Onbekend goud grieks muntje mogelijk unicum

Plaats hier berichten over Griekse munten.

Moderator: George_III

Ray
Lid
Lid
Berichten: 42
Lid geworden op: 27 dec 2015, 08:24

Onbekend goud grieks muntje mogelijk unicum

Bericht door Ray » 16 jul 2018, 13:33

Wie help mij verder???

Ik bezit een klein gouden grieks muntje, doorsnede 0,5 cm

VZ; Janiform head with male and female.
kz Triple faced head of bearded male

Tot heden heb ik alleen de zilveren obol variant gevonden

Zie laatste foto's
Cilicia uncertain 400-380 BC

Mijn muntje is van goud en super fijn gesneden.

Wie helpt verder ???


Waar kan ik terecht?

Totheden geen antwoord gehad van de Nederlandse bank (muntverzameling).

Bedankt Ray
http://munthunter.nl/download/file.php? ... w&id=17932
http://munthunter.nl/download/file.php? ... w&id=17933
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 538
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Re: Onbekend goud grieks muntje mogelijk unicum

Bericht door George_III » 16 jul 2018, 15:58

Hoi Ray,

Ik heb hem al een paar keer voorbij zien komen, onder andere eerder op dit forum en recentelijk nog op een Engels/Amerikaans forum waar je hem plaatste. Ook daar tevergeefs, want nog niemand heeft het antwoord kunnen vinden voor je. En als ik ergens niet tegen kan is het een ongeïdentificeerd muntje, al helemaal als het een mogelijk uniek gouden muntje is….

Vorige keren heb ik er me al even over gebogen. Ook ik kwam uit op de obool/hemiobool van de onbekende muntplaats in Kilikië (mogelijk Tarsos), maar het feit dat hij van goud is, is toch wel een significant verschil. SNG levante, het standaard werk omtrent munten uit Kilikië, bleek niks op te leveren; slechts dezelfde obool. Meer literatuur heb ik niet echt op dit deel van de Griekse wereld, dus daar liep ik een beetje vast. SNG (Sylloge Nummorum Graecorum) Levante is gebaseerd op de Levante collectie in Zwitserland, dus wie weet, als het echt zo’n zeldzaam muntje was, zou hij er dan wel instaan? Een collectie kan immers nooit compleet zijn. Er schijnt in 1993 nog een supplement gekomen te zijn, welke ik helaas niet bezit, dus wie weet staat ie daar in?

Vandaag besloot ik dan is de wat obscuurdere literatuur erbij te pakken. En dan komt nu het punt om het slechte nieuws te brengen; ik vrees dat het hier toch om een vervalsing/fantasie type gaat. In het IAPN BOC (International Association of Professional Numismatists, Bulletin On Counterfeits), een soort journal waar valse munten worden gepubliceerd, volume 14, 1989, no. 1 komt dit type aan het licht. De reden? Een Griekse verzamelaar krijgt een stel munten aangeboden, volgens zeggen van een hoard gevonden in noord-Griekenland. Het betreft o.a een stel mooie zilveren obolen, met aan de ene zijde een janiforme buste, waarvan een figuur baardloos, het andere figuur met prachtige gezichtsbeharing. De achterzijde laat een geit zien, compleet met hoorns. Een probleempje; dit type is volkomen onbekend. De munten laten overduidelijk sporen zien van het slagproces, maar komen qua stijl een beetje vreemd over (dit exemplaar, met dezelfde stempels geslagen, kwam recentelijk aan het licht):

Afbeelding

Afbeelding

In de jaren 50 van de vorige eeuw kreeg Bank Leu, misschien wel het bekendste veilingadres voor antieke munten in Zwitserland een tweetal gouden Griekse munten aangeboden. Gek genoeg ook uit Griekenland. De munten zijn in werkelijke prachtconditie, maar waren ook beiden ongepubliceerd, wat al menig belletje deed rinkelen. Na verdere inspectie werden de munten al gauw gezien voor wat het zijn: fantasietypes. Onder deze twee munten bevind zich een zogenaamde half-stater, gelijkend op een zeldzame (hemi)obool uit een onbekende muntplaats in Kilikië. Een muntype dat ons helaas tamelijk bekend voor komt:

janif.jpg

In het artikel in het IAPN BOC worden alle munten naast elkaar gelegd. Wat blijkt? Een groot deel van de munten zijn met dezelfde stempels geslagen, zowel de zilveren obooltjes als de gouden halve staters. Nummers 1 & 2 zijn de munten die aan Bank Leu werden aangeboden, 3-5 zijn afkomstig uit de Griekse nep-hoard. De strepen laten de overeenkomstige stempels zien:

janiflink.jpg

Het type alleen al bestaat dus niet, maar als men het muntje van Ray verder bestudeerd, ziet men dat in ieder geval de zijde van de Janiforme buste met dezelfde stempels is gelagen als de vervalsingen hierboven; exact dezelfde afgeplatte neus rechts, exact dezelfde vorm van de snor links. De parel in de wenkbrauw van het rechterdeel van de buste, dezelfde ruimte en afwijkende plaatsing van de vierde parel in het rechter diadeem, hetzelfde ‘haakje’ in de rechter kin, etc. Het kan niet anders dan een die-match zijn. De foto van de achterzijde is niet scherp genoeg om ook te zien of dit een die-match is, maar dat zou mij helemaal niks verbazen. Ik vrees dus dat dit muntje geen unicum is, slechts een vervalsing van een fantasie type. Wel een oude vervalsing, waarschijnlijk geslagen in de jaren 50 dus, en wel van goud.

Sorry voor het slechte nieuws :/. Dit is helaas ook iets dat bij het verzamelen van de antieke numismatiek hoort, en ook altijd zo zal blijven. Ik zelf ben ook meerdere keren met een vervalsing thuisgekomen, dus ik ken het gevoel. Vooral in een het gebied van de antiek Chinese numismatiek, waar ik mij onder andere op focus, zijn de vervalsingen talrijk en vaak van superieure kwaliteit. Mocht er interesse in zijn, kan ik er wel eens een stel valse naast een stel echte leggen op het forum. Hoe dan ook, mag ik vragen hoe je hier aan gekomen bent? Wellicht valt er nog iets terug te brengen……

Met vriendelijke groet,

Mika

Ps. Laat niemand zich afschrikken door dit verhaal! Er zijn genoeg authentieke munten, welke vaak al voor een klein bedrag kunnen worden aangekocht (al zijn de gouden toch wat duurder ;)).
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Ray
Lid
Lid
Berichten: 42
Lid geworden op: 27 dec 2015, 08:24

Re: Onbekend goud grieks muntje mogelijk unicum

Bericht door Ray » 16 jul 2018, 19:11

Mika,

Bedankt voor de informatie,

Ja ik ben zeker teleur gesteld, jammer het voelde zo goed aan.

vr groet Ray

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3619
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Onbekend goud grieks muntje mogelijk unicum

Bericht door Jan W » 16 jul 2018, 22:33

Hey Mika, fijn om zo'n uitgebreid verhaal te lezen over deze munt hoewel de einduitslag voor Ray helaas minder fijn is. Mooi dat je dit allemaal zo hebt uitgezocht.

Ray: heel vervelend maar als schrale troost wellicht: ik ken weinig verzamelaars van munten die niet ooit een keer nat zijn gegaan op een valse munt of een munt met verborgen gebreken... :sad:

Gebruikersavatar
LUC Liberia
Donateur
Donateur
Berichten: 1011
Lid geworden op: 13 jan 2016, 11:15
Locatie: peperkust

Re: Onbekend goud grieks muntje mogelijk unicum

Bericht door LUC » 17 jul 2018, 00:05

Wel knap van Mika voor dit speurwerk en uiteenzetting van dit onderwerp wat helaas voor Ray toch een teleurstelling moet zijn. Best jammer,
maar zoals Mika en Jan aangeeft het kan gebeuren in de wereld van munten en penningen.
Je denkt een zeer zeldzaam of unicum muntje tegen te komen op dat moment heb je geen kans of tijd om grondig het muntje te checken.
Je komt thuis en begint het internet af te speuren en dan blijken er bepaalde zaken niet te kloppen.
Zo ben ik zelf eens "de boot in gegaan" voor 600 Euro en het bleek ook een fantasie munt/penning te zijn. :oops:
Sindsdien ben ik veel voorzichtiger geworden en laat ik ze liggen bij de minste twijfel en zeker als ik er geen degelijke kennis van heb.
Ik hoop dat dit voorval voor jou niet het einde betekent van deze toch mooie hobby. Keep up !
Vriendelijke groeten Luc.

Ray
Lid
Lid
Berichten: 42
Lid geworden op: 27 dec 2015, 08:24

Re: Onbekend goud grieks muntje mogelijk unicum

Bericht door Ray » 17 jul 2018, 19:52

Bedankt allemaal voor de reacties,

Een schrale troost voor mij maar het bleek wel een top vervalsing daar het ook aan een top veilinghuis is aangeboden.

Toch vraag ik mij af, waarom al die moeite om te vervalsen, het betreft een piep klein muntje. Maak dan gelijk een stater na.

Nogmaals bedankt allemaal.

vriendelijke groeten Ray. :lollig:

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3619
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Onbekend goud grieks muntje mogelijk unicum

Bericht door Jan W » 18 jul 2018, 20:49

LUC schreef:
17 jul 2018, 00:05
Zo ben ik zelf eens "de boot in gegaan" voor 600 Euro en het bleek ook een fantasie munt/penning te zijn. :oops:
Oei Luc, dat is wel een heel bedrag voor leergeld. :suprised:

Maar ik weet niet of zo'n topic al bestaat maar is het een idee om een topic: "je grootste miskoop" te starten ter leering ende vermaeck? :knipoog:

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3619
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Onbekend goud grieks muntje mogelijk unicum

Bericht door Jan W » 18 jul 2018, 21:04

Oh, dat soort topics hebben we al eens gehad: http://munthunter.nl/viewtopic.php?f=96 ... it=miskoop

Terug naar “Griekse munten”