Eurobiljetten versie 2.0

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de Eurobiljetten
Gebruikersavatar
Yosoyke
Superlid
Superlid
Berichten: 1542
Lid geworden op: 16 nov 2010, 19:46
Locatie: Kortrijk

Eurobiljetten versie 2.0

Bericht door Yosoyke »

Informatie verkegen bij Eurohobby

Verschillende bronnen vermelden dat de Europese Centrale Bank binnenkort de tweede generatie eurobiljetten zal aankondigen. Het design zou grotendeels hetzelfde blijven, maar de inkleuring zou meer intens zijn. Het eerste briefje dat geprint zal worden is dit van €5. Het printen zou starten in 2012 nog en er zouden direct al 1.25 miljard briefjes van €5 geprint worden door de Bank van Frankrijk ( Chamalières (Puy de Dome)). Deze briefjes zouden in circulatie verschijnen vanaf 2013. De briefjes van €10 volgen in 2014 en deze van €20 in 2015.

Voor de beveiliging van deze nieuwe briefjes zou een afbeelding uit de Griekse mythologie gebruikt worden, dit zou de beveiliging verbeteren. Het gaat hier over Europa, een Fenicische prinses op wie oppergod Zeus het wellustig oog liet vallen en welke hij ook het continent Europa haar naam gaf dan. Zij zal de architecturen vervangen op de briefjes alsook de watermerken. Het plaatsen van een gezicht zou het harder maken om de briefjes te vervalsen dan waar er nu gebouwen werden gebruikt.
 
Mvg Kevin
beheerder en webmaster van http://www.yosoyke.be
de infosite over 2-euromunten
Roan100
Lid
Lid
Berichten: 24
Lid geworden op: 06 jan 2012, 18:35

Re: Eurobiljetten versie 2.0

Bericht door Roan100 »

En wat zal er dan met de oude biljetten gebeuren? worden die vernietigt als ze naar de bank worden gebracht of blijven dezen in de omloop?
Gebruikersavatar
Yosoyke
Superlid
Superlid
Berichten: 1542
Lid geworden op: 16 nov 2010, 19:46
Locatie: Kortrijk

Re: Eurobiljetten versie 2.0

Bericht door Yosoyke »

Roan100 schreef:En wat zal er dan met de oude biljetten gebeuren? worden die vernietigt als ze naar de bank worden gebracht of blijven dezen in de omloop?
Ik neem aan dat deze biljetten gewoon ook nog zullen verder circuleren tot ze 'op' zijn en gewoon uit slijtage uit circulatie zullen verdwijnen. Op die manier zullen mettertijd gewoon deze nieuwe biletten overblijven. Maar dir is enkel wat ik vermoed..

Mvg Kevin
beheerder en webmaster van http://www.yosoyke.be
de infosite over 2-euromunten
Roan100
Lid
Lid
Berichten: 24
Lid geworden op: 06 jan 2012, 18:35

Re: Eurobiljetten versie 2.0

Bericht door Roan100 »

Gebruikersavatar
JvH - Johan
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 138
Lid geworden op: 18 jul 2011, 18:34

Re: Eurobiljetten versie 2.0

Bericht door JvH - Johan »

PERSBERICHT

8 november 2012 - Eurosysteem introduceert tweede serie eurobankbiljetten: de “europa”-serie

De Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken van het Eurosysteem zijn voornemens een tweede serie eurobankbiljetten in te voeren. Deze serie, de “Europa”-serie, zal in het watermerk en het hologram een portret bevatten van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie en de oorsprong van de naam van ons continent. De nieuwe bankbiljetten zullen over een periode van een aantal jaren geleidelijk worden ingevoerd, te beginnen met het bankbiljet van €5 in mei 2013.

De Europa-serie heeft baat gehad van vorderingen in de bankbiljettentechnologie sinds de invoering van de eerste serie meer dan tien jaar geleden. De echtheidskenmerken van de nieuwe serie zijn verbeterd, hetgeen de bankbiljetten nóg veiliger zal helpen maken. Drie nieuwe echtheidskenmerken – portretwatermerk, portrethologram en smaragdgroen cijfer – zijn vandaag onthuld.

De nieuwe bankbiljetten zijn het resultaat van een ontwikkeling. Net als bij de eerste serie het geval was, hebben zij het “perioden en stijlen”-ontwerp en dezelfde hoofdkleuren, maar wel zijn zij aangepast om het gebruik van verbeterde echtheidskenmerken mogelijk te maken. Zij zullen gemakkelijk te onderscheiden zijn van de biljetten van de eerste serie. De Europa-serie bestaat uit dezelfde coupures als de eerste serie, nl. €5, €10, €20, €50, €100, €200 en €500, en deze zullen in oplopende volgorde worden ingevoerd. Zo volgt dus op het nieuwe biljet van €5 het bankbiljet van €10, en zo verder.

De eerste serie zal aanvankelijk naast de nieuwe bankbiljetten in omloop blijven, maar zal daarna geleidelijk worden ingetrokken en uiteindelijk ophouden wettig betaalmiddel te zijn. De datum waarop dit zal plaatsvinden zal ruim van tevoren worden aangekondigd. De bankbiljetten van de eerste serie behouden echter voor onbepaalde tijd hun waarde en zullen te allen tijde bij de nationale centrale banken van het Eurosysteem kunnen worden ingewisseld.

Het €5-bankbiljet van de Europa-serie zal volledig worden onthuld op 10 januari 2013, en kredietinstellingen zullen in mei volgend jaar beginnen de nieuwe biljetten over de balie of via geldautomaten in omloop te brengen.

Om het grote publiek vertrouwd te maken met de Europa-serie, zullen de ECB en de nationale centrale banken van het Eurosysteem in 2013 in het gehele eurogebied via meerdere kanalen een informatiecampagne voeren. De voorbereidingen daarvoor zijn thans in volle gang, waarbij de ECB wordt ondersteund door twee na een openbare aanbesteding uitgekozen bureaus.

Europese Centrale Bank
Directoraat Communicatie
Afdeling Pers en Informatie
Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt am Main
Tel.: +49 69 1344 7455, Fax: +49 69 1344 7404
Internet: http://www.ecb.europa.eu

Reproductie is toegestaan op voorwaarde dat de bron wordt vermeld.
Roan100
Lid
Lid
Berichten: 24
Lid geworden op: 06 jan 2012, 18:35

Re: Eurobiljetten versie 2.0

Bericht door Roan100 »

Persoonlijk vind ik het wel jammer dat die oude biljetten gaan verdwijnen.

Terug naar “Eurobiljetten”