Waarde Juliana en Beatrixmunten op langere termijn.

Koningin Juliana ☼ 1909 - † 2004
Regeerperiode: 1948 - 1980

Moderator: maarten89

gijsbert123

Waarde Juliana en Beatrixmunten op langere termijn.

Bericht door gijsbert123 »

Beste verzamelaars,

ik ben bezig een collectie munten van mijn vader te inventariseren en waar nodig te complementeren. Hij heeft alle (ganbare) munten van Juliana-periode compleet, maar de kwaliteit van de munten is zeker niet goed te noemen waardoor de waarde hooguit een 100-150 euro is. Voor mij heeft het echter een veel grotere emotionele waarde en daar is het mij om te doen.

Voor mezelf ben ik nu bezig om alle munten van beatrix te verzamelen en hier heb ik een vraag over. Ik heb alle proofsets en de munten uit deze set uit de capsule gehaald en in van die Hartberger zelfklevende opbergmapjes gestoken. Uiteraard zonder de munten daarbij aan te raken, te reinigen, etc. Ik heb nu dus een Hartberger-album vol met proofkwaliteit munten. Mijn vraag is of deze (theoretisch) over bijvoorbeeld 500 jaar een hogere waarde zullen hebben dan munten in bijvoorbeeld FDC/UNC-kwaliteit. Of zijn deze proofmunten toch vooral een commercieel product en is het aan te bevelen om ook een extra album aan te leggen met alle "reguliere" munten uit de Beatrix-periode? Wat denken jullie doorgewinterde verzamelaars hiervan?

Bij voorbaat dank voor jullie reactie.

Gijsbert
sebastiaan1995

Bericht door sebastiaan1995 »

een proof-munt zal altijd meer waard zijn dan een gecirculeerde munt. je hebt de munten uit de capsules gehaald. los hebben proof/unc/fdc munten daarintegen wel een lagere waarde dan die die compleet in een set zitten, dus bewaar de originele papieren/verpakking en capsules wel goed.
gijsbert123

Bericht door gijsbert123 »

Beste sebastiaan,

Hartelijk dank voor je hele snelle reactie. Mijn volgende stap wordt het verzamelen van juliana in de best haalbare kwaliteit.

Ik heb de capsules uit de proofsets na openen weggegooid, maar de boekjes ga ik uiteraard bewaren. Het viel mij als leek op dat sommige munten heel erg vast in een capsule zitten, is daar gereedschap voor te krijgen om de munt er onbeschadigd uit te halen, bijvoorbeeld een zacht zuignapje of iets dergelijks?

Verder viel mij op dat sommige munten (met name stuivers) toch licht/matig aan het vervuilen (corrosie/oxidatie). Weet jij of dat wel eens vaker voorkomt in een proofset of dat er dan iets mis is met de capsule of omstandigheden waarin deze zijn bewaart? De ene proofset is kennelijk de andere niet. Ook viel mij op dat er soms een klein krasje (zichtbaar met vergrootglas) op zit. Is dat normaal of mag dat eigenlijk niet?

Ik zou heel graag mijn munten eens willen laten bekijken door een expert. Ik ben al eens bij een munthandelaar geweest, maar die hebben geen tijd voor mijn "onzinverzameling". Zelf vind ik het heel erg leuk om te doen en zou ik graag eens een avond (hoeft niet gratis) van iemand les krijgen die mij de basisbeginselen van het verzamelen en bepalen van diverse kwaliteiten eens uitlegt en laat zien aan de hand van voorbeelden. Alle begin is moeilijk zullen we maar zeggen. Mocht jij iemand kennen die daar de tijd en zin voor heeft, dan hoor ik dat graag.

Gijsbert
Gebruikersavatar
voskeman
Superlid
Superlid
Berichten: 1326
Lid geworden op: 11 okt 2009, 23:02
Locatie: Putten

Bericht door voskeman »

Proof munt uit de cassette is nog geen probleem de oude munten proof zitten ook niet in de cassette. Kans is wel op krasjes en dat zijn van die hele fijne krasjes voor mij geen probleem. UNc is al meer dan voldoende
en ook wel goedkoper.
Al zijn veel beatrix proofsetjes geen eens zo kostbaar op een enkeling na denk ik. Ik heb ook een aantal sets kunnen kopen proof van Bea en die zitten bij mij ook in een hartberger gedaan.
Mooi laten zitten dan gebeurd er niets.

En ach 500 jaar er zijn munten uit die perioden die ook niet veel kosten en ik denk bea munten ook niet alleen van de kleine aantallen.
sebastiaan1995

Bericht door sebastiaan1995 »

hi,

laat ik beginnen met het feit dat wat je verzameld geen "onzinverzameling" is. dat is gewoon bullshit. het maakt niet uit wat je verzamelt zolang je er maar plezier in hebt.

het klopt idd dat de munten wel goed vastzitten in de capsule een weinig beweegruimte hebben. alleen dat ze zo strak zitten wist ik niet. ik verzameling ook geen proofmunten :P

je hebt ze in een munthouder zitten. er zit dan nog wel meestal wat lucht bij en na verloop van tijd reageren de munt en zuurstof met elkaar en onstaat er een patina. sommige verzamelaars waarderen dit en andere hebben hier een hekel aan. krasjes op de munt zou eigenlijk ook niet mogen.

ik weet niet waar je precies woont maar er zal vast iemand zijn die het leuk vindt om je te helpen. ook staat er hier op het forum veel info met betrekking tot kwalteitbepalingen e.d. wel kan ik je aanraden om de muntalmanak van 2010 te kopen. een goede catalogus - 14 euro 50 - met alle munten uitgegeven vanaf de bataafse republiek. wordt ook wat uitgelegt over de kwaliteiten en staan uiteraart ook de prijzen in.
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter »

Hoi Gijsbert,

Als eerst even een van harte welkom op dit geweldige Munten en Bankbiljetten Forum!

Je hebt inmiddels al gezien dat je hier heel snel een antwoord kunt verwachten en ik denk dat er nog wel meer zullen volgen.

Ook ik spaar liever geen munten in capsules, welke kwaliteit dan ook. Ten eerste omdat het een enorme hoeveelheid ruimte meer vraagt en ik vind dat de munt slechter te bekijken is.

De waarde kun je ten alle tijden laten taxeren bij een MPO beurs bij jou in de buurt. Kijk eens op www.mpo.nl wanneer er weer een beurs in de buurt is. Deze taxaties zijn geheel kosteloos (soms wel even wachten) en je bent niet tot verkoop verplicht, als ze het al willen kopen.

Een handelaar die jou verzameling niet serieus neemt is de moeite niet waard. (welke was het overigens ;))

Misschien kun je een lijstje maken en hier op het forum plaatsen, zodat men met je mee kan kijken en je verder kan helpen. Een muntenalmanak is natuurlijk ook een goede leidraad. Pak wel zo'n 70% van de daar opgegeven waardes, ze schatten ze namelijk vaak té hoog in, vind ik.

Ik ben benieuwd of het verzamelvirus ook jou totaal in zijn macht zal krijgen. Is dit het geval, dan heet ik je van harte welkom bij de lotgenotenclub :D

Gr. Jeroen
Laatst gewijzigd door Munthunter op 05 apr 2010, 21:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
gijsbert123

Bericht door gijsbert123 »

Hoi Jeroen,

Het verzamelvirus heeft inderdaad behoorlijk toegeslagen en ik vind 't harstikke leuk om bezig te zijn met het opbouwen van mijn collectie.

Je reactie is mij duidelijk, maar ik geloof dat ikzelf niet helemaal duidelijk heb omschreven wat ik bedoel met taxeren. Wat ik met taxeren bedoel te zeggen is meer kwalificeren van de kwaliteit van een munt. Ik zou graag eens met iemand willen afspreken die al jaren ervaring heeft en mij aan de hand van voorbeelden (of mijn eigen collectie) kan laten zien of een munt FDC, FDC-, Pr, etc. is. En daar wil ik ook best een kleine vergoeding voor betalen. Ik wil immers graag leren.

Mochten er mensen woonachtig zijn in de omgeving r'dam, a'dam, den haag en een "leek" eens aan de hand van voorbeelden willen uitleggen hoe de kwaliteit van een munt moet worden vastgesteld, dan zou ik dolgraag eens langskomen.

Gijsbert
sebastiaan1995

Bericht door sebastiaan1995 »

Over een tijdje (en het is al in aanmaak) komt er een uitgebreid topic met alles er op en eraan, voorbeelden e.d. tot de kwaliteit van een munt.
Gebruikersavatar
Ilosab Hungary
Superlid
Superlid
Berichten: 6971
Lid geworden op: 20 feb 2010, 14:06
Locatie: 1500 km vanaf Utrecht

Bericht door Ilosab »

Beste Gijsbert,

Eerstens heet ik je welkom op dit forum. Het snelst groeiende forum van Nederland en dan ben ik pas 1,5 maand lid. Er staan ook topics op deze site waar je jezelf kan voorstellen, waar je iets te koop aan kan bieden en waar je jezelf op de verjaardagskalender kan zetten.

Als je meer informatie wilt hebben qua prijzen dan kun je eventueel, zoals eerder genoemd, terecht bij de beurzen van de MPO waar je ook eventueel nieuwe aanwinsten kunt aanschaffen. Je hebt pech want vandaag was er een beurs in het Rotterdam Airport hotel. Ga eens kijken op www.mpo.nl en daar staan de beurzen voor het 1e halfjaar vermeldt.
Wat misschien ook een goede site voor je is dat is www.muntkoerier.com Dat is een site van het maandblad muntkoerier, ook daar vind je genoeg informatie.

Veel succes met je hobby en laat je niet afschrikken door de één of andere eikel die je verzamleling een onzin verzameling noemt.

Groeten, Alfred
Papiergeld Nederland, Hongarije, Wereld (1 biljet of met opeenvolgende serienummers/land), 0 eurobiljetten, Euromunten + coincards Nederland. Miniatuurauto's en speldjes uit nostalgie
Lid IBNS: 668 Lid Forum: 171

Terug naar “Koningin Juliana”