Zeldzame leeuwendaalders

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de provinciale en stedelijke muntslag. Duiten, stuiverstukken, rijders, schellingen, Stad Utrecht, Daventria, Overijssel, etc. En de Bataafse Republiek (1795-1801). Ook munten uit de zuidelijke Nederlanden kunnen hier geplaatst worden

Moderator: Robin

Gebruikersavatar
sjors-sjors Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1203
Lid geworden op: 05 mar 2016, 14:06

Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door sjors-sjors »

Een van de leukste aspecten bij het verzamelen van provinciale munten is dat je de mogelijkheid hebt om vrij eenvoudig zeer zeldzame munten te bemachtigen. Soms lukt het zelfs om een jaartal op te duikelen welke in geen enkele catalogus vermeld wordt. Voor wat betreft de zeldzaamheid houd ik zelf graag de indeling aan zoals Dhr. Pannekeet deze gebruikt in zijn catalogussen:

X Niet bekend = Kon niet vastgesteld worden
U Uniek = Slechts 1 exemplaar bekend
R4 Van de allerhoogste zeldzaamheid = 2-5 exemplaren bekend
R3 Uiterst zeldzaam = 6-15 exemplaren bekend
R2 Zeer zeldzaam = 16-75 exemplaren bekend
R Zeldzaam = 76-250 exemplaren bekend
S Schaars = 251-1000 exemplaren bekend
N Normaal = >1001 exemplaren bekend

In de jaren dat ik mij specifiek richt op het verzamelen van Leeuwendaalders heb ik het geluk gehad dat ik aantal van die erg zeldzame stukken aan heb kunnen schaffen. Ik vind het leuk om enkele van die munten hier te belichten – ik heb er één per provincie uitgekozen.

Friesland 1589 (R2)
Afbeelding
De ‘’minst zeldzame’’ uit dit rijtje en toch van de topstukken uit mijn verzameling. Behalve dat het m.i. een erg aantrekkelijke munt is zijn deze ook vrij gewild. Mooi dat op dit vroege stuk het wapen van Friesland staat ipv dat van Holland. Delmonte gaf dit jaar van Friesland R3 voor wat zeldzaamheid betreft maar gezien de regelmaat waarmee ze worden aangeboden vind ik R2 realistischer. Opvallend is dat dit vaak mooie en goed bewaarde exemplaren zijn. Met als absolute topper het stuk wat in Schulmanveiling 366 zat (kavel 522) welke werd afgeslagen voor een onvoorstelbare 21.000,- euro!

Gelderland 1618 (R4/U)
Afbeelding
Hoewel deze in alle bekende catalogussen staat is het mij niet gelukt een tweede exemplaar te traceren. Dhr. Passon ((mede) auteur CNM (Catalogus van de Nederlandse munten)) heeft nooit een ander exemplaar dan deze gezien en Dhr. Pannekeet omschreef deze als X (niet bekend / kon niet vastgesteld worden). Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het enige bekende exemplaar.
Het stuk zou afkomstig zijn uit een muntvondst in Moldavië, hier is helaas verder niets over bekend.

Holland 1654 (R4)
Afbeelding
Ik heb dit stuk kunnen kopen bij een Italiaans veilinghuis. Hoewel deze ‘’slechts’’ als R3 in Delmonte staat kom je dit jaar praktisch nooit tegen. DNB bezit hem niet en de auteurs van CNM hebben slechts één vermelding van dit jaar (Coin Investment veiling 7, kavel 107) . Ik durf er daarom R4 aan te hangen.

Overijssel 1591 (R3)
Afbeelding
Overijssel is een van de weinige provincies waarbij slagaantallen bekend zijn van de meeste 16e -eeuwse leeuwendaalders. Tussen 1590 en 1593 zijn er 15.014 geslagen. Slechts een heel klein deel is hiervan bewaard gebleven. Bekend zijn 1591 en 1593, ze komen slechts zelden op de markt. Ook op dit stuk zien we het eigen provinciewapen.

Utrecht 1667 (R4)
Afbeelding
Een Ebay mazzeltje. Utrechtse leeuwendaalders uit de eerste helft van de jaren 60 zijn best goed te vinden. Dit geldt absoluut niet voor de jaren 1666, 1667 en 1668. 1666 bezit ik ook, daar zijn 3 exemplaren van bekend en van deze 1667 is, buiten mijn exemplaar, slechts 1 andere vermelding uit een veilingcatalogus bekend met een twijfelachtige foto.

West-Friesland 1701 (U)
ld1701.jpg
ld17011.jpg
Een van mijn laatste aanwinsten. Uit de muntbus opening bleek dat het jaartal 1701 geslagen moest zijn. Ook zijn er gebruikte stempels van dit jaar bekend, deze liggen in het Zuiderzee museum . ‘’Wel geslagen, nog niet aangetroffen’’ staat er in CNM. Dit is dus het eerste en tot nu toe enige bekende exemplaar. Hier volgen zo spoedig mogelijk betere foto's!

Zeeland 1654. (R4)
Afbeelding
Een jaartal dat ontbreekt in alle bekende catalogussen. Toen ik dit stuk kocht op Ebay was dit het enige bekende van dat jaar. Toevalligerwijs werd er een paar maanden later bij Schulman (veiling 361 kavel 774) eenzelfde stuk aangeboden. Met 2 bekende exemplaren toch een erg zeldzaam jaar.

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om een inkijkje te krijgen in mijn verzameling en ik nodig iedereen van harte uit om hier ook zeldzame provinciale munten te delen!

Foto credits en speciale dank hiervoor voor George_III!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
eiken52 Nederland
Volledig lid
Volledig lid
Berichten: 75
Lid geworden op: 02 mei 2021, 09:48

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door eiken52 »

Fantastisch verhaal!! :thumb up:
Gebruikersavatar
Bram VDV België
Senior lid
Senior lid
Berichten: 545
Lid geworden op: 07 mar 2017, 19:48

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Bram VDV »

Prachtige leeuwendaalders!!
vutter Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 318
Lid geworden op: 17 okt 2009, 17:28
Locatie: veldhoven

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door vutter »

Als niet muntenverzamelaar kan ik hier zeker van genieten, prachtige munten maakten ze vroeger toch. Denk je dat hier munten bij zijn
die uit de bodem komen ? Op het detector forum worden veel zilveren munten uit de Zuidelijke Nederlanden gevonden in Belgisch Limburg.
Gebruikersavatar
sjors-sjors Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1203
Lid geworden op: 05 mar 2016, 14:06

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door sjors-sjors »

vutter schreef: 05 mei 2021, 17:11 Als niet muntenverzamelaar kan ik hier zeker van genieten, prachtige munten maakten ze vroeger toch. Denk je dat hier munten bij zijn
die uit de bodem komen ? Op het detector forum worden veel zilveren munten uit de Zuidelijke Nederlanden gevonden in Belgisch Limburg.
Hoi Vutter,

Het overgrote deel van de Leeuwendaalders die op de markt zijn komen uit oost europa, de Balkan en het midden oosten. Hier komen ze uit muntvondsten. Dat is ook de reden dat er nog welleens nieuwe jaren opduiken. Na het slaan gingen hele jaargangen zo het schip op voor de handel.
Gebruikersavatar
Astro-Piet Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 428
Lid geworden op: 19 nov 2016, 18:14
Locatie: Deventer

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Astro-Piet »

Mooi overzicht Sjors en goed verhaal ook. Het mooiste aan dit soort provinciale munten vind ik altijd het uitzoekwerk dat eraan vast zit.
Patvk Nederland
Lid
Lid
Berichten: 38
Lid geworden op: 02 apr 2021, 23:19

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Patvk »

Hele mooie verzameling Sjors!
Gebruikersavatar
Anomander_Rake Ukraine
Senior lid
Senior lid
Berichten: 275
Lid geworden op: 11 feb 2021, 22:00

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Anomander_Rake »

Mooi verhaal en dito foto's. Ik heb geboeid zitten lezen en kijken. Dank voor het delen, Sjors!

Misschien dat ik dit jaar door jou ook wel een Leeuwendaalder aan mijn verzameling toevoeg. Over die van 21.000 euro heeft de nieuwe eigenaar niet een post geplaatst bij 'Nieuwe aanwinsten maart' he, of heb ik erover heen gelezen?
Leestip: Achtervolgd door de staatsmaffia, geschreven door Bill Browder.
Gebruikersavatar
maarten89 Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 2029
Lid geworden op: 11 aug 2009, 20:05

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door maarten89 »

Geweldige munten. Heb veel plezier geleest. Nu de steden nog he. :lollig:
Spaart wereld munten in het bijzonder Frankrijk, Sri Lanka.
Oostvaarder Belarus
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 sep 2021, 18:43

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Oostvaarder »

Beste Sjors,

Met interesse las ik je bijdrage over zeldzame leeuwendaalders.

Bij de leeuwendaalder van Gelderland uit 1618 schrijf je dat het je niet is gelukt een tweede exemplaar te traceren. Op Auction World (Japan) staat wel een leeuwendaalder uit 1618, zij het dat het jaartal hierop een overslag lijkt. Zie https://en.auction-world.co/xpai/lot_16-3843.html

Over je beschrijving van de leeuwendaalder van Holland uit 1654 heb ik een vraag. CNM vermeldt bij dit jaartal veiling 7 van Coin Investment, kavel 107. Dit weet ik toevallig omdat ik de veilingcatalogus heb, maar ik zie deze vermelding niet in CNM staan. Ik heb de tweede druk uit 2009. Refereer jij misschien aan een vermelding hiervan in de eerste druk?

Dan nog een vraag over je archief. Op welke manier heb je dit vormgegeven of gestructureerd? Zelf heb ik in Excel lijsten aangelegd met jaartallen en dan daarachter vermeldingen van de veilingen waarin een bepaald jaartal is voorgekomen. Vervolgens voeg ik hier nieuwe veilingresultaten aan toe. Zou je hierover iets kunnen zeggen?

Groeten,
Oostvaarder
Gebruikersavatar
sjors-sjors Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1203
Lid geworden op: 05 mar 2016, 14:06

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door sjors-sjors »

Hoi Oostvaarder,

Leuk dat je mijn bijdrage gelezen hebt en bedankt voor je vragen.

Die 1618 is inderdaad het 2e exemplaar. Heb hem in mijn lijstje al aangepast van Uniek naar R4

Voor wat betreft die Hollander, ik heb er contact over gehad met een van de auteurs van CNM. Die houden een aardige database bij. Dit soort dingen staan maar weinig in CNM zelf.

Ik houd verder alleen mijn eigen munten bij in een excelbestand. Ik houd niet bij hoevaak ik stukken daadwerkelijk voorbij zie komen. Hoewel ik het nut er wel van in zie kan ik de kracht er nog niet voor opbrengen met een druk huishouden. Wellicht mooi voor de toekomst maar voor nu doe ik het uit het koppie, wat nog prima gaat omdat ik alleen maar Leeuwendaalders verzamel.
Laatst gewijzigd door sjors-sjors op 10 sep 2021, 13:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Oostvaarder Belarus
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 sep 2021, 18:43

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Oostvaarder »

Beste Sjors,

Even door de duidelijkheid: de veiling met Gelderland 1618 is in april 2019 beëindigd.

Je zegt dat de auteurs van CNM een database bijhouden. Hoe kan ik met hen in contact komen voor vragen of opmerkingen?

Groeten,
Oostvaarder
Gebruikersavatar
sjors-sjors Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1203
Lid geworden op: 05 mar 2016, 14:06

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door sjors-sjors »

Hoi Oostvaarder,

Ik las te snel denk ik, dat stuk op die Japanse veiling heeft inderdaad wel wat aan de hand met het jaartal.

Vwb je andere vraag stuur ik je een PM.
BObo76++ België
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 mar 2021, 00:11

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door BObo76++ »

Goeiedag , ik ben in het bezit van een leeuwendaalder -Holland uit 1697 ,dit zou een zeldzaam exemplaar zijn...kan iemand mij dit bevestigen ?
Gebruikersavatar
maarten89 Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 2029
Lid geworden op: 11 aug 2009, 20:05

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door maarten89 »

BObo76++ schreef: 17 jan 2023, 14:46 Goeiedag , ik ben in het bezit van een leeuwendaalder -Holland uit 1697 ,dit zou een zeldzaam exemplaar zijn...kan iemand mij dit bevestigen ?
Ik zou niet weten maar heb je er ook foto van. Ben erg benieuwd.
Spaart wereld munten in het bijzonder Frankrijk, Sri Lanka.
Ger1 Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1210
Lid geworden op: 09 nov 2012, 13:49

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Ger1 »

Volgens mij is dit het laatste jaar dat deze leeuwendaalders in Holland zijn geslagen.
Volgens de CNM zijn van dat jaar minder geslagen maar of deze zeldzaam is ligt eraan hoeveel er over zijn gebleven.
Vaak worden de laatste munten van een soort bewaart en zouden er zo maar nog veel in omloop kunnen zijn.

Mvg, :) .
Gebruikersavatar
sjors-sjors Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1203
Lid geworden op: 05 mar 2016, 14:06

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door sjors-sjors »

BObo76++ schreef: 17 jan 2023, 14:46 Goeiedag , ik ben in het bezit van een leeuwendaalder -Holland uit 1697 ,dit zou een zeldzaam exemplaar zijn...kan iemand mij dit bevestigen ?
Dit is inderdaad een zeldzaam stuk. Ik heb je een PB gestuurd!
Orangedirk Nederland
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 nov 2023, 19:33

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Orangedirk »

Goededag, een nieuw lid omdat ik sinds kort 2 leeuwendaalders heb. Was naar info op zoek en kwam hier terecht. Als ik mijn munten goed bekijk zie ik overslag/dubbelslag. Ik ben absoluut geen expert in deze munten dus geen idee of het iets speciaals is.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Orangedirk Nederland
Aankomend lid
Aankomend lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 nov 2023, 19:33

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Orangedirk »

Excuus er mist 1 foto maar die bleef hij afkeuren
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
sjors-sjors Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1203
Lid geworden op: 05 mar 2016, 14:06

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door sjors-sjors »

Leuke stukken! In een bericht kun je maximaal 3 foto’s kwijt, daarom dat die laatste niet lukte. Ik heb je een PB gestuurd :thumb up:
Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3804
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Zeldzame leeuwendaalders

Bericht door Jan W »

http://munthunter.nl/viewtopic.php?t=14 ... =Friesland

Dit is ook zo'n zeldzame variant. De specialist in Friese munten was trouwens wijlen Jille Westerhof. De foto's zijn helaas verdwenen. Ik zal even nieuwe erbij plaatsen.
Leuk topic trouwens en erg mooie munten weer!

EDIT: de foto's heb ik opnieuw geplaatst bij de link

Terug naar “Provinciale en stedelijke muntslag en Bataafse Republiek”