Geschiedenis van de numismatiek

In deze rubriek vindt je veel informatie over het onstaan van de munt. Veel achtergrond informatie en leuke weetjes. Houdt je niet in om leuke weetjes te plaatsen.

Moderator: grivnagozer

sebastiaan1995

Geschiedenis van de numismatiek

Bericht door sebastiaan1995 »

De geschiedenis van de numismatiek.

Eén ding op dit forum hebben we allemaal gemeen: het verzamelen van munten en/of bankbiljetten. Vrijwel altijd is deze “verslaving” voortgekomen uit interteresse in de geschiedenis van een bepaalde streek of land, de afbeeldingen die op de munten of biljetten staan, het productieproces ervan of op welke andere manier dan ook. Maar houdt elke muntenverzamelaar zich bezig met numismatiek? Nee, dat is niet zo. Numismatiek is de leer en het verzamelen van munten en penningen. Het eindeloos bestuderen van de munten, het lezen van boeken waar geen einde aan lijkt te komen. Andersom is wél bijna elke numismaat een muntenverzamelaar.

Maar waar ligt de oorsprong van de numismatiek?

Zoals al eerder gezegd is numismatiek de leer en het verzamelen van munten en penningen.
Numismatiek komt van het Griekse woord voor munt νομισμα ( spreek je uit als nomisma)

Munten werden waarschijnlijk al vanaf het begin geprezen vanwege hun esthetische kwaliteiten, je kunt immers een hoop verbeelden op een munt. Tegelijkertijd schatten vroege historici zoals Herodotos hun belang in de sociaal-economische ontwikkeling hoog in.
Volgens Herodotos waren de Lydiers (een konginkrijk west Klein-Azie, het huidige westen van Turkije) het eerste volk dat gouden en zilveren munten gebruikte (lees als elektron, natuurlijke legering van zilver en goud). Dat was zo rond het einde van de 7e eeuw v.Chr.
Afbeelding


In het begin bestonden er zeker al muntenverzamelingen. Dit waren niet de verzamelingen zoals wij muntenverzamelaars ze kennen. In die tijd bewaarden mensen hun overtollige geld in leren zakken of aardenwerken kannen, die werden in tijden van onrust begraven en als het goed is werden ze later weer opgegraven. Veel andere werden pas veel later gevonden, door het omploegen van land of ( in deze tijd) door archeologen of mensen die zoeken met een metaaldetector. De inhoud van deze muntschatten zit nu vaak in de collectie van musea of verzamelaars.

De vroegste werken over numismatiek verschenen pas aan het begin van de 16e eeuw. De Franse oudheidkundige Guillaume Budé (1467 – 1540) publiceerde De Asse et Partibus Eius (over de As en zijn onderdelen) en Libellus de Moneta Graeca (een pamflet over Griekse munten)
In de 17e en 18e eeuw verschenen nog meer boeken, in Frankrijk, Duitsland en Italie over munten uit de oudheid en middeleeuwen. Later, in de 19e eeuw, toen het verzamelen van munten genoeg was ingeburgerd werd er pas geregeld literatuur en tijdschriften uitgegeven. Geleidelijk aan kwamen er steeds meer werken. Deze waren vooral gericht op de Griekse en Romeinse munten. De interesse naar Europese en Islamitische munten begon toen ook te groeien. Toch behield de numismatiek tot eind 19e eeuw een klassiek karakter. Rond die tijd begonnen rijke Amerikaanse verzamelaar zich steeds meer te intereseren in munten uit te VS, het eerste boek hierover werd pas in 1899 gepubliceerd. Iets eerder, in de jaren 1880, verschenen al catalogi van de Europese landen, maar veel Aziatische landen volgden pas na de eeuwwisseling. Langzaam evolueerde deze catalogi tot de catalogi zoals we die nu kennen.

Vanaf de Renaissanse was het chic om een muntenkabinet of zelfs een hele kamer te bezitten om de rijkdommen in op te bergen. Enkele bekende namen waren paus Paulus II, Christina van Zweden, George III. Koning George III van Groot-Brittannie deelde zijn interesse met verzamelvriend en lijfarts William Hunter. Hun verzamelingen legden de basis van het Hunterian Museum in Glasgow.
Afbeelding
De verzameling van de broer van Hunter en tijdgenoot sir Hans Stone legde de basis voor de numismatische collectie van het British Museum.
Met onder andere die twee collecties is Groot-Brittanie een van de weinige landen met grote belangrijke verzamelingen. Verder heb je bijvoorbeeld ook de collectie van de Bibliothèque Nationale in Parijs en van het Smithsonian in Washington.
Tot enkele recentere vorsten behoren onder andere prins Rainier van Monaco, koning Victor Emanuel III van Italie en koning Farouk van Egypte, die werkelijk alles verzamelde, van damesondergoed tot dus munten. Enkele van de grootste moderne verzamelaars waren Amerikanen, zoals de geneesmiddelenmagnaat Eli K. Lilly en de Texaanse oliemagnaat Nelson Hunt, de gast die in de jaren zeventig een monopoliepositie op de zilvermarkt wilde bamchtigen waardoor de zilverprijs extreem steeg ( zie de prijzen van zilveren Juliana guldens bijv.) en natuurlijk de voormalige Norweb-collectie

(http://munthunter.forum2go.nl/vrouwen-e ... ght=norweb)

Tegenwoordig is het verzamelen van munten natuurlijk wel een beetje veranderd ten opzichte van een paar honderd jaar geleden. De komst van internet heeft gezorgd voor websites als Ebay en Marktplaats waardoor het makkelijker is om aan munten te komen en natuurlijk dit geweldige forum vol gezelligheid en nuttige info. Misschien draagt dit verhaal ook bij aan de nuttige info op het forum, ik heb in ieder geval m’n best gedaan. Deze info komt van werkelijk overal vandaan, van boeken tot mijn eigen kennis. :D

Groetjes,

Sebastiaan

PS: hoort dit in deze rubriek of in munten|algemeen?
:roll:
Laatst gewijzigd door sebastiaan1995 op 22 mei 2010, 08:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter »

Staat hier perfect Sebastiaan, leuk verhaal!

Ga het eens aandachtig lezen.

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
Gebruikersavatar
koiboyke Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 1036
Lid geworden op: 18 feb 2010, 18:56

Bericht door koiboyke »

Mooi en duidelijk verhaal.
Gebruikersavatar
Ilosab Hungary
Superlid
Superlid
Berichten: 7053
Lid geworden op: 20 feb 2010, 14:06
Locatie: 1500 km vanaf Utrecht

Bericht door Ilosab »

Je bent een goed schrijver Sebastiaan, ik had het niet voor elkaar gekregen. Ik heb er van genoten om je verhaal te lezen.

Gr. Alfred
Papiergeld Nederland, Hongarije, Wereld (1 biljet of met opeenvolgende serienummers/land), 0 eurobiljetten, Euromunten + coincards Nederland. Miniatuurauto's en speldjes uit nostalgie
Lid IBNS: 668 Lid Forum: 171
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2679
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: Rotterdam

Bericht door grivnagozer »

complimenten!!
tja..
Londoh

Re: Geschiedenis van de numismatiek

Bericht door Londoh »

sebastiaan1995 schreef: De verzameling van de broer van Hunter en tijdgenoot sir Hans Stone legde de basis voor de numismatische collectie van het British Museum.
Met onder andere die twee collecties is Groot-Brittanie een van de weinige landen met grote belangrijke verzamelingen. Verder heb je bijvoorbeeld ook de collectie van de Bibliothèque Nationale in Parijs en van het Smithsonian in Washington.
Een van de mooiste musea op het gebied van geld heb ik in Malaysia gezien, het is gevestigd in het gebouw van de centrale bank van Malaysia in Kuala Lumpur, het bank Negara Money Museum.

Hier een link:

http://moneymuseum.bnm.gov.my/index.php?ch=2
Gebruikersavatar
JePlo1987 Nederland
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 10
Lid geworden op: 04 jan 2011, 11:17

Re: Geschiedenis van de numismatiek

Bericht door JePlo1987 »

Heel erg leuk om te lezen !

Groeten,

JePlo1987
Het heden is de totaalsom van de geschiedenis

Terug naar “Geschiedenis en het onstaan van munten”