Oproep Friese stadsmunten

Plaats hier berichten over stads- en noodgeld uit Nederland. Denk hierbij onder andere aan broodgeld en boterbonnen. Grotere plaatsen kregen het soms voor elkaar, of hadden in tijden waarin het slecht ging geen keus om eigen munten te slaan. Denk hierbij aan Nijmegen, Sneek, Tiel, Deventer, etc.

Moderator: Arjena3

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Oproep Friese stadsmunten

Bericht door Munthunter »

Oproep Friese stadsmunten

In verband met een onderzoek naar de Friese stadsmunten doen we via deze een oproep aan een ieder die een of meer van deze munten in zijn bezit heeft of heeft gehad. We zouden deze dan graag willen beschrijven en eventueel fotograferen.

Wat zijn nu deze Friese stadsmunten?
Deze munten werden geslagen in de periode die bekend staat als de Friese Vrijheid. In deze periode zagen een aantal dorpen hun kans om uit te groeien tot steden met een eigen rechtspraak, maar belangrijker nog het marktrecht en daarbij horende waagrechten. Deze nieuwe steden voelden zich oppermachtig zonder een landsheer, en namen vermoedelijk zonder rechten de muntslag op zich. Dit hadden ze afgezien van het oppermachtige Groningen dat in 1370 al met de muntslag was begonnen.
Afbeelding
'Jager' (dubbele stuiver) van Sneek uit 1492.

We zien dan ook dat een aantal Friese steden in de periode van ca 1425 tot 1493 munten gingen slaan. Tot nu zijn er munten van de volgende steden bekend; Bolsward, Leeuwarden, Sneek, Franeker, Dokkum en Workum. Met het einde van de Friese Vrijheid kwam er ook een einde aan de Friese stadsmunten.
Afbeelding
'Vlieger' uit Sneek

Dus bij deze iedereen die een of meer van deze munten in zijn bezit heeft, zou die deze willen melden bij: argeos@hotmail.com

Voor meer informatie over Friese stadsmunten kun je op de volgende link klikken: Friese stadsmunten
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Terug naar “Stadsgeld Nederland”