Broche met 4 x Liberty Head gold dollar.

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Noord Amerika.

Moderators: koenmunten, Willem

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
Heinz Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 44
Lid geworden op: 03 jun 2013, 19:44

Broche met 4 x Liberty Head gold dollar.

Bericht door Heinz » 07 jul 2016, 18:32

De broche is gemaakt van 4 gouden dollars Type I, geslagen tussen 1849 en 1854 met een gehalte van 90 % goud en 10 % koper.
De ontwerper van deze munt is James B. Longacre, een in zijn tijd bekende stempelsnijder en medailleur uit Amerika.
Het zijn vrij kleine munten met een gewicht van 1,672 gram en een diameter van 13 mm, de rand is geribbeld.
De slagplaatsen van de munt waren Philadelphia, Charlotte, Dahlonega, New Orleans en San Francisco, alle plaatsen hadden natuurlijk hun eigen muntmeesterteken, behalve Philadelphia.
Muntsieraden zijn er in vele verschijningsvormen; veel munten zijn verwerkt in gouden hangers, ringen, armbanden, manchetknopen en hier in dit geval in een broche.
Dit is een zogenaamd contemporair muntsieraad; vervaardigd in dezelfde tijd dat de munten werden geslagen, met wat zoeken is er informatie over Amerikaanse antieke gouden muntjuwelen te vinden op voornamelijk Amerikaanse gespecialiseerde numismatische sites.
Het verzamelen van muntjuwelen is een andere tak van sport dan het verzamelen van munten, er kan zelfs wrevel ontstaan bij een verzamelaar van munten als er een mooie munt wordt verwerkt met soldeer tot een muntsieraad dat door intensief gebruik natuurlijk sneller zal slijten dan een munt die opgeborgen is in een houder.
Het grootste deel van de broches is in de loop der jaren omgesmolten (wie draagt er nu nog een broche?) of in de nevelen der tijd verdwenen.
De afgelopen 3 jaar is er nog nooit een andere broche met 4 gouden dollars aangeboden op Ebay.com of bij veilinghuizen, hier kan gesproken worden van een zeldzaam stuk!
20151115_142002.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Terug naar “Noord Amerika”