Behalve heel veel lezen op het forum maak je een overstapverzameling aan.
Een biljet wordt vervangen door een munt, of een munt wordt vervangen door een biljet. Dan laat je van allebei zien van dit was het biljet en dit was de munt, zo hou je de hobbie betaalbaar en wandel je op beide benen.
Neem een biljet waar geen hond in geìnteresseerd is in Nederland, bijvoorbeeld Oostenrijks Noodgeld 1918/1922. Onverkoopbaar alhier, en daardoor goedkoop. Maar een hoop dorpen hadden krijgsgevangenkampen, en je stikt van de stempelingen op die noodgeldbiljetten. Als je weet dat er een Oostenrijkse Noodgeldcatalogus bestaat en je leest die geschiedenis erachter, dan kan je qua thema ook nog goedkoop afwisselen.
De welvaartspostzegels 1920 van Letland zijn ook zo goedkoop. Postzegels zijn goedkoop. Het is tevens een postzegelserie die je in aantallen moet verzamelen.
De Witrussen hadden in de USA een tegenoffensief gepland tegen het Bolsjevisme, en zo zond men een bootlading 5 en 10 rouble bankbiljetten naar Letland vanuit Engeland tegen de Kerensky-regering in Moskou. Tegen de tijd dat de boot in Letland arriveerde, was de strijd al gestreden en hadden de opdrachtgevers al het loodje gelegd. Het schip werd door de Letten leeggeroofd, en men gebruikte deze biljetten om er postzegels van te maken.
De achterzijde van de postzegels waar de gomming op zit, zijn dus onderdelen van bankbiljetten, waar je iets van 16 zegels van nodig hebt om de achterkant zo te maken dat je het biljet terugvindt, daar naar mijn weten de gehele oplaag is verperforeerd tot postzegels. Het duurt Letse verzamelaars jaren om 1 biljet van 5 of 10 rouble in elkaar te passen, en zodoende brengt een in elkaar gepuzzeld biljet hele hoge prijzen in Rusland en omgeving.
welvaart letland 1920.jpg
welvaartlatvia.jpg
Prijzen voor dit soort postzegels zijn vaak tussen de 20 en 50 eurocent.
austrian notgeld catalogue.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
tja..