minimunten

Plaats hier berichten over penningen die nog niet in de andere onderdelen zijn benoemd.
Gebruikersavatar
Martin
Senior lid
Senior lid
Berichten: 719
Lid geworden op: 20 feb 2011, 12:38
Locatie: Limbabwe

minimunten

Bericht door Martin »

Minimuntjes - mijn kleinste deelverzameling

Laatst werd ik weer een paar keer geconfronteerd met minimuntjes. In advertenties doken ze op, zowel in zilver alsook in goud, de miniguldens. Ook de muntsetjes zie je vaker langskomen op verschillende sites, dan gevuld met alle denominaties van de gulden en een enkele keer ook met euro’s.
De eerste keer dat ik een guldensetje zag keek ik er echt van op. Het deed me denken aan een surrealistisch reliek met die super kleine maar goed gelijkende muntjes. Of hoorde het toch eerder bij de popart thuis als een verlaat product van Andy Warhol? Op een vreemde manier fascineerde het me, dat kon ik niet ontkennen. Al snel kwam ik erachter dat het eerste minisetje was gemaakt in 1998 maar het was me onduidelijk waarom ze er juist toen mee begonnen waren.
In 1998 was het Muntpost dat zo’n setje uit had gebracht ter gelegenheid van het feit dat koningin Wilhelmina 100 jaar geleden de troon had bestegen. Het bevatte vier guldentjes met de vier verschillende muntportretten van de koningin. Het bedrijf uit Elst had deze muntjes laten slaan bij de KNM die geprivatiseerd was en zich ook commercieel ging profileren. Was het voorheen (als Rijksmunt) vooral bezig met het slaan van munten, nu moest men ook ‘de markt’ verkennen om meer winst te genereren. Opdrachten als deze werden ook aangenomen nu naast het uitbrengen van horloges met munten, manchetknopen en tal van ‘aparte, exclusieve’ uitgaven, vooral wat verpakking betreft.

Afbeelding

Of het nu door Muntpost kwam of niet, in ieder geval bleek de KNM wel op een idee te zijn gebracht. Het trucje van verkleinen van munten was hun goed bevallen schijnbaar. Vanaf dat jaar gaven ze zelf een eigen mini-muntset uit met alle munten uit dat jaar op halve grootte. Verspreiding geschiedde rechtstreeks aan klanten en via het geëigende kanaal van de PTT-postkantoren. Een ander verkoopkanaal waren de VVV-kantoren en vooral ook de souvenirwinkels waar het een ‘hot item’ werd. De presentatie vond, heel toepasselijk, jaarlijks plaats in Madurodam. Van de oplage van deze setjes is mij niks bekend, maar veel waren het er in ieder geval! Gegarandeerd dat ze internationaal terug te vinden zijn in verzamelingen van Eiffeltorentjes, klompjes, stierenvechterpoppetjes en andere triviale souvenirs. Kortom een succesformule die door de komst van de euro niet gestopt werd.

Afbeelding

Vol trots presenteerde men nu de eerste ‘mini-muntset’ met de nieuwe munt, de euro! Maar Brussel trok een streep door deze rekening… Pas de eerste doosjes waren uitgeleverd toen de bellen in ‘Europa’ rinkelden en op de mat van de KNM lag spoedig een brandbrief om deze schanddaad een halt toe te roepen. Reeds uitgeleverde setjes moesten worden teruggehaald en de rest moest worden vernietigd onder het toeziend oog van de wethandhavers.
Reden? Ze leken als twee druppels water op ‘echte’ euromunten (alleen wat kleiner) en zouden als zodanig verwarring kunnen scheppen in het betalingsverkeer! De burger zou, net als de magistraten zelf, confuus kunnen raken en niet meer weten met welk formaat munt je af zou moeten rekenen. Een ontwrichting van het monetaire stelsel lag op de loer en DAT moest worden voorkomen met alle middelen! Als je de muntjes ziet dan snap je deze poeha echt niet of verkopen ze ons echt voor gek?

Afbeelding

Vreemd genoeg ben ik deze kleine munten (nog) niet in mijn portemonnee tegengekomen, ook niet in de guldentijd. Nou ja, vermoedelijk was het mij in de winkel al opgevallen dat er ‘iets’ niet klopte met het muntgeld maar niet iedereen zou zo attent zijn wellicht. Als ze ergens al zouden opduiken zou me dit verbazen, al zou ik er niet van opkijken als ze een keertje opduiken in de rubriek ‘gevonden in de collectezak’.
Door Sander werd ik er attent op gemaakt dat de traditie van kleine muntjes echter heel wat verder teruggaat dan 1998. Hij toonde een muntje op het forum dat leek op een gouden vijfje van Willem III. Een jaartal staat er niet op maar dat is niet verbazingwekkend. Van de eerdere Willems en ook van koningin Wilhelmina zijn er 5 guldenmunten geslagen, maar uitgerekend van Willem III bestaan deze helemaal niet! Er zijn van hem wel halve negotiepenningen geslagen maar daarop ontbreekt een nominale waarde. Dit betreft dus puur een fantasiemunt, maar wel eentje op klein formaat. Als speelgoed zal het niet hebben gediend vermoedelijk want ook voor die tijd waren ze (gevaarlijk) klein.

Afbeelding
Afbeelding

De gouden miniguldens, daarover is mij niet veel bekend. Ik heb de advertenties waarin ze worden aangeboden wel eens gevolgd en regelmatig wordt er grif op geboden. Ze zijn bij de munthandel verkrijgbaar voor beduidend vriendelijkere prijzen maar ja, dat gaat soms ook op voor ‘echte’ munten. De gouden minimuntjes zijn flinterdun en veel minder mooi afgewerkt dan de exemplaren die van de KNM afkomstig zijn. Het goudgehalte zou volgens sommige bronnen 14 karaat zijn (50%). Dat is zeer wel mogelijk omdat ze met een nog lager goudgehalte de naam ‘goud’ niet meer zouden mogen dragen. De uitvoering doet me vermoeden dat ze door meer dan 1 bedrijf worden geproduceerd gezien het verschil in afwerking. Opvallend is ook dat Wilhelmina op 1 gulden de ‘verkeerde kant’ op kijkt; dat nemen ze dus ook niet zo nauw.

Afbeelding
Afbeelding

Het zal altijd wel mijn kleinste deelcollectie blijven, die minimuntjes, maar wel een grappig iets in mijn ogen!
Geld maakt niet gelukkig, munten wel.
Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3764
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: minimunten

Bericht door Jan W »

Leuk verhaal Martin. Ik heb zelf ook ooit zo'n mini-muntsetje gekocht uit 1998 vanwege het aparte uiterlijk. Omdat ze bij de KNM zijn geslagen zien ze er heel goed uit. Voor rond de 5 euro moet hier gemakkelijk aan te komen zijn. Ik doe er verder niets mee, het setje zit in een doosje met andere onbegrepen aankopen. Maar iedere keer als ik 'm tegenkom moet ik weer glimlachen.
Dat Euro-setje is ook leuk maar doet al gauw rond de 85 euro momenteel, dat is me teveel voor een penningsetje. :knipoog:

Ik heb zelf nog een zinken (?) mini 5 mark van Wilhelm II uit Pruissen. Deze munt is nog geen centimeter in doorsnede maar zo gedetailleerd dat het welhaast een wonder van vernuft is. Onder een vergrootglas ziet de munt er exact hetzelfde uit als de echte, grote, 5 mark. Een mooi staaltje vakmanschap. Ik zal dat muntje eens opzoeken en proberen te fotograferen.
Gebruikersavatar
sgtravel Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 1758
Lid geworden op: 17 jan 2010, 15:45

Re: minimunten

Bericht door sgtravel »

Erg leuk om te lezen Martin :thumb up:
Verzamelaar koninkrijk tot 1970 in FDC/MS64> & Nederlands Indië
Gebruikersavatar
janssenfrank Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1724
Lid geworden op: 23 mei 2013, 11:38

Re: minimunten

Bericht door janssenfrank »

Leuk artikel Martin. Ik heb die minimuntjes altijd een beetje vreemd gevonden. Mijn verzamelgebied is het niet, maar toch kan ik me wel indenken dat het gewoon grappig is om zo'n klein muntje te hebben.

Je hebt ook nog de maxi-guldens. Die zijn 4 keer zo groot als een gewone gulden. Misschien is dat ook nog een leuk verzamelgebeid voor je? Of op z'n minst eentje om het contrast aan te geven.
Pecunia olet, sed vos adepto usus ad eam

winnaar van de munthunter-vrouwen EK-2017 voetbalpool
neozion Cote D-Ivoire
Donateur
Donateur
Berichten: 1389
Lid geworden op: 02 okt 2010, 18:42

Re: minimunten

Bericht door neozion »

Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord, totdat ik ze in een kleine verzameling met wat goud tegen kwam

http://munthunter.nl/viewtopic.php?f=67&t=14598

Ik heb de twee uit dat topic en nog een mini mexicaan.

Wat ik weet ondertussen is dat ze van .585 goud zijn, dus 14 kr.
Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 3237
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: minimunten

Bericht door koenmunten »

Leuk verhaal en interessant om zo eens een aantal minimunten bij elkaar te zien :thumb up:
Heb zelf van Nederland alleen 1 setje minimunten. En wellicht nog iets aan minimunten in mijn wereldverzameling, maar dan moet ik de mappen eens doorbladeren.
Mocht ik eens wat vinden zal ik het melden.
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoules EK 2016 en EK 2020.

Ik ben op zoek naar plantagegeld en numismatische rariteiten (misslagen, vervalsingen, bewerkte munten etc.) van Indonesie en Nederlands Indie.
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6598
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Re: minimunten

Bericht door Munthunter »

Zie nu ook de forummarkt!
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!
lepeis Nederland
Lid
Lid
Berichten: 24
Lid geworden op: 20 nov 2013, 15:38

Re: minimunten

Bericht door lepeis »

Enige jaren terug voor de gein enkele USA minimuntjes gekocht.
Niet mijn verzamelgebied.
1 cent, 5 cent, dollar en half dollar.
Scherp geslagen metalen muntjes

Voor de liefhebber 1 euro +porto
Op de foto ter vergelijk een 1 euro munt

Groeten,
henderik
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
neozion Cote D-Ivoire
Donateur
Donateur
Berichten: 1389
Lid geworden op: 02 okt 2010, 18:42

Re: minimunten

Bericht door neozion »

lepeis schreef:Enige jaren terug voor de gein enkele USA minimuntjes gekocht.
Niet mijn verzamelgebied.
1 cent, 5 cent, dollar en half dollar.
Scherp geslagen metalen muntjes

Voor de liefhebber 1 euro +porto
Op de foto ter vergelijk een 1 euro munt

Groeten,
henderik
henderik,

interesse in, je krijgt een pb
Arnout
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 233
Lid geworden op: 02 okt 2011, 12:45

Re: minimunten

Bericht door Arnout »

Bedankt voor het leuke verhaal over de mini-muntjes.
Gebs Nederland
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 191
Lid geworden op: 21 jun 2010, 08:53

Re: minimunten

Bericht door Gebs »

Ik wilde eerst een nieuw topic starten over dit onderwerp. Maar laat ik een oud topic wat leven inblazen met nieuwe foto's. Vooral nu de oude weg zijn

Mini-muntset 2002 de spraakmakende mini euro's. Deze uitgave is dus stop gezet door de ECM, en zouden zeldzaam moeten zijn maar toch goed vindbaar. Die van mij had ik bij uitgifte toevallig gekocht omdat ik het een erg leuk concept vond.
2002 Outside.jpg
2002 Front.jpg
2002 Back.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebs Nederland
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 191
Lid geworden op: 21 jun 2010, 08:53

Re: minimunten

Bericht door Gebs »

Van de week heb ik verder nog een een klein prijsje van €5,- p/s alle vier de gulden setjes gescoord.
1998 t/m 2001
Gulden 4 Sets.jpg
1998 Front.jpg
1998 Back.jpg
Deze kun je zelfs nog kopen in de webshop van de KNM alleen dan wel voor €10,- p/s :lach:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Ger1 Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1143
Lid geworden op: 09 nov 2012, 13:49

Re: minimunten

Bericht door Ger1 »

Dat is inderdaad voor heel erg weinig :thumb up:
Het zijn ook leuke hebbedingetjes om weg te geven.
Men is altijd verbaasd en er erg blij mee.
Mvg, :) .

Terug naar “Overige penningen”