De Bleyesteinse Duit

Plaats hier berichten over stads- en noodgeld uit Nederland. Denk hierbij onder andere aan broodgeld en boterbonnen. Grotere plaatsen kregen het soms voor elkaar, of hadden in tijden waarin het slecht ging geen keus om eigen munten te slaan. Denk hierbij aan Nijmegen, Sneek, Tiel, Deventer, etc.

Moderator: Arjena3

Gebruikersavatar
Martin
Senior lid
Senior lid
Berichten: 719
Lid geworden op: 20 feb 2011, 12:38
Locatie: Limbabwe

De Bleyesteinse Duit

Bericht door Martin »

Laatst kwam ik een curieus muntje tegen, een zogenaamde 'Bleyensteinse Duit'.

Deze muntjes zijn geslagen in Duitsland, om preciezer te zijn: in Hessen-Damstadt. In 1819 zijn die met tonnen vol ingevoerd door onder meer de Utrechtse kruidenier Bleyenstein die ze als wisselgeld teruggaf aan zijn klanten. Omdat er meerdere winkels aan mee deden werden ze geaccepteerd als duit door de klanten, althans in het begin.
Voor de kruidenier was het een goede bron van neveninkomsten want de muntjes kostten hem zowat niets. Het probleem ontstond toen zijn klanten er achter kwamen dat ze elders niet (meer) werden geaccepteerd. Toen hij ze daarop in grote getalen terug kreeg aangeboden om te wisselen tegen 'echt' geld weigerde hij dit resoluut. De kwade burgers hadden al snel door dat ze waren opgelicht en lieten dat niet over hun kam gaan: in 1821 werd zijn huis geplunderd door het volk.

De duitjes zijn van dun koper geslagen. Bij een diameter van 20 mm wegen ze niet meer dan 1.20 gram.

Marvin
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Geld maakt niet gelukkig, munten wel.
Gebruikersavatar
maarten89 Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1978
Lid geworden op: 11 aug 2009, 20:05

Re: De Bleyesteinse Duit

Bericht door maarten89 »

Ja leuk muntje he! Je hebt veel varianten. Ik moet nog paar. Heb wel 2 aparte misslagen van deze greeny Afbeelding Afbeelding
Spaart wereld munten in het bijzonder Frankrijk, Sri Lanka.
Gebruikersavatar
Martin
Senior lid
Senior lid
Berichten: 719
Lid geworden op: 20 feb 2011, 12:38
Locatie: Limbabwe

Re: De Bleyesteinse Duit

Bericht door Martin »

maarten89 schreef:Ja leuk muntje he! Je hebt veel varianten. Ik moet nog paar. Heb wel 2 aparte misslagen van deze greeny
Er bestaan 6 varianten van deze kermispenninkjes die door Scholten zijn beschreven onder nummer 328, waaronder zelfs een gouden afslag (van de firma van Lanschot ter ere van het 225-jarig bestaaan van de firma). Die is geslagen bij de Kon. Begeer omdat ook zij deze 'munt' hadden gedistribueerd in Den Bosch. Daar droegen de muntjes de naam 'Lanschotjes'.
Bij de grote bulk geproduceerde munten zaten veel afwijkingen en 'misslagen', vergelijkbaar met de hedendaagse penningen of winkelkarmuntjes. De producent verkocht ze per kilo en keek echt niet zo nauw naar de stempel of het metaal zolang ze maar werden afgenomen.

Marvin
Geld maakt niet gelukkig, munten wel.

Terug naar “Stadsgeld Nederland”