Roofgoed! DDR 200 en 500 Mark biljetten 1985

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3764
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Roofgoed! DDR 200 en 500 Mark biljetten 1985

Bericht door Jan W »

Onlangs een stel DDR bankbiljetten aangeschaft waaronder de nooit uitgegeven 200 en 500 Mark biljetten met het jaartal 1985. Deze biljetten had ik twintig jaar geleden wel eens in de Duitse papiergeld catalogus van Rosenberg gezien maar waren met prijzen van 850 Duitse Mark (425 euro) per stuk (!) ver buiten mijn bereik.

Tegenwoordig zijn de biljetten een stukje goedkoper te krijgen, ik betaalde nu 9 euro per stuk voor deze biljetten (al vraagt een NL handelaar op MA-Shops er nog rustig 55 euro voor :suprised:).
Ook voor andere UNC DDR biljetten betaalde ik een fractie van de catalogusprijzen die in 1995 nog golden. Ik vroeg me af hoe het toch komt dat deze biljetten in zo'n mooie staat bewaard gebleven zijn, zelfs die uit 1948, en voor veel lagere prijzen dan twintig jaar geleden verkocht worden. Had men nog wat restanten uit de bankkluizen verkocht?

Roofgoed
Nu klopt dat laatste maar voor een beetje. Na de Wende in 1990 konden bewoners hun DDR marken tot een bepaalde hoogte omwisselen voor West-Duitse marken. De rest van het geld werd ingetrokken. 4500 ton aan muntstukken werden verschroot. Met de bankbiljetten wist men niet zo goed wat men er mee aan moest. Een klein deel werd tijdens een tiental veilingen verkocht aan de handel en men besloot de rest van de biljetten (620 miljoen stuks!) onder te brengen in een leegstaande bunker bij Thekenberge vlakbij Halberstadt. Daar werden containers vol met biljetten letterlijk ingemetseld in met dikke, met staal versterkte, betonnen muren om met behulp van het vochtige klimaat langzaam weg te rotten.

Tot in 2001 plotseling veelvuldig DDR biljetten opdoken waaronder ook deze nooit uitgegeven 200 en 500 Mark. Na onderzoek bleken twee mannen zich toegang te hebben verschaft tot de bunker en deze hadden een tijd lang onbekende hoeveelheden biljetten meegenomen en verhandeld. Toen de overheid daarachter kwam ging men de bunker zelf ook in en trof men tot hun verbazing een groot deel van de biljetten nog in prima staat aan. Om nog meer diefstal te voorkomen werd de bunker weer leeggehaald en zijn alle biljetten tezamen met huisvuil in de ovens verdwenen.

Men kan er dus rustig vanuit gaan dat bijna alle DDR biljetten in UNC staat afkomstig zijn van deze diefstal. Verzamelaars die voor veel geld hun UNC setjes op de veiling hadden aangeschaft vlak na de Wende zullen raar hebben opgekeken van de enorme waardevermindering. :knipoog:
Het is dus ook heel onduidelijk hoeveel van die biljetten nu gestolen zijn. Wat prijzen betreft is het een beetje wat de gek ervoor geeft, je weet immers nooit of achter dat ene biljetje in een handelaren album nog niet een schoenendoos (of koffer, of container) vol met gelijksoortige biljetten zit. Een beetje rondkijken kan in dit geval geen kwaad. :thumb up:

Ik vind het zelf trouwens een prachtig verhaal. Meer valt te lezen op: http://www.spiegel.de/einestages/verges ... 46505.html
WP_20161109_20_02_15_Pro.jpg
WP_20161109_20_03_38_Pro.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
LUC Liberia
Donateur
Donateur
Berichten: 1011
Lid geworden op: 13 jan 2016, 11:15
Locatie: peperkust

Re: Roofgoed! DDR 200 en 500 Mark biljetten 1985

Bericht door LUC »

Dit is echt een mooi verhaal Jan, zoiets verwacht je eigenlijk meer in de films, maar het kan ook blijkbaar echt gebeuren anno 1990-2001.
Straf verhaal, dat ze dat niet direct vernietigd hebben, dat is toch raar ???
Maar zulke rare feiten maakt de menselijke geschiedenis juist boeiend om te lezen.( en misschien gaan ze er nog een film van maken, wie weet ? ) :knipoog:
In ieder geval Jan ik denk dat er stilletjes aan een nieuwe virus bij jou binnen sluipt met name de "papier geld microbe".
Gevaarlijk wel nu dat je onlangs een nieuwe catalogus hebt. " Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan zeker " dus succes met je aankoop. :wave:
Groeten Luc. :D
Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3764
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Roofgoed! DDR 200 en 500 Mark biljetten 1985

Bericht door Jan W »

LUC schreef:Straf verhaal, dat ze dat niet direct vernietigd hebben, dat is toch raar ???
Ik denk dat dit goedkoopste en snelste oplossing was en men ging ervan uit dat het vochtige klimaat zijn werk wel zou doen. De operatie om alles weer op te graven en te verbranden kostte waarschijnlijk rond de 1 miljoen euro.. :knipoog:
LUC schreef:In ieder geval Jan ik denk dat er stilletjes aan een nieuwe virus bij jou binnen sluipt met name de "papier geld microbe".
Als jochie had ik al wat Duitse inflatiebiljetten. Op beurzen kwam je ze ook vaak tegen voor weinig geld. Als student was dit een mooi en goedkoop verzamelgebied, al waren toen ook de hogere billionen en Rentenmark waardes al vrij prijzig. Maar met wat geluk kon je nog wel eens wat mooie biljetten op de kop tikken. Ik heb die verzameling altijd bewaard en zo nu en dan steekt het virus weer wat op en koop ik weer eens wat nieuwe biljetten. West-Duitse biljetten van na de oorlog zijn behoorlijk aan de prijs, maar die DDR biljetten hebben én veel historie én zijn relatief goedkoop. Vooral na die diefstal. :knipoog:

Trouwens nog een leuk artikel over deze diefstal met foto: http://www.rnz.de/wirtschaft/wirtschaft ... 98755.html

En voor meer achtergrond en foto's van de bunker zelf: http://www.heimatgalerie.de/nva/land/19 ... ?showall=1

Ik las dat ze hier ook een deel van de film The Monuments Men hebben opgenomen.
Jan-Willem
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 13 dec 2016, 09:11

Re: Roofgoed! DDR 200 en 500 Mark biljetten 1985

Bericht door Jan-Willem »

Op MA-Shops worden deze biljetten ook goedkoper aangeboden, even op prijs sorteren. UNC vanaf € 15,99

Terug naar “Europa (voor euro)”