DAGAVARALIESJ! BANKNOTA ROESKIEJE.

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de biljetten van de hele wereld.
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

DAGAVARALIESJ! BANKNOTA ROESKIEJE.

Bericht door grivnagozer »

RUSSISCHE BANKBILJETTEN? GESNOPEN!

Voor iemand die alleen Latinistisch schrift beheerst is het meest nabije anderssoortige schrift al een probleem: Cyrillisch.

Daarbij komt ook nog het gegeven dat Russen slordig zijn met jaartallen! Ze knokken met elkaar, voeren complete burgeroorlogen en zijn met van alles bezig, behalve met de voortvarende economie, zoals wij in Nederland gewend zijn.

Hieronder een stukje bankbiljetgeschiedenis voor Russen. Onderstaande geschiedenis tracht een beeld te geven van het dagelijkse leven in een Tsaristisch Rusland en een Communistische heilstaat; dat is het boeiende van het verzamelen van oude bankbiljetten en munten, alsof je er zelf deel van uitmaakte van die tijd.

Tsaar Nicolaas II regeerperiode 1894-1917.

De waarde van de Russisch-Tsaristische ROUBLE (Roebel) was vrij stabiel en zodoende een graag geziene gast met dezelfde status als het Britse Pound Sterling en de Amerikaanse Dollar. Slechte een abdicatie (troonsafstand) was de reden een nieuwe bankbiljettenreeks uit te geven.
Het jaar 1897 werd de gouden standaard ingevoerd, dat wil zeggen dat ieder bankbiljet gelijk was aan een x-aantal grammen 24 karaats goud.

Nadat Nicolaas II zijn vader opvolgde werd in 1895 de bestaande biljettenreeks vernieuwd, en deze biljetten krijgen daartoe het jaar 1898 mee. De biljetten liepen op van 1 Roebel naar 500 Roebel nominale waarde, en 500 Roebels stonden gelijk aan 460 gram puur 24 karaats goud tot en met het jaartal 1913.

Per keizerlijk decreet werd de waarde van 1 roebel gesteld op 0.774232 goud, voor het bezette Finland was 1 roebel gelijk aan 2.66 markkaa.

Met het verlies van de Russische Marinevloot tegen de Japaaners in 1905 gaat de koers geleidelijk aan naar beneden. Meer bankbiljetten werden herdrukt met steeds hogere nominale waarden.

De Russisch-Japanse oorlog veroorzaakt een vernieuwing van de bestaande biljettenreeks tussen 1905 en 1912.

Wanneer in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en de Tsaar miljoenen huisvaders de dood instuurt door incompetente officieren met aangekochte statusverhogende rangen boven veteranen te stellen, worden de net hernieuwde bankbiljetten waardeloos vanwege de inflatie.

In juni 1914 rouleren er 1.75 miljoen Russische bankbiljetten in de wereld; in december 1914 was dit aantal verdubbeld naar 3.13 biljoen exemplaren.

In 1915 had de gewone Russische burger totaal geen vertrouwen meer in het geld, en het gevolg was dat de zilveren pasmunten van 5 tot en met 5 Kopeken en de zilveren Roubles uit de circulatie verdwijnen en worden opgepot. De Russische munt van St. Petersburg slaat geen munt meer aan, waardoor de pasmunt wordt vervangen door papiergeld ter waarde van 1 tot en met 50 Kopeken, welke al of niet ook als postzegel gebruikt kon worden. Soms ging de waarde zo snel naar beneden, dat deze biljetten werden overstempeld met een ander cijfer.

Het biljet van 500 Roubles 1912 had de meest druktechnische vooruitgang en kon praktisch niet vervalst worden met de mddelen van toen. Men kon de kleuren van de rosette niet goed krijgen, waardoor dit biljet kleurvariaties kent van oranje naar donkergroen; en het getal van lichtgeel naar donkergroen. Ook de afmeting is variabel, van A2 naar A4 formaat en het biljet kan variëren van papierdikte en ditto handtekeningen.

ALEXANDER KERENSKY

Na de afgedwongen abdicatie van de Tsaar kwam er een voorlopige regering aan de macht onder Alexander Kerensky.

Het gekke van die tijd is dat deze regering zijn eigen biljetten drukte en tegelijkertijd het Tsaristisch geld liet bijdrukken.

Een tweekoppige adelaar zonder wapenschild en kroon is het logo wat op de Kerensky-biljetten komt te staan, en het 1000 Rouble biljet met dit nieuwe wapen wordt in mei 1917 in de circulatie gebracht.

Nummertjes maken betekent dat het 5 Rouble biljet overging van een serietelling tot een tweeletterig en drienummerig tellend uitgiftenummer. De roublebiljetten van 1898 ondergingen dit proces ook!

September 1917 was de maand dat de 250 Rouble werd uitgegeven naast een 20- en 40 Roublebiljet, dat in vellen werd gedrukt en zo onverknipt de roulatie ingingen (A8-formaat), zodat de burgers middels knip- en scheurwerk konden betalen wat de rekening was.

De overbodige postzegels met de portretten van de zojuist vermoordde Keizerlijke Romanow-familie werden met een groot cijfer 1, 2 of 3 overdrukt en gebruikt als muntgeld.

RUSSIAN STOCK COMMERCE BANK gaf aanvankelijk aandelen uit en wordt door Kerensky ingeschakeld om op aandeelgelijkende bankbiljetten uit te geven tussen de 25 en 500 Roubles. Deze biljetten werden dus al uitgegeven voordat de daadwerkelijke Russische Revolutie een feit was!

Het plan van Kerensky was al het bestaande geld te vervangen en daartoe werd een serie roebelbiljetten besteld van 50 Kopeken, 25 roebel, 50 Roebel, 250 Roebel, 500 Roebel en 1000 Roebel bij... de United States of America!
Het Amerikaanse papiergeld werd verscheept met coupures van 50 Kopeek, 25 Roebel en 100 Roebel, welke de grootste gebruikersvraag hadden. Doch de Contrarevolutionaire pro-tsaristische legers confisceren deze Amerikaanse zending en lieten de bankbiljetten in de gebieden waar Alexander Kerensky totaal geen zeggenschap had, circuleren.

PCCP, de RUSSISCH SOCIALISTISCHE FEDERATIE VAN SOWJET REPUBLIEKEN (1918)

De Oktoberrevolutie van 1917, welke in 1919 plaatsvondt!, verdreef de regering van Kerensky. Een raad van boeren een arbeiders, de VOLKSRAAD, werd de neiuwe regering onder leiding van Wladimir Illitsch Lenin. Deze Lenin verklaarde de biljetten van kerensky ongeldig, en bleef hiertoe aanhoudend Tsaristisch papiergeld bijdrukken.

1 januari 1918: het aantal roulerende bankbiljetten is niet meer te tellen: 27 1/2 biljoen Roebels naar een ruwe schatting, meer dan een twintigvoudige verdubbeling ten opzichte van 1 juni 1914!

Russische vluchtelingen overspoelen de USA en Europa en ongeveer 12 biljoen biljetten worden in het vrije Westen omgewisseld in Hollandse Guldens, Dollars, Franken of Shillingen. De voortschrijdende inflatie zorgde voor meer vraag naar tastbaar geld dan de bank kon bijdrukken.

De clichés van de bankbiljetten van Kerensky welke gereed waren voor de druk, waren nog niet vernietigd op last van de Volksraad. Het nieuwe ministerie vfan Financiëen geeft een nieuwe serie bankbiljetten uit om de vraag op te vangen van 1 rouble tot en met 10.000 Roubles. Niet eerder waren er denominaties gemaakt boven de 1000. De tweekoppige Kerensky-adelaar wordt nu ingewisseld tegen de Hamer en Sikkel op de wereldbol. De kopeek is niets meer waard, en deze biljetjes worden uit de circulatie teruggetrokken.

10 juli 1918 wordt de PCCP officieel geïnstalleerd en Kerst 1918 was een periode dat de prijskaartjes in de winkels meer nullen hadden dan de overige cijfers; met duizenden roebels stegen de prijzen van de primaire behoeften wekelijks. Geld wordt niet meer geaccepteerd, en het monetair systeem werd teruggeworpen naar ruilhandel in van alles behalve valuta.

Noord-Rusland perforeerde de biljetten in hun gebied met IbCO. Engelse spionnen als Reilly lieten Engelse drukkerijen in London drukken, welke biljetten gekopieerde Tsaristische roubles waren. Aandelen van de Staatsonderdelen en spoorwegkaartjes rouleren in februari 1918 als bankbiljet, talons van aandelen als muntjes.

SOVIETBANK 1919.

De eertse biljetten werden in 1919 geboren. In maart kwamen 1, 2 en 3 Roebelbiljetten, welke oogden als een ongetande postzegel. December 1919 verschijnen 15 Roubles, 30 Roubles en 60 Roublesbiljetten, die in hele vellen tegelijk rouleren. Al deze biljetten hebben een hernieuwd wapenschild. PCCP WORDT NU PCOCP benaamd.

In 1920 worden de biljetten voorzien van 100, 250, 500, 5000 en 10.000 Roubles met de hoop van de wereldrevolutie, welke verankert is in de spreuk van Karl Marx: "Proletariaat aller landen verenigt U!", te vinden in 7 talen: Russisch, Chinees, Arabisch, Frans, Duits, Italiaans en Engels op het bankbiljet.

In 1921 komen éénzijdig bedrukte biljetjes op de stapel van de 100, 250, 500 en 1000 Roubles; ook de biljetten van 5000 en 10000 Roubles welke rouleerden krijgen het woord van Marx in het design mee.

In oktober 1921 wordt de Staatsbank (VSFNT) opgericht. Per 31 december 1921 vindt de zoveelste geldherziening plaats: 10000 oude Roubles wordt 1 SOWJETRoebel genoemd.

Januari 1922 was een maand dat het Russische publiek voorzien moest worden van biljetten van de Staatsbank voor alle overtollige circulerende 'troep'.

De emissie 1922 was een technisch hoogstandje van de 1 tot en met de 10000 Roubles. Er werd op het biljet zelf het volk uitgelegd dat 1 rouble 10.000 oude roebels waard is. De 1 tot en met 50 Roubles hadden een postzegelformaat. Alle moeite daargelaten: per 1 december 1922 was al dit nieuwe geld weer ongeldig verklaard.

CCCP- USSR.

Op 1 januari 123 wijzigt Rusland weer zijn naam in de UNIE VAN SOWJET-SOCIALISTISCHE REPUBLIEKEN, en als kado aan de bevolking een splinternieuwe reeks biljetten die alle voorgaande biljetten inclusief lokaal roulerend Tsaristisch geld ongeldig maakten. de Roebel van 1923 was 100 Roeble 1922 of 1 miljoen Tsaristische Roebels waard.

Het werkte verhelderend: alle aandelen verdwijnen uit de roulatie want het bezit van aandelen is een uiting van Kapitalisme en dus strafbaar bij wet.

We zien 2 typen biljetten rouleren:

1) biljetten van 1 tot en met 250 Roubles met op de keerzijde de uitleg naar het publiek toe van de omwisseloperatie;

2) biljetten van 1 tot en met 5000 Roubles, met een tekst dat op 24 oktober 1922 statuutdatum dit geld als enige wettig betaalmiddel was binnen het Sowjetrijk. Een achtkantig biljetje van 50 Kopeken was de enige lage waarde welke rouleerde op postzegelformaat.

De biljetten van 10.000, 15.000 en 25.000 roubles voorzien van een stadsgezicht op Moskou en 2 symbolische portretten met het jaartal 1923 worden naast de eerste Gouden roebles de circulatie ingezet op 1 februari 1924.

Deze gouden standaard regelde dat 10 gouden roebels 1 CHERVONETZ ging heten, waarover later.

Daarnaast verschenen biljetjes van 1 tot en met 50 Kopeken op postzegelformaat, en alle biljetten dragen 6 talen.

De derde verandering gebeurde op 10 maart 1924, toen de Staatsbank baar goud tegen bankpapier inwiosselbaar stelde. 5000 papierenroebels was 1 goudroebel waard. 1 juli 1924 werd hiermede gestopt! Wegens tekort aan kopeken verschenen alweer nieuwe biljetten in 1925 in de waarden 3 en 5 roubles.

CHERVONETZ

De gouden standaard leverde in 1922 al de nieuwe muntbenaming op. Het basisidee was een stabiele munteenheid zonder verleden. De Staatsbank garandeerde de waarde in kostbare metalen en de belofte dat deze inwisselbaar waren tegen dat kostbare metaal goud.

De waarde werd uitgedrukt in Russisch gewicht:

1 CHERVONETZ = 1 ZOLOTNIK + 78.24 DOLJAS= 8.6 GR. 24 KT GOUD.

In november 1922 verschenen de eerste CHERVONETZ biljetten in denominaties van 5 en 20 ch.; later nog eens 1, 3 en 25 ch.

Alles goed? Nou nee, het probleem bleef bestaan dat er nu 2 verschillende munteenheden rouleren binnen de USSR. Enerzijds de gewilde Chervonetz, anderszijds de Roebel waar het Russische publiek geen vertrouwen meer in had...

Roebels werden namelijk niet door een bank uitgegeven, doch door de zittende regering van Joseph Broz Stalin, en dus eigenlijk alleen gebruikt voor kleine betalingen aan de middenstand.

Eind 1923 verdrong de Chervonetz de Rouble grotendeels. Tussen 1924 en 1932 krijgen de ch.-biljetten herhaaldelijk een nieuw uiterlijk, en de waarde van het biljet ging van 8.6 gram naar 7.74234 gram 24 kt. Goud.

In 1937 worden alle Chervonetzbiljetten voor het laatst gewijzigd met een mooi portret van Lenin in de waarden 1, 3, 5 en 10 ch. Deze biljetten worden niet langer meer inwisselbaar gesteld aan baar goud en daardoor waren 10 Roubles nu gelijk aan 1 Chervonetz.

HET SOWJETBILJET NA 1933.

DE CHERVONETZ WAS DUS IN DE DERTIGER JAREN DE MUNTEENHEID MET PUBLIEK VERTROUEN; de Roebel had het nakijken. In 1934 verschenen 1, 3 en 5 goudroublebiljetten met en zonder handtekeningen. Sinds 1935 dragen alle sowjetbiljetten geen handtekeningen meer tot de val van 1990 en het faillissement van de USSR in 1991.

In 1938 worden deze biljetten opnieuw voorzien van een nieuw nationalistisch uiterlijk:

1 goudroebel is een mijnwerker;
3 goudroebel is een soldaat
5 goudroebel is een gevechtspiloot.

Stalin koos voor deze ontwerpen om Adolf Hitler te laten zien dat de USSR paraat stond...

De grootste geldsanering vond plaats na de Tweede Wereldoorlog in 1947. Alle roulerende bankbiljetten worden ongeldig verklaard en vervangen door hagelnieuwe ontwerpbiljetten in de coupures 1, 3, 5 (allen op verticaal formaat), 10, 25, 50 en 100 Roebels (alle 4 horizontaal formaat).

Deze biljetten zijn voorzien van 16 talen; in 1957 krijgt Finland autonomie en wordt 1 taal van de biljetten er af gelaten: het Fins.

De laatste geldsanering vindt plaats in 1961 toen 10 oude Sowjetroebels gelijk gesteld werden aan 1 nieuwe Roebel, dit wegens voortschrijdende inflatie.

Wederom werd een neiuwe serie uitgegeven: deze bankbiljetten blijven de officiële bankbiljetten van de CCCP- USSR tot en met 1991:

1 Roebel: staatswapen
3 Roebel: Kremlin
5 Roebel: Spasski-toren van het Kremlin
10 Roebel: Lenin naar links
25 Roebel: Lenin naar rechts
50 Roebel: Koepeldak Kremlin
100 Roebel: Kremlin en toren.

Na de Sowjetunie wordt een Russisch Gemenebest opgericht in 1991, het CIS, de Commonwealth of Independant States.

Monetair leidt dit tot een herdruk van de bestaande biljetten van 1 tot en met 100 roebels voorzien van het jaartal 1991. Deze reeks wordt aangevuld met een 200, 500 en 1000 Rouble biljet, welke alle 3 het Kremlin tonen vanuit een andere kijkrichting.

Maar veel voormalige Sowjet-republieken willen niet in het Gemenebest toetreden, en de Baltische Staten keren zich als eerste hiertoe af: Estland, Letland en Litouwen worden onafhankelijk, wat de Russen op 6 september 1991 accepteren. Op 8 december 1991 wordt in de stad Minsk te Belarus (wit-Rusland) een verdrag gesloten met Rusland en de Oekraïne, om tot een Gemenebest te komen naar Brits voorbeeld. Daartoe treden nog eens tot 21 december 1991 een compleet elftal aan republiekjes toe, met uitzondering van Georgië.

Gezien de nieuwe staatsvorm, ook wel aangeduidt met Russische Federatie, worden in het jaar 1992 wederom een aantal bankbiljetten gedrukt en toegevoegd aan de circulatie.

50,100, 200, 500 en 1000 Roubles voorzien van het jaartal 1992 en een guilloche.

Daarnaast gaf het Kremlin zelf een Privatiserings-aandeel ter waarde van 10.000 Roubles uit dat vrijelijk rouleerde in het straatbeeld en welke een gezicht laat zien op het Parlementsgebouw aan de Wolga-rivier. Deze aandelen waren voorzien van een regeringsstempel en inwisselbaar gesteld tot 31 december 1993.

Eveneens werd de bankbiljettenreeks aangevuld in 1992 met een 5000 Roebels waarop de Sint Basilskathedraal op het Kremlin afgebeeld staat; de 10.000 Roebels met het Kremlin en de nieuwe vlag.

In 1993 werd wederom een geldherziening doorgevoerd.

Er werden nieuwe biljetten gedrukt van 100, 200, 500, 1000, 5000, 10.000 en 50.000 Rouble voorzien van het jaartal 1993; van de laatste 3 waarden werden in 1994 ook nog eens herdrukkingen geplaatst met het jaartal 1994.

Alle biljetten tonen het Kremlin met de nieuwe vlag.

In 1995 was het wederom tijd om te breken met het verleden en alle bankbiljetten welke circuleerden worden ongeldig verklaard en vervangen door een nieuwe serie.

1000 Roubles: Havne van Wladiwostock en de toegang tot de aanpalende Baai

5000 Roubles: Het Russisch Millenniummonument in novgorod en de Sint- Sophiakathedraal. Keerzijde een oude stadsmuur.

10.000 Roubles: een hydro-electrische dam en op de keerzijde de Koepelbrug van Krasnoyarsk over de Yenisei-rivier.

50.000 Roubles: de maagd Newa, het standbeeld van de pilaar aan de Newa-rivier bij het Peter en Paul-Fort te Sint-petersburg. Keerzijde het Marinemuseum aldaar.

100.000 RoUbels: Het standbeeld van Apollo op zijn wagen bij het Bolshoï-theater. Op de keerzijde zien we het gebouw staan.

500.000 roubles: het standbeeld van Peter de Grote te Arkhangelsk. Op de keerzijde het kloostercomplex Solovetsky-eiland. Alhoewel de datum 1995 aangeeft, werd dit biljet pas in 1997 de circulatie ingebracht om de voortschrijdende inflatie te bestrijden. Het mocht niet baten: december 1997 worden 1000 oude Roubles gelijk gesteld aan 1 nieuwe Roebel, en zodoende was er wederom reden de gehele biljettenreeks te vernieuwen door van elk design 3 nullen te verwijderen.

Het biljet van 5000 roebels wordt 5 Roubles, enz. Het biljet van 1000 roubles is het enige biljet wat gelijk werd vervaardigd en de hoogste waarde van de nieuwe reeks vertegenwoordigde; hierop staan Sint Basil en de Sint Basilskathedraal in het Kremlin.

Deze serie rouleert nu nog steeds in Rusland, met uitzondering van de 5 en 10 Roublebiljetten, welke buiten omloop zijn gesteld en volledig vervangen werden door munten in respectievelijk 2007 voor de 5 Roebel en 2010 voor de 10 Rouble.
Laatst gewijzigd door grivnagozer op 08 jul 2010, 12:47, 6 keer totaal gewijzigd.
rinuske

Bericht door rinuske »

en weer wat opgestoken!! bedankt Eric!! :)
Bankovky

Bericht door Bankovky »

Geweldig stuck, veel dank voor deze kennis overdracht! Ik kijk uit naar het vervolg!

Gr,
Nils
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer »

Ik ook, er moeten wat illustraties tussenkomen, ter afronding. Maar eerst alle tekst, daarna de plaatjes.
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

COMPLETE REEKS TSARISTISCH POSTZEGELGELD

Bericht door grivnagozer »

Het Postzegelgeld wat dus circuleerde tijdens de Tsaristische pasmuntschaarste, en dus ook papiergeld is..
Afbeelding
1 kopeek voorzijde en achterzijde

Afbeelding

2 kopeek voorzijde en achterzijde


Afbeelding

Afbeelding

3 kopeek voorzijde en achterzijden

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

10 kopeek voor- en achterzijde
Afbeelding

Afbeelding

15 kopeek voor- en achterzijde
Afbeelding

Afbeelding

en tot slot de 20 kopeek

Afbeelding

Afbeelding

Deze bankbiljetjes kan je nog wel eens op postzegelbeursjes kopen voor rond de 10 eurocent per stuk. In ongestempelde conditie waren ze geld waard, zijn ze afgestempeld, dan was de betaalwaarde niet langer aanwezig.

Let Op! Alleen met een bedrukte achterzijde rouleerden deze zegels als wisselgeld! Is de achterlaag alleen een blanco al of niet aanwezige gomlaag, dan is en blijft het gewoon een postzegel en niets meer.

De vorige bejaarde eigenaar had de irritante postzegelhandelarenneiging de Yvert&Tellier wereldcatalogusnummering te noteren op de achterzijde van zijn zegels. Uitstuffen is zonder kreukels niet mogelijk..

Men kreeg als gebruiker hele vellen mee, en men moest scheuren om aan het bedrag te komen bij de winkelier.. en vooral door de drankzuchtige aard van de Russische bevolking, wil hier een daar nog al eens een tandje ontbreken.. de uitdaging is ze dus te krijgen met alle tandjes er aan.. en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.. HIPS :?
grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Bericht door grivnagozer »

de accu is weer vol... :oops:
Bankovky

Bericht door Bankovky »

Geweldig!!!!

Heb ik nu net (half jaar geleden) mijn Russische zegels weg gedaan en nu weet ik niet of deze er tussen zaten :cry: . Kan ook niet alles hebben.... :(

Bedankt voor deze (zeer toe te passen) kennis!
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter »

grivnagozer schreef:de accu is weer vol... :oops:
Daar hoef je je niet voor te schamen hoor! Ben blij dat de accu weer is opgeladen. Zeker gezien deze zeer leuke informatie én afbeeldingen!

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Terug naar “Wereldbiljetten”