Het 1ste Mexicaanse keizerrijk 1822-1823

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Noord Amerika.

Moderators: koenmunten, Willem

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3632
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Het 1ste Mexicaanse keizerrijk 1822-1823

Bericht door Jan W » 31 dec 2013, 11:36

Op de laatste dag van het jaar kwamen via de veiling van Künker twee munten binnen die ik al lang zocht: twee 8 realen van Augustin Iturbide die tussen 1822-1823 de eerste keizer was van Mexico.

Hij was een hoge militair die in 1821 de leiding nam in de opstand tegen de Spanjaarden. Nadat de Spanjaarden verslagen waren werd hij hoofd van de nieuwe regeringsraad. Eerst was men van plan om iemand uit een Europees koningshuis te vragen om keizer van Mexico te worden. Omdat men geen geschikte kandidaat vond werd Augustin Iturbide zelf tot keizer benoemd op 21 juli 1822.
Iturbide regeerde als een militair dictator. Iedereen die kritiek uitte werd gevangengezet. Ook al was het land bankroet, Iturbide besteedde exorbitant veel aan zijn hof. Hij huurde een couturier in die ook Napoleon Bonaparte van kleding had voorzien. Tegelijkertijd was het land in grote economische problemen: de mijnbouwproductie liep terug, fabrieken en haciënda's hadden te maken met plunderingen en banditisme, waardoor de voedselprijzen sterk stegen, en de slechte toestand belemmerde de handel. Het begrotingstekort van het keizerrijk was groot terwijl 80% van het budget besteed werd aan het leger. De ontevredenheid groeide zo snel dat gouverneurs en militairen al snel tegen Iturbide samen begonnen te spannen. Op 1 december 1822 riep Santa Anna in Veracruz de republiek uit. Op 19 maart 1823 trad Iturbide af, naar eigen zeggen om een burgeroorlog te voorkomen. Intussen had het zuiden van het land zich afgescheiden als de Verenigde Staten van Centraal-Amerika.

Iturbide verliet het land. Eerst ging hij naar Italië, later naar Londen. In Engeland hoorde hij geruchten dat koning Ferdinand VII plannen had om te proberen Mexico te heroveren. Hij bood Mexico zijn diensten als generaal aan. Daar kwam echter geen reactie op, en het Congres bepaalde zelfs dat Iturbide, indien hij naar Mexico zou terugkeren, geëxecuteerd diende te worden als verrader. Iturbide was echter al op weg gegaan, en op 15 juli 1824 landde hij in Tampico. Dezelfde dag nog werd hij gearresteerd, en vijf dagen later werd hij gefusilleerd.
In 1838 werd het lichaam van Iturbide door de conservatieve regering van Anastasio Bustamante naar de kathedraal van Mexico-Stad gebracht. Hij kreeg een staatsbegrafenis en de titel "Bevrijder van het Vaderland".
De latere (tweede) keizer Maximiliaan van Mexico benoemde Iturbides kleinzoon Agustín de Iturbide y Green in 1865 tot opvolger. Maar voor Itúrbide jr. kon aantreden was de monarchie alweer afgeschaft, maar dat is een verhaal voor een andere keer.
(Bron: Wikipedia)

Tijdens het korte bewind van Augustin Iturbide zijn er twee types van de 8 realen munten geslagen.
Het eerste type is geslagen in 1822 te Mexico City. Op de achterkant staat de Mexicaanse adelaar maar om eerlijk te zijn lijkt de adelaar meer op een kippetje.
Afbeelding

In 1822 en 1823 werd er een nieuw type geslagen (waar weer allerlei varianten van zijn met al dan niet doorlopend omschrift en een lange of kortere nek). Hier werd de adelaar groter op afgebeeld en was het een echte keizerlijke adelaar.
Afbeelding

Deze 8 realen zijn geslagen in een onbekende oplage maar blijkbaar genoeg om ze, ondanks de korte regeringsperiode, niet al te zeldzaam te laten zijn. In Nederland kom je ze niet vaak tegen maar gelukkig is er internet en had ik geluk dat er niet een serieuze andere bieder was voor deze twee munten.

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6599
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Re: Het 1ste Mexicaanse keizerrijk 1822-1823

Bericht door Munthunter » 31 dec 2013, 12:33

Mooi werk Jan!

Hartelijk dank voor dit leuke verhaal en mooie afbeeldingen.

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Terug naar “Noord Amerika”