Tsjechoslowakije Republiek 1,2 en 3 (deel 1)

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de biljetten van de hele wereld.
Bankovky

Tsjechoslowakije Republiek 1,2 en 3 (deel 1)

Bericht door Bankovky »

Hoi allemaal,

Graag open ik een stukje over de Tsjechische bankbiljetten. In dit stuk neem ik de periode van de eerste Tsjechoslowaakse republiek als begin punt.

Na het uiteen vallen van het Oosterijkse en Hongaarse koningrijken (bankbiljetten in medere talen zoals; Tsjechisch, Slowaaks, Duits, Hongaars, Kroatisch (om in een ander stuk uit te pluizen)) werd de eerste republiek Tsjechoslowakije gevormd in 1919 met als president Tomáš Garrigue Masaryk (gekozen als eerste president van Tsjechoslowakije in 1920).

Tot in 1939 de republiek werdt verdeeld in het Protectoraat Bohemen und Maren met de Kroon als valuta en Slovenska ook met de Kroon. Protectoraat Bohemen und Maren is misschien meer bekend onder sudetenland (welke eigenlijk al in 1938 bestond). Op de 5 en 10 kronen is duidelijk te zien dat deze onder de invloeden van het 3de rijk zijn ontworpen.

In de periode van 1945 tot 1953 (de 2de republiek Tsjechoslowakije) zijn de bankbiljetten een “mengelmoes”. Zo is bijvoorbeeld op de biljetten een vertaling in het cyrillische te zien en daarnaast zijn een deel van de biljetten in Londen gedrukt (in het klein onderaan op het biljet weer gegeven).

Tot het jaar 1953 waar de 3de republiek Tsjechoslowakije begint en dan wel de socialistische repuliek. Op de biljetten van deze periode zijn de ster, hamer en sikkel terug te vinden. De 3de republiek loopt af in 1993 waarin Tsjechie en Slowakije zelfstandige repubieken worden. In dit jaar wordt het 100 kronen biljet van 1961 weer uit de kast gepakt. Dit biljet is waarschijnlijk gekozen voor twee redenen (heb ik geen literatuur over);

1. Wie wil er met een biljet betalen met de afbeelding van een vormalige president erop die ervoor heeft gezorgt dat het land communistische werd? (Klement Gottwald, overleden 5 dagen na dat hij de begravenis van Stalin op 9 Maart 1953 in Moskouw had bij gewoont).

2. Daarbij laten we het communisme achter ons en het biljet was net voor de fluwele revolutie (val van het ijzeren gordijn) uitgegeven ter vervaning van het 100 kronen biljet van 1961, dus makelijk te vervangen.

Het 100 kronen biljet van 1961 heeft nog wel de afbeelding van twee hard werkende landbouwers gesteund met de hamer en sikkel, maar was toch meer aanvaard dan de president “met een andere doestelling”. Doordat Tsjechie en Slowakije nu zelfstandig waren en nog geen nieuwe valuta voor handen was, kregen de biljetten een zegel links boven geplakt waaraan gezien kon worden of je een Tsjechisch of Slowaaks biljet in handen had.

Eind 1993 hadden beide staten hun eigen valuta. Tot heden heeft Tsjechie nog gelijkende biljetten (zijn kleine wijzigingen aangebracht en zijn daardoor niet meer geldig) en eind jaren 90 is het 20kronen biljet vervangen door een munt. Nu zie je dat er meer en meer 50 kronen munten in omloop komen, dus ik verwacht binnen kort afscheid te nemen van het 50 kronen biljet (snel nog een UNC zoeken). Slowakije is in 2009 overgestapt naar de Euro. Wanneer dit in Tsjechie zal geburen??????

Zoals het er nu uit ziet ..... voorlopig nog niet.

Graag zie ik jullie op en aanmerkingen op dit schrijven te gemoet.
Gr, Nils
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer »

Wist je dit voor of na de Forumquizvraag 83? :lol:

Elders heb ik al op dit forum mijn verblijf beschreven in een Tsechoslowaakse gevangenis in 1986 vanwege een paar muntjes die ik onbewust had gekocht.. het heeft me uiteindelijk nog een staatsreis opgeleverd naar de munterij in Kremnica. (artikel: Slowakije)

Mooi artikel.
Bankovky

Bericht door Bankovky »

grivnagozer schreef:Wist je dit voor of na de Forumquizvraag 83? :lol:

Elders heb ik al op dit forum mijn verblijf beschreven in een Tsechoslowaakse gevangenis in 1986 vanwege een paar muntjes die ik onbewust had gekocht.. het heeft me uiteindelijk nog een staatsreis opgeleverd naar de munterij in Kremnica. (artikel: Slowakije)

Mooi artikel.
Dank je wel!

Vraag #83 die heb ik niet gelezen. Heb nu snel gekeken, goede vraag en je haalde mij aan dat ik het had moeten weten en geen reactie van mij :( .

Bij deze beloof ik meer in deze rubriek te kijken en mee te doen!!!!

Ga meteen jouw artikel Slowakije even zoeken en lezen.
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer »

:twisted: en weer een slachtoffer voor fnuikende dilemma's
Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 3211
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Bericht door koenmunten »

Jippie weer een schrijver erbij! Leuk stukkie!
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoules EK 2016 en EK 2020.

Ik ben op zoek naar plantagegeld en numismatische rariteiten (misslagen, vervalsingen, bewerkte munten etc.) van Indonesie en Nederlands Indie.
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Terug naar “Wereldbiljetten”