Bedankt. Er staat er 1 bij (de 2e) met ook zo'n twee bvd nog iets daaronder maar dan klopt de achterkant niet. Of zijn er nog meer variaties? Of zou dit een nepperd zijn? Ik ben nog nieuw op dit gebied.
Deze denarius ziet er niet verkeerd uit. In de catalogus van David R. Sear "Roman Coins and Their Values" die ik heb (1970 editie) staat deze denarius één keer aangegeven: Head Apollo with a symbol. Gezien de site die Aernout doorgaf zijn er meerdere symbolen te vinden. Dat teken van jou is geen 2, dat cijfer (de wijze van schrijven dan) kenden ze niet in de Romeinse tijd. Een 2 was gewoon II.
Het valt me wel op dat er enorme hoeveelheid aan verschillende symbolen op de voor- en achterkanten werden gebruikt bij dit type en andere romeinse denarii uit de republikeinse tijd. Ik ben "jouw" symbool niet tegengekomen.
CAlpurnius Piso.. we zitten in plusminus 90 voor Christus, de tijd voor Julius Caesar (23-4 voor Christus), wanneer de SC op de denarii en aurei gaan verschijnen. Daarvoor was de toestemming van de Senaat van Rome nodig. Toets het woord basiskennis denarius maar eens in en je krijgt alle basiskennis voor je kiezen. Maar goed, er zaten verschillende consuls met taken in die senaat, en 1-tje was daar de machtigste van, want die had de sleutel van de kluis, zijnde de MUNTSLAGCONSUL. En juist die mannetjes werden heel snel door elkaar opgevolgd, en als bewijs dat er niet gesjoemeld werd met de gehaltes zilver en goud van die munten, werd er een paraaf van die consul achter de god geplaatst, in dit geval Apollo, en nu is het de vraag of er literatuur voor hande is welke muntslagconsuls met naam en toenaam bekend zijn uit de periode Calpurnius Piso, en je weet precies tussen wanneer en waar de munt circuleerde; het wilde namelijk wel eens het geval zijn dat de opvolger zijn voorganger in diskrediet had gebracht, dan werden alle munten van zijn voorganger omgesmolten en van een nieuwe paraaf achter het hoofd voorzien. HEt was bankengeld, het circuleerde alleen aan het hof en niet op straat, vandaar dat de denarii uit deze periode zo mooi duidelijk zijn in tegenstelling tot de As, Semis en overige munten die wel dagelijks volksgebruik hadden.
Julius bepaalde dat er niemand belangrijker was dan de keizer, en na 4 voor christus was het Muntslagconsulparaaf verboden, en begint dus dientengevolge het gelazer met gesjoemel in gehalten.
De paraaf van de Muntslagconsul is de voorloper van het muntmeesterteken.