Diefstal van Eurobiljetten bij Johez (ca. 2014).

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de Eurobiljetten
Belanda Nederland
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 01 jan 2020, 14:10

Diefstal van Eurobiljetten bij Johez (ca. 2014).

Bericht door Belanda »

Beste lezer,

nog een vraag over de eurobiljetten. In 2016 kwam er er naar buiten dat 2 medewerkers van Johez. een tijd lang afkeur en ongenummerde 50 euro (eerste model) biljetten uit de drukkerij smokkelden. Hier is heeft Justitie onderzoek naar gedaan, maar zover ik kan nagaan heeft het nooit tot veroordeling of überhaupt het oppakken van verdachten geleid. Naast de moordende concurrentie op de drukkerijmarkt voor bankbiljetten, zou deze affaire wel eens het laatste zetje voor Johez. kunnen zijn geweest om zich terug te trekken van deze markt. Na de affaire zat een nieuwe opdracht van de Deutsche Bundesbank er niet in denk ik zo...

Lees het complete verhaal hier: Crimesite over diefstal BB Johez

Het is het verhaal van een ooggetuige. Hoe betrouwbaar en of het waar is weet ik niet, maar er is daar bij Johez. iets goed mis gegaan destijds. In het artikel wordt er gesproken over dat de biljetten opdoken in o.a. Groningen met dezelfde serienummers. Er wordt in het artikel van Crimesite gesuggereerd dat de biljetten in kwestie afkomstig zijn van de roof bij Johez. Toch heb ik hier mijn twijfels bij. De biljetten in Groningen hebben een verschoven druk voorzijde / keerzijde, het beste te zien bij het doorzichtregister "50" boven het watermerkAfbeelding (zie afbeelding).

Afbeelding

Toch is er in het artikel op Crimesite sprake van diefstal van zogenaamde "voorlopers", biljetten die gedrukt worden bij het opstarten van de pers, waarbij bijvoorbeeld beide (offset) zijden van het biljet nog niet precies op elkaar liggen zoals het zou moeten zijn (het doorzichtregister is gedrukt in offset, meeste biljetten hebben alleen plaatdruk op de voorzijde). Toch zou je dan verwachten dat het gaat incomplete biljetten, bijvoorbeeld zonder plaatdruk: immers het is zonde tijd en geld om voorlopers te voorzien van plaatdruk en serienummers. Mijn conclusie is dan ook dan dat de Groningse biljetten met dezelfde serienummers (Serie X7401)TEN ONRECHTE gelinkt worden aan de diefstal bij Johez. Het artikel op Crimesite spreekt wel van biljetten voor Duitsland, dus met prefix X, maar om daar nu meteen een conclusie uit te trekken. Duitsland is een groot land, veel biljetten komen daar vandaan, dus vervalsers zullen eerder een X op de drukpers / copier hebben dan een P.

Ik heb veel vragen bij deze interessante affaire die zijn weerga niet kent in de geschiedenis van Johez. De laatste grote affaire stamt uit 1920 toen er voor 450.000 gulden aan 10, 100 en 1000 gulden biljetten gestolen werd bij Johez, bij een inbraak waarbij de daders relatief gemakkelijk toegang kregen tot de kasten waar de onafgewerkte biljetten lagen. Ook hier was het waarschijnlijk een inside job. Gedeeltelijk zonder handtekeningen en serienummer. Destijds zijn na een lang onderzoek wel alle biljetten teruggevonden.

Concrete vraag: wie weet er meer hoe deze affaire afgelopen is ? Afgezien van de berichtgeving die ik ook op Google kan vinden.

P.

Terug naar “Eurobiljetten”