Miljoen euro voor Amerikaanse cent

Kom je ergens een leuk verhaal of opmerkelijk bericht tegen over munten of bankbiljetten? Plaats hier de link naar het bericht, een scan of afbeelding. Denk aan berichten in de krant, op TV, of op het internet.
hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Miljoen euro voor Amerikaanse cent

Bericht door hierm » 08 jan 2012, 11:42

Net gelezen :

Miljoen euro voor Amerikaanse cent
Een van de eerste Amerikaanse munten die ooit door de VS werden geslagen Een van de eerste Amerikaanse munten die ooit door de VS werden geslagen Heritage Auctions
Toegevoegd: zondag 8 jan 2012, 11:14

Op een veiling tijdens een muntenbeurs in de Amerikaanse staat Florida heeft een verzamelaar ruim een miljoen euro betaald voor een cent. Het gaat om een van de eerste munten die ooit door de Verenigde Staten werden geslagen.

De koperen munt stamt uit 1793, het eerste jaar dat de net onafhankelijk geworden VS eigen munten liet maken. Voorop staat een allegorische afbeelding van de vrijheid. op de achterkant een ketting als symbool van de eengeworden staten. Die afbeelding werd later vervangen door een lauwerkrans, omdat een ketting te veel deed denken aan slavernij.
Gaaf

Volgens de verkoper werd er een recordbedrag betaald voor de munt, omdat die nog in bijzonder goede staat was. Doordat deze munt nooit in circulatie is geweest, is het reliëf nauwelijks versleten. Er bestaan nog enkele honderden van deze munten, maar vaak in slechtere conditie.

De munt was ooit eigendom van bankier Louis Eliasberg, bijgenaamd 'koning der munten'. Als verzamelaar slaagde Eliasberg erin een exemplaar te bemachtigen van elke munt die ooit door de VS werd geslagen, een unicum.

Wie de koper was, is niet bekendgemaakt.Ik vraag me af wat 1 cent uit 1793 nu waard zou zijn als je alleen de geldontwaarding rekent?
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat

Gebruikersavatar
Robin
Moderator
Moderator
Berichten: 1541
Lid geworden op: 09 jun 2010, 23:32
Locatie: de liemers

Re: Miljoen euro voor Amerikaanse cent

Bericht door Robin » 08 jan 2012, 12:45

Afbeelding
1 "Pallas"guldens verzamelaar.
Was altijd op jacht naar dat ene jaar van die ene provincie of stad.. of naar elke anomalie van de 1 gulden met de beeltenis van Pallas Athena..

Gebruikersavatar
Lotus07
Superlid
Superlid
Berichten: 1083
Lid geworden op: 05 jun 2011, 12:49
Locatie: In het hoekje van onze centraalste provincie! ;)

Re: Miljoen euro voor Amerikaanse cent

Bericht door Lotus07 » 08 jan 2012, 17:53

:shock: Hij ziet er inderdaad nog erg goed uit, zeker voor zijn leeftijd.
Verzamelt: wereldmunten en -bankbiljetten; is vooral op zoek naar DDR, Oostblok en NL munten/biljetten!

Terug naar “Munten en bankbiljetten in het nieuws”