Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Plaats hier berichten over de V.O.C. muntslag en munten van de overzeese Nederlandse gebiedsdelen.

Moderators: koenmunten, Frans

Gebruikersavatar
Thomas Nederland
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 115
Lid geworden op: 09 jul 2015, 22:18
Locatie: Haarlem

Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Thomas » 23 jun 2017, 22:28

Goedenavond allemaal,

Op dit moment ben ik mij in het verdiepen in VOC Duiten. Het lijkt me leuk om het als verzamelgebied toe te voegen aan mijn verzameling.
Ik heb de herdruk van C. Scholten (De munten van de Nederlandsche Gebiedsdelen Overzee 1601-1948, 1951) aangeschaft. Een erg interessant boek om te lezen.
In het boek zijn veel duiten (+varianten) beschreven. Wat mij opvalt is dat veel duiten als Schaars of Zeldzaam worden aangemerkt. Er staan echter geen slagaantallen bij.
Ik geloof best dat een gedegen literatuurstudie en de praktijkervaring van veel specialisten ervoor heeft gezorgd dat verschillende jaartallen en varianten zijn in te delen in zeldzaamheidsgraden.
Ik ben wel erg benieuwd in welke orde van grootte de slagaantallen waren. Dat kan ik nergens vinden. Hoe schaars is Schaars? Hoe zeldzaam is Zeldzaam? Bij Koninkrijksmunten heb ik begrepen dat het wel mee valt als het gaat om schaarse munten (kom geregeld de schaarse jaartallen tegen op internet en beurzen).

Verder ben ik ook erg benieuwd wat VOC Duiten op dit moment kosten. Is hier een soort van catalogusindex van?
Ik zie op Marktplaats en Ebay verschillende VOC Duiten voorbij komen, maar ik heb geen idee welke prijs je eraan moet hangen. Of is het hier wat de gek ervoor geeft? De kwaliteit is meestal tussen Zeer Goed en Zeer Fraai.
VOC Duiten in de kwaliteit prachtig komen bijna nooit voor.

Verder vraag ik me af of er op dit moment meer VOC-verzamelaars zijn. Hoe bewaren jullie jullie munten? (Wel in munthouders of juist niet, heb namelijk verschillende discussies over dit onderwerp op het forum gelezen).

Zijn er naast het boek van Scholten nog meer boeken die de moeite waard zijn als het gaat om munten uit de VOC-periode?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Groeten Tom
Verzamelaar van:
Koninkrijksmunten: vanaf 1849 in minimaal prachtig (als dat mogelijk is)
Euromunten: jaarset Nederland en herdenkingsmunten (unc)
Nederlands Indië: VOC-duiten

Richardddd
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 195
Lid geworden op: 14 nov 2012, 17:16
Locatie: Rijswijk (ZH)

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Richardddd » 24 jun 2017, 21:36

Thomas,

Leuk dat je ook geïnteresseerd bent in het verzamelen van VOC duiten e.d., als je het te pakken krijgt dan heb je een lange weg te gaan maar dat is het leuke eraan. Je zal merken dat er bepaalde duiten niet of nauwelijks te vinden zijn en dat er bijna meer varianten & jaartalwijzigingen zijn dan dat Scholten in jaartallen aangeeft in zijn boekwerk.
Dat je de herdruk van C. Scholten hebt is een goede zet, hier staat eigenlijk wel bijna alles in al is het een boekwerk/ herdruk die denk ik ouder is dan menig lid van dit forum! Het gros van de muntenhandelaren en veilinghuizen verwijzen ook naar Scholten en hanteren de nummers met de bij behorende varianten. Als je de smaak te pakken krijgt zal je ook gaan merken, ondanks dat het een goede basis is, dat er nog een hoop aan varianten & jaartalwijzingen aan ontbreekt. Maarja, wat wil je met een boek die het geboorte jaar heeft van menig ouders.
L. Sluiter heeft ook een boekwerkje gemaakt, even uit mijn hoofd gezegd 110 stuks, met vele extra jaartalwijzigingen en varianten. Deze zou je erbij "moeten" nemen als je verder wilt gaan dan alleen jaartallen. Wat ook een leuke site is, is die van K. Pannekeet http://www.duiten.nl , deze geeft ook vele VOC (& provinciale) duiten met net wat meer varianten en jaartalwijzigingen dan het werk van C. Scholten.
Over slagaantallen kan ik je niet echt verder mee helpen, heb ik mij ook nog niet echt zo zeer hier in verdiept wellicht een ander forumlid, maar het zijn er wel een hoop geweest aangezien ze niet van hoge waarde waren en velen zijn er verscheept naar het Oost. Zo is er mij wel verteld dat duiten in hogere kwaliteit van het jaar 1770 - 1779 lastiger te vinden zijn, dit omdat er in deze periode meer schepen vergaan zijn en waardoor de duiten mee naar de bodem zijn gegaan! Maar in het algemeen zijn duiten in hogere kwaliteit sowieso lastiger, vooral bij de provincie Zeeland, hier zal je zien dat er vaker "slordige" duiten zijn dan bijvoorbeeld bij provincie Gelderland. Bijvoorbeeld ook bij Zeeland heb je jaartallen waarbij gezegd wordt, "dronken jaartal", dit wil zeggen dat de cijfers allemaal anders in hoogte staan en niet in één rechte lijn.
Terug te komen op Schaars en Zeldzaam, dit is dacht ik ook meer op basis gedaan van aantallen die bekend waren in bezit van.... , zo staan er een aantal duiten in het werk van C. Scholten die echt niet zo zeldzaam zijn dan dat er vermeld wordt. Neem bijvoorbeeld Utecht 1744, staat RR, haal alle R 'en maar weg en die van West Friesland 1736 (RRR), denk dat één R nog teveel is. Iedere gevorderde verzamelaar heeft deze twee jaartallen wel! Voor mij zelf houd ik ook aan wat ik zelf de afgelopen jaren heb gezien of wanneer je enige moeite moet doen voor één of meerdere afbeeldingen op google.

Wat een duit precies waard is, dat kan iedereen denk ik moeilijk zeggen. Wat de gek er voor geeft? Denk dat dit wel het beste antwoord is, er bestaat een catalogus van de Zonnebloem, uit de jaren '80 en staan dus guldens bij, sommige verzamelaars zeggen maak hier Euro's van en dan moet dit wel kloppen. Ik zelf denk het niet, toen waren de duiten veel duurder en lastiger te krijgen omdat het aanbod veel kleiner was doordat er geen internet was en je nu dus met geluk duiten vaak goedkoper kunt aanschaffen door het wereldwijde aanbod. Maar zie je een duit die je perse wilt hebben en een ander ook. Dan kan het soms hard gaan die prijs!

Het opbergen van je VOC duiten, hier lopen ook de meningen ook ver uit één. De ene doet het in een munthouder en stopt het in een map, de ene maakt aantekeningen op het munthoudertje en de ander (waaronder ikzelf) stopt ze ook in een munthouder maar met speciale bladen waar je een aparte tekstkaartje eronder kan stoppen.
Zo zijn er ook verzamelaars, kan het ook wel weer begrijpen, die hebben alles mooi in een kabinet liggen of bijvoorbeeld tableaus van Lindner. Deze verzamelaars zeggen ook vaak, je moet een duit in handen hebben.
Ik zal als ik er aan denk een foto maken hoe ze bij mij "verstopt" zitten in een munthoudertje :knipoog:

Gr., Richard

Gebruikersavatar
Thomas Nederland
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 115
Lid geworden op: 09 jul 2015, 22:18
Locatie: Haarlem

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Thomas » 24 jun 2017, 22:26

Richard, bedankt voor je heldere uitleg.

Het zijn niet alleen de munten die me aanspreken, maar ook de geschiedenis die hier bij hoort. Nu zijn mijn oudste munten van Willem III. Blijft ook erg leuk, maar ook heel erg geordend (Alles is vastgelegd, slagaantallen bekend etc).
VOC munten zijn voor mij veel minder bekend en de ouderdom spreekt me erg aan. Nu ik al een begin heb gemaakt met het boek van Scholten, kan ik bijna niet wachten om de eerste munten aan te schaffen!
Ik ben benieuwd hoe ik het ga vinden. Ik heb op het forum al veel gelezen en ben hierdoor geïnteresseerd geraakt.

Dat boek van dhr. Sluiter is wel erg moeilijk aan te komen. Is het een boekwerk (met auteursrechten etc.) of is het misschien mogelijk om het boek beschikbaar te krijgen op dit forum?
Ik denk dat wel meer mensen geïnteresseerd zijn in dit boek.

Ik ga me nog oriënteren hoe ik de duiten ga opbergen. (normaliter altijd in munthouders in het album, maar dan verstop je ze wel.....)

Fijne avond!

Groeten Tom
Verzamelaar van:
Koninkrijksmunten: vanaf 1849 in minimaal prachtig (als dat mogelijk is)
Euromunten: jaarset Nederland en herdenkingsmunten (unc)
Nederlands Indië: VOC-duiten

Spaarvarken Armenia
Senior lid
Senior lid
Berichten: 443
Lid geworden op: 17 mar 2010, 00:12

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Spaarvarken » 25 jun 2017, 01:14

Hallo thomas,

de voc is een mooi verzamelgebied. Ik heb volgens mij nig een exemplaar van het boek van lionel liggen. Stuur me anders even een pb.

mvg

francois
verzamelaar betere zeldzamere provinciale munten en andere numismatische curiosa

Richardddd
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 195
Lid geworden op: 14 nov 2012, 17:16
Locatie: Rijswijk (ZH)

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Richardddd » 25 jun 2017, 18:49

Tom,

Stukken van de VOC hebben inderdaad een flinke geschiedenis en de geschiedenis van de VOC houdt je uren, dagen bezig.
Maar zo heeft denk ik ieder voor zich een reden om te verzamelen, verzamel het deels, maar provinciale stukken zijn ook erg interessant en hebben een rijke geschiedenis waar je je in kan verdiepen. Zo zijn er ook bijvoorbeeld mooie provinciale zilveren rijders e.d. afkomstig uit VOC schepen, maar kijk uit met de prijzen ervan.

Het boekwerkje van Lionel Sluiter , VOC duiten en halve duiten ? kompleet ? , is geen officieel gedrukte boekwerk van een uitgever. L. Sluiter was één van de grotere en bekende verzamelaars, moet officieel zeggen denk ik numismaat, die zelf een boekwerk heeft gemaakt met aanvullende (aantal) jaartallen, jaartalwijzigingen en varianten met daarbij beschrijvingen over VOC duiten. Deze beschrijvingen zijn een kopie van het werk van J.P. Moquette, Moquette heeft als één van de eerste een grote studie gedaan over o.a. VOC duiten en heeft eigenlijk wel de basis gemaakt voor de VOC duiten. De jaartallen en varianten van Scholten herlijd je hier ook wel uit.
Wat denk ik ook wel o.a. interessante boeken zijn om aan te schaffen zijn van Arent Pol, o.a. Schepen met geld: de handelsmunten van de Verenigde Oostindische Compagnie, 1602-1799 , De schat van het Vliegend Hert; compagniesgeld en smokkelgeld uit een VOC-schip. Met een beetje geluk vindt je ze voor een leuke prijs op marktplaats en/ of eBay.

Gr., Richard

Gebruikersavatar
Thomas Nederland
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 115
Lid geworden op: 09 jul 2015, 22:18
Locatie: Haarlem

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Thomas » 25 jun 2017, 19:19

Richard,

Inmiddels heb ik het boek van l. Sluiter kunnen kopen van forumlid Spaarvarken. De komende tijd hoef ik me niet te vervelen! (Zowiezo de eerste twee weken van juli niet: Vakantie op Kefalonia Griekenland :D ).

De overige genoemde boeken zijn een leuke aanvulling.

Vandaag al een aantal duiten kunnen kopen op Ebay. Leuke aanvulling op mijn verzameling Koninkrijksmunten en 2 euro CC!

Bedankt voor alle informatie!

Groeten Tom
Verzamelaar van:
Koninkrijksmunten: vanaf 1849 in minimaal prachtig (als dat mogelijk is)
Euromunten: jaarset Nederland en herdenkingsmunten (unc)
Nederlands Indië: VOC-duiten

Arnout
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 233
Lid geworden op: 02 okt 2011, 12:45

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Arnout » 25 jun 2017, 21:56

Ik ben benieuwd naar je eerste ongepubliceerde variant! Wel even op het forum plaatsen :lach:

Gebruikersavatar
Thomas Nederland
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 115
Lid geworden op: 09 jul 2015, 22:18
Locatie: Haarlem

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Thomas » 26 jun 2017, 17:44

Arnout schreef:Ik ben benieuwd naar je eerste ongepubliceerde variant! Wel even op het forum plaatsen :lach:
Haha. Daar ben ik ook benieuwd naar. Waarschijnlijk denk ik vaak dat ik een "nieuwe" variant heb ontdekt en krijg ik op het forum te horen dat het geen bijzondere is omdat pietje of jantje daar ook wel 20 van heeft! :lollig:

Groeten Tom
Verzamelaar van:
Koninkrijksmunten: vanaf 1849 in minimaal prachtig (als dat mogelijk is)
Euromunten: jaarset Nederland en herdenkingsmunten (unc)
Nederlands Indië: VOC-duiten

Richardddd
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 195
Lid geworden op: 14 nov 2012, 17:16
Locatie: Rijswijk (ZH)

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Richardddd » 01 jul 2017, 20:04

Thomas, ik zou je nog een voorbeeld geven van een blad met munthouders met daaronder een tekstkaartje. Hierbij.

Gr., Richard
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
sjors-sjors Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 885
Lid geworden op: 05 mar 2016, 14:06

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door sjors-sjors » 08 jul 2017, 20:02

Mooi Richard,

Waar heb je dat vandaan?

Richardddd
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 195
Lid geworden op: 14 nov 2012, 17:16
Locatie: Rijswijk (ZH)

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Richardddd » 09 jul 2017, 10:35

sjors-sjors schreef:Mooi Richard,

Waar heb je dat vandaan?

Dit zijn muntbladen van Hartberger, type GM 12 super bladen 8308. Let wel op dat je een zakje tekstkaartjes besteld, ik nam toen aan dat ze erbij zouden zitten maar deze moet je erbij bestellen. Zo heb ik er ook zwarte bladen erachter genomen.
Je kan ze bestellen op internet en gewoon bij de munthandelaar, haal ze zelf bij Insulinde in Den Haag.

Gr., Richard

Gebruikersavatar
Thomas Nederland
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 115
Lid geworden op: 09 jul 2015, 22:18
Locatie: Haarlem

Re: Vraag over starten verzameling VOC Duiten

Bericht door Thomas » 15 jul 2017, 17:55

Richard: ziet er mooi uit. Misschien is dit voor mij ook een goede optie.

Bedankt voor de informatie!

Groeten Tom
Verzamelaar van:
Koninkrijksmunten: vanaf 1849 in minimaal prachtig (als dat mogelijk is)
Euromunten: jaarset Nederland en herdenkingsmunten (unc)
Nederlands Indië: VOC-duiten

Terug naar “V.O.C. muntslag en Nederlandse overzeese gebiedsdelen”