Twee oud-Griekse munten.

Plaats hier berichten over Pre-Romeinse en Keltische munten. Dit zijn de munten van voor het jaar 50 voor Christus.

Moderator: George_III

Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 543
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Twee oud-Griekse munten.

Bericht door George_III »

De twee oudste munten uit de collectie, die zeker een apart topic waard zijn:
img114.jpg
De eerste is een Diobool of 1/12 stater uit Milete (Μίλητος), gelegen in Ionië. Deze munt weegt 1.17 gram en is geslagen tussen 525 en 494 BC. Voorop staat een leeuw en achterop een incuse vierkant met stervormig patroon. Omdat de munt aan de voorkant nogal bol is, is de belichting op de scan helaas niet optimaal, de munt is in het echt veel duidelijker. Even wat achtergrond informatie: Milete groeide, dankzij zijn gunstig gelegen positie tussen de handel van het van oosten en het westen, in de achtste eeuw voor christus snel uit tot een van de belangrijkste Poleis. Hierdoor kreeg het de kans om verschillende koloniën te stichten, waaronder Massilia in Zuid-Frankrijk en Sinope in het zwarte Zee-gebied. Onder de regering van de tiran Thrasybulus beleefde de stad zijn bloei periode en dankzij de grote welvaart, besloot men hier munten te gaan slaan. Na Thrasybulus ging Milete snel achteruit; het werd eerst door de Lydische koning Croesus veroverd, en daarna door de Perzen. Toen in 499 BC. de Miletische leider Aristagoras een conflict kreeg met de Perzische koning Darius, kwamen de steden in Ionië, onder leiding van Milete, in opstand. Deze opstand werd, na 5 jaar door de perzen de beëindigd met Slag bij Lade. Milete werd gestraft voor zijn leidende rol; de gehele stad werd verwoest en de bewoners, vermoord of als slaaf afgevoerd. Hiermee eindigde de welvarende periode van Milete, en voorlopig ook de muntslag (vandaar ook de eindatum van 494 BC. op deze Diobool).
img112.jpg
De volgende munt is een Obool uit de Griekse kolonie Massilia (tegenwoordig Marseille) in zuid-Frankrijk. Deze munt weegt 0.55 gram en is oorspronkelijk een zuid-Franse bodemvondst Niet door mij helaas. De exacte periode waarin deze munt geslagen is, is helaas niet bekend, maar in ieder geval ergens in de vierde eeuw voor Christus. Voorop staat een jeugdige buste van Apollo en achterop een wiel met vier spaken, waarin de letters "MA" staan. Massilia was in de zesde eeuw voor Christus gesticht, door kolonisten uit Ionië. (wel een leuke connectie met de vorige munt :thumb up: )

Groet,

Mika
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Stephan O Nederland
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2532
Lid geworden op: 16 mar 2012, 10:57
Locatie: Onder Rotterdam

Re: Twee oud-Griekse munten.

Bericht door Stephan O »

Mooie munten uit de oude tijd.

Leuk ook de geschiedkundige verhalen die je er bij verteld, dat helpt met het plaatsen in het tijdbeeld.
Erg mooi!

altijd weer leuke stukken om te lezen ;)

Gr, Stephan
Verzameling 2 euromunten uit de circulatie: 193/368 CC (52,4%) + 176/337 'Normaal' (51,9%) Totaal: 369/705 stuks (52,3%)
ForumLid: #1080
3e in de EK 2016 voetalpool
5e in de Vrouwen EK 2017 voetbalpool
7e in de WK 2018 voetbalpool
Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 543
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Re: Twee oud-Griekse munten.

Bericht door George_III »

Bedankt, Stephan!

Persoonlijk vind ik verhalen achter de munten vaak net zo leuk als de munten zelf!

Groet,

Mika

Terug naar “Pre-Romeinse en Keltische munten”