Cuba numismatische geschiedenis

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Zuid Amerika.

Moderator: koenmunten

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Cuba numismatische geschiedenis

Bericht door hierm »

Jeroen vroeg laatst in een ander topic of er iemand iets over Cubaanse munten kon schrijven nav een vraag vanuit het Cubaforum. . Nu maak ik voor mezelf van veel landen een verhaal, maar van Cuba had ik nog niet. Dus ik ben afgelopen dagen bezig geweest om dit verhaal te maken. De bron is internet, diverse sites die over Cuba gaan o.a Wikipedia.
Cuba was tot 1857 een Spaanse kolonie. In die tijd was de reales de nationale munt.
Afbeelding


In 1857 werden er aparte biljetten gemaakt voor Cuba. De koers van de nieuwe munt was één peso tegen acht reales. Vanaf 1869 bestond de munt uit honderd centavos. In 1885 werd de koers van de munt gekoppeld aan die van de Amerikaanse dollar. Cuba werd onder Fidel Castro echter een communistische staat met als gevolg dat het land in 1960 besloot de munt niet meer aan de dollar te koppelen, maar aan de Russische roebel. De Verenigde Staten stelden een embargo in en daarom verloor de peso aan waarde. De klap werd echter opgevangen met steun van de Sovjet-Unie, maar na de val van deze staat in 1991 raakte de peso in een vrije val.

De Cubaanse peso is de munteenheid van Cuba. Eén peso is 100 centavo. Deze munt wordt de peso nacional of ook wel peso Cubano genoemd. De internationale code van de munt is CUP. De peso nacional is een munt die uitsluitend voor de Cubaanse bevolking bedoeld is. De Cubaanse salarissen worden in deze munt betaald. De Cubanen kopen met deze munt in hun lokale winkels waar alles geprijsd is in peso nacional. Een buitenlander kan daar normaal niet kopen. De 1, 2 en 5 centavo munten (koper-nikkel), de 10, 20 en 40 centavos (zilver), de 1 peso (zilver) en een aantal gouden munten zijn voor het eerst aangemunt in 1915. Deze munten zijn ontworpen door Charles Barber (bekend van de Barber dimes, quarters, halve dollars in de US) en aangemunt in Philadelphia. De laatste munt die in de US werd geproduceerd was de 5 centavo 1961.
Afbeelding

In 1962 werden de koper-nikkel 20 and 40 centavos geintroduceerd, gevolgd door de aluminium 1 en 5 centavos in 1963. In 1969 kwamen de 2 en 20 centavos in aluminium , gevolgd door een geel koperen 1 peso in 1983. De koper-nikkelen 3 peso werd in 1990 geintroduceerd. 40 centavo munten werden rond juli 2004 uit de circulatie gehaald. Op dit moment zijn nog in circulatie de 1, 2, 5 en 20 centavos en de 1 en 3 pesos.
Afbeelding

Tussen 1981 en 1989 werd door het Nationaal Instituut van Toerisme (“INTUR”) bezoekersmunten uitgegeven voor toeristen. In 1981 werden koper-nikkelen munten van 5,10,25 en 50 centavos en 1 peso geïntroduceerd. Dit werden later aluminium munten. Ze werden in 2001 uit de circulatie gehaald en vervangen door de convertibele peso.
Afbeelding

Pas in de jaren ’90 stond Fidel Castro toeristen massaal toe om het land te bezoeken. De Amerikaanse dollar werd in 1993 ingevoerd als harde munteenheid omdat de Cubaanse peso niet internationaal verhandelbaar was. Tot 8 november 2004 werd de US dollar overal in Cuba aanvaard als wettelijk betaalmiddel in restaurants, hotels, bars en in de zogenoemde " dollar shops "(= Cubaanse winkels waar enkel met dollar kon worden betaald). Als één van de gevolgen van het Amerikaans embargo tegen Cuba, werd de omwisseling van de dollars door Cuba tegengewerkt en was Cuba genoodzaakt de dollars niet meer te aanvaarden. US dollars kunnen enkel in de officiële wisselkantoren (CADECA), of in banken omgewisseld worden ....maar er wordt 10% extra ingehouden als belasting, dit om het omwisselen te ontmoedigen. Dit geldt echter alleen voor US dollars, niet voor euro’s.

Op dit moment wordt naast de peso nacional ook nog een andere officiële munteenheid gebruikt: de convertibele peso (internationale code CUC). Deze munteenheid is speciaal ingevoerd voor de toeristen. De peso convertible heeft de dollar vervangen en is de munt waar de toerist mee kan betalen. De peso convertible is onderverdeeld in 100 centavos . De munten bestaan uit 1(pas ingevoerd in 2000), 5, 10, 25, 50 centavos en verder zijn er 1 en 3 pesomunten. De waarde van de CUC is gekoppeld aan die van de Amerikaanse dollar, en 1 CUC is ongeveer $1.00.
Afbeelding

Op 9 april 2005 is de peso convertible gerevalueerd met 8% tegen over alle ander buitenlandse munten, dit maakt zijn koers dus duurder.

De Cubaanse peso heeft een verhouding van 1:20 tot 1:25 tot de convertibele peso. In feite betaald de toerist dus alles 20 tot 25 maal meer.
Voor bijvoorbeeld musea, toegang van shows, toneelvoorstellingen, etc. gelden twee verschillende toegangsprijzen. De Cubaan betaalt in peso nacional, de toerist betaalt in peso convertible.
Het is voor de toerist vooral belangrijk de twee verschillende muntstelsels uit elkaar te houden, het waarde verschil is immers groot (1 : 20 tot 25) en de verleiding bestaat om al eens een peso nacional tussen de peso convertibles te mengen bij onwetende toeristen.

Dit grote verschil in waarde tussen beide muntstelsels leidt er toe dat in de praktijk alleen de CUC gebruikt kan worden om bepaalde luxegoederen aan te schaffen, wat in sommige opzichten leidt tot een tweedeling binnen de Cubaanse maatschappij, tussen hen die aan convertibele pesos kunnen komen (degenen die werken in de toeristenindustrie) en hen die dat niet kunnen.
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat
Gebruikersavatar
Aernout België
Moderator
Moderator
Berichten: 1617
Lid geworden op: 13 jun 2010, 21:55
Locatie: West-Vlaanderen, Belgie

Re: Cuba numismatische geschiedenis

Bericht door Aernout »

leuk om eens te lezen :thumb up:

mvg,
Aernout
Start klein om groots te eindigen

Terug naar “Zuid Amerika”