Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Plaats hier berichten over veilingen. Denk aan veilingen van MPO, Karel de Geus, Schulman etc.

Moderators: maarten89, WBE

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3570
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door Jan W » 24 okt 2016, 21:13

Zo, vandaag de veiling van De Geus weer eens gevolgd via internet. Het aanbod provinciaal was ditmaal niet echt geweldig dus die kon ik overslaan. Bij de buitenlandse munten ging een hele reeks Oostenrijkse talers van de hand. De inzet was telkens laag dus ik hoopte op wat koopjes. Maar helaas zag ik een behoorlijk aantal voor aardig hoge prijzen weg gaan. Soms zelfs hoger (vooral gezien de kwaliteit) dan op Duitse of Oostenrijkse veilingen wordt betaald.
Eén Hongaarse taler kunnen kopen en twee Mexicaanse 8 realen. Bij Mexico had de veilingmeester haast want hij raffelde het zo snel af dat ik niet eens de gelegenheid had om te klikken. Veel bleven onverkocht. Gelijk even gebeld en een mailtje nagestuurd met het verzoek deze twee toe te voegen vanuit de naverkoop. Bijna meteen een bevestiging gekregen, zeer netjes.

Heel dom: van tevoren maak ik een lijstje met lotnummers waar mijn belangstelling naar uitgaat. Dan check ik die nog even met mijn lijst van eigen munten en streep dan weg als ik zelf een beter exemplaar heb. Blijkbaar had ik dat wegstrepen nu vergeten want ik kocht even zo vrolijk gewoon een munt die ik al had. :oops: Gelukkig voor een bescheiden prijsje. Hebben jullie dat nu ook wel eens?

Wat me ook opviel: ik zag grote lots Koninkrijk echt voor opvallend lage prijzen weggaan: een lot met 204 ronde en vierkante stuivers met 8 x 1909 en 6 x 1933 voor 300 euro. Zeg maar rond de 1,5 euro per stuk! Daar zie je ze in de handel niet voor liggen. :knipoog: Ook FDC sets vanaf 1980 t/m 2000 gingen soms weg voor iets meer dan een euro per stuk. :suprised:

spatbord
Donateur
Donateur
Berichten: 1457
Lid geworden op: 25 jul 2011, 13:51

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door spatbord » 24 okt 2016, 21:57

Ik had een paar biedingen ingestuurd, dus ik moet nog even afwachten of ik nog iets gekocht heb. Ik heb de veiling niet online gevolgd.

En ja, het gebeurt mij ook wel eens dat ik dingen koop die ik al heb. Een tijdje terug had ik bij een daalder van Thorn het verkeerde CNM nummer opgeschreven. Dat CNM nummer had ik nog niet, het juiste CNM nummer wel... Ik dacht dus een nog ontbrekende munt te kopen, en pas naderhand zag ik dat ik een vergissing gemaakt had. Helaas was dat een vrij dure vergissing... Misschien is dat wel een indicatie dat de verzameling te groot wordt. :)

Het vervelende met dat soort grote lots koninkrijk is dat er een hoop tijd in gaat zitten om de munten stuk voor stuk te verkopen. Als je dan een redelijk uurloon gaat rekenen, dan blijft er niet meer zoveel over wat je kunt betalen voor zo'n lot. Tenzij je een twaalfjarige buurjongen hebt die wel een zakcentje wil verdienen. :)

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3570
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door Jan W » 24 okt 2016, 22:30

spatbord schreef:Helaas was dat een vrij dure vergissing... Misschien is dat wel een indicatie dat de verzameling te groot wordt. :)
Op zich is dat laatste wel weer mooi natuurlijk. :knipoog: Op beurzen twijfel ik ook wel eens, vooral bij varianten. Of je denkt een mooier exemplaar te zien en bij thuiskomst is dat helaas dan weer toch net andersom.. Maar goed, bij veilingen moet het toch wel goed gaan denk je dan....
spatbord schreef:Het vervelende met dat soort grote lots koninkrijk is dat er een hoop tijd in gaat zitten om de munten stuk voor stuk te verkopen. Als je dan een redelijk uurloon gaat rekenen, dan blijft er niet meer zoveel over wat je kunt betalen voor zo'n lot. Tenzij je een twaalfjarige buurjongen hebt die wel een zakcentje wil verdienen. :)
Mm, ik bedoelde eigenlijk dat het voor de verzamelaar zelf sneu is dat zijn/haar duur betaalde FDC sets of de eenvoudiger koninkrijk munten op een veiling geen klap opbrengen terwijl ze voor best wat geld gekocht zijn. Ik zag complete albums met verzamelingen, waar iemand jaren mee bezig is geweest, soms voor een habbekrats weggaan. Nou ja, het voordeel van verzamelen is dat je met het zoeken en kijken wel enorm veel plezier hebt.
Maar je hebt helemaal gelijk dat het uitzoeken voor een handelaar ook veel tijd zal vergen en je moet maar afwachten of je het voor een goede prijs (en snel) kan door verkopen.

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 3005
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door koenmunten » 25 okt 2016, 10:56

Ik heb een groot deel van de dag de veiling via internet gevolgd. Had zelf maar interesse in vijf lotjes die allemaal te duur werden. Dus net als de vorige keer een score van nul komma nul bij deze veiling.
Op naar de MPO dan maar ;-)
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

spatbord
Donateur
Donateur
Berichten: 1457
Lid geworden op: 25 jul 2011, 13:51

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door spatbord » 25 okt 2016, 12:56

Inmiddels staat de opbrengstlijst online. Een dubbeltje 1827B is waarschijnlijk naar mij gegaan, en er zijn nog een paar kavels op mijn limiet afgeslagen, dus nog even afwachten of ik die heb. Al in al was het in ieder geval geen dure dag.

Gebruikersavatar
LUC Liberia
Donateur
Donateur
Berichten: 1012
Lid geworden op: 13 jan 2016, 11:15
Locatie: peperkust

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door LUC » 25 okt 2016, 15:06

Jan W schreef:Hebben jullie dat nu ook wel eens?
Nee Jan, ik denk dat mijn verzameling daarvoor nog te klein is. :lach:
Maar zo erg is een dubbeltje nu ook niet, waarom plaats je hem niet op het forum voor hem eventueel te verkopen of te ruilen.
Of je kunt hem ook nog altijd in een ander thema (munten box) verzamelen, het is best mogelijk dat je dubbeltje in een andere munten box ook een mooie plaats kan in nemen.
Groeten Luc :D

Gebruikersavatar
Ilosab Hungary
Superlid
Superlid
Berichten: 5954
Lid geworden op: 20 feb 2010, 14:06
Locatie: 1500 km vanaf Utrecht

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door Ilosab » 25 okt 2016, 20:36

Ik kon deze veiling rustig overslaan want het aanbod Nederlands papiergeld was dusdanig dat ik er zelfs de computer niet voor aan had gezet.
In ieder geval heb je iets uit Hongarije op de kop kunnen tikken dus dat doet me deugd.
Er is altijd wel iets aan te merken op veilingenmeesters. Of ze zijn niet eerlijk (bij het volgende bod ben ik weg), of er wordt een kavel afgesloten (en dan is hij al afgesloten) en in jouw geval had hij haast, hoge nood zeker.
Ik heb het ook wel eens gehad dat ik iets kocht wat ik al had. Gewoon niet goed gekeken op mijn lijst of een nieuwe aanwinst niet toegevoegd op mijn lijst, gelukkig waren het geen denderende bedragen.
Ik kijk wel uit naar de MPO, heb een aardige lijst met opties. Hoe is de catalogus van de MPO bij iedereen overgekomen, interessante kavels of niet?

Alfred
Jan W schreef:Heel dom: van tevoren maak ik een lijstje met lotnummers waar mijn belangstelling naar uitgaat. Dan check ik die nog even met mijn lijst van eigen munten en streep dan weg als ik zelf een beter exemplaar heb. Blijkbaar had ik dat wegstrepen nu vergeten want ik kocht even zo vrolijk gewoon een munt die ik al had. :oops: Gelukkig voor een bescheiden prijsje. Hebben jullie dat nu ook wel eens?
Papiergeld Nederland, Hongarije, Wereld (1 biljet of met opeenvolgende serienummers/land), Euromunten + coincards Nederland.
Lid IBNS: 668 Lid Forum: 171

Gebruikersavatar
LUC Liberia
Donateur
Donateur
Berichten: 1012
Lid geworden op: 13 jan 2016, 11:15
Locatie: peperkust

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door LUC » 26 okt 2016, 15:44

Ilosab schreef:Hoe is de catalogus van de MPO bij iedereen overgekomen, interessante kavels of niet?

Alfred
Dag Alfred ik sta steeds versteld van het enorme aanbod aan munten dat een veilingshuis aanbied,
Na de veiling sta ik nog meer versteld als ik merk dat ze er in slagen bijna al ( uitgezonderd een kleine percentage) deze munten verkocht te krijgen.
Dan stel ik mij steeds de vraag aan wie ? verzamelaars, beleggers of nog iets anders ? :LoneRanger:
Wat betreft het aanbod beperk ik mijn bevindingen juist tot de antieke munten en de zuidelijke Nederlanden.
Wat de antieke betreft : een zeer mooi aanbod, als ik een munt mag kiezen zou ik gaan voor de Tetradrachm met het hoofd van Athene en de achterkant het uiltje.
Deze "klassieker' zal niet slecht staan in mijn klein collectie antieke munten. :lach:
Wat de zuidelijke Nederlanden betreft : daar zijn wel interessante munten bij, maar ik mis kwaliteit. :(
Groeten Luc. :D

Gebruikersavatar
Ilosab Hungary
Superlid
Superlid
Berichten: 5954
Lid geworden op: 20 feb 2010, 14:06
Locatie: 1500 km vanaf Utrecht

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door Ilosab » 26 okt 2016, 16:17

Er zijn natuurlijk verschillende veilinghuizen in Nederland maar veel van hun hebben ook een verkooppunt en website. Bij de MPO kun je alles inleveren wat je maar wilt op het gebied van de numismatiek. Er zijn mensen die een collectie erven en niet weten wat ze daarmee moeten doen dus brengen ze het naar de MPO. Er zijn verzamelaars die betere kwaliteit kopen dan ze hadden en de oude niet kwijt kunnen dus bieden ze het bij de MPO aan. Ik woon zelf in het buitenland, koop ook wel eens UNC biljetten maar kan de oude dan niet kwijt, waarschijnlijk omdat er geen vertrouwen is richting buitenlandse verkopers. In mijn geval heb ik het dus naar de MPO gestuurd. Of er zijn verzamelaars die zichzelf specialiseren. Ik verzamelde munten Koninkrijk Nederland, 2 euro CC munten en papiergeld Nederland, Overzeese Gebiedsdelen, Kampgeld WO I en WO II, Hongarije en van ieder land 1 biljet of UNC met opeenvolgende serienummers. Op een gegeven moment besef je toch dat het teveel wordt dus heb ik inmiddels alle munten en het papiergeld Overzeese Gebiedsdelen en Kampgeld WO I laten veilen of wordt nog geveild. MPO heeft een goede naam (ik heb nooit problemen gehad) en biedt uitstekende service, bij iedere veiling van munten of papiergeld is het altijd druk en ook via internet wordt er veel meegeboden. Ooit eens bij een veiling geweest waarbij de veilingmeester vertelde dat een buitenlandse bieder bijna zijn limiet van € 100.000 had bereikt, ik bedoel maar. Er zijn verzamelaars die kavels kopen maar ik denk dat het maar een klein percentage is, het merendeel handelaren en inderdaad, misschien iets anders. Ik vind zo'n veiling altijd heel speciaal, houd er ieder jaar weer rekening mee en heb vooraf mijn budget bepaald en een lijst gemaakt van eventuele opties met achter ieder kavel de nodige aantekeningen.

Alfred
Papiergeld Nederland, Hongarije, Wereld (1 biljet of met opeenvolgende serienummers/land), Euromunten + coincards Nederland.
Lid IBNS: 668 Lid Forum: 171

Blijdorp Nederland
Lid
Lid
Berichten: 42
Lid geworden op: 02 jul 2015, 16:34
Locatie: Omgeving Rotterdam

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door Blijdorp » 26 okt 2016, 17:17

spatbord schreef:Inmiddels staat de opbrengstlijst online. Een dubbeltje 1827B is waarschijnlijk naar mij gegaan, en er zijn nog een paar kavels op mijn limiet afgeslagen, dus nog even afwachten of ik die heb. Al in al was het in ieder geval geen dure dag.
Waarschijnlijk kijk ik er overheen, maar waar is de opbrengstlijst te vinden? :dizzie:

Blijdorp

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3570
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door Jan W » 26 okt 2016, 18:55

Op http://www.kareldegeus.nl/

Daar zie je de opbrengstlijst, even op klikken.

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3570
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door Jan W » 28 okt 2016, 16:53

Vandaag de munten al binnengekregen per post. Dat is lekker snel gegaan. Maandag veiling, vrijdag munten in huis. Munten zien er ook keurig uit en vertonen geen verborgen mankementen. :thumb up:

Kleine hick-up: bij de eerste nota hadden ze ook 25% commissie berekend over de naverkoop munten terwijl dit toch echt 20% moet zijn. Dat hebben ze overigens onmiddellijk rechtgezet, niets mis met de service en snelheid van De Geus. Wel een tip om bij alle veilingen (ook van anderen) altijd je nota nog even te checken.

spatbord
Donateur
Donateur
Berichten: 1457
Lid geworden op: 25 jul 2011, 13:51

Re: Veiling 42 Karel de Geus 24 oktober 2016

Bericht door spatbord » 28 okt 2016, 18:50

Jan W schreef:Vandaag de munten al binnengekregen per post. Dat is lekker snel gegaan. Maandag veiling, vrijdag munten in huis. Munten zien er ook keurig uit en vertonen geen verborgen mankementen. :thumb up:

Kleine hick-up: bij de eerste nota hadden ze ook 25% commissie berekend over de naverkoop munten terwijl dit toch echt 20% moet zijn. Dat hebben ze overigens onmiddellijk rechtgezet, niets mis met de service en snelheid van De Geus. Wel een tip om bij alle veilingen (ook van anderen) altijd je nota nog even te checken.
Ik had ze gisterochtend al in huis. Wel fijn, een veilinghuis dat meteen de munten verstuurt en niet wacht totdat de rekening betaald is.

Terug naar “Veilingen”