hoe een muntenvondst de geschiedenis kan verandere

Kom je ergens een leuk verhaal of opmerkelijk bericht tegen over munten of bankbiljetten? Plaats hier de link naar het bericht, een scan of afbeelding. Denk aan berichten in de krant, op TV, of op het internet.
neozion
Donateur
Donateur
Berichten: 1389
Lid geworden op: 02 okt 2010, 18:42

hoe een muntenvondst de geschiedenis kan verandere

Bericht door neozion » 20 mei 2013, 15:33

http://www.nu.nl/buitenland/3478892/ges ... ondst.html

Archeologen zijn in beroering geraakt na de ontdekking van vijf koperen muntjes en een 70 jaar oude landkaart in Australië.

De vondst zou wel eens aanleiding kunnen zijn om de geschiedenis van het continent ingrijpend te herschrijven, meldt de Australische krant The Age.
De Australische wetenschapper Ian McIntosh, hoogleraar antropologie aan de Amerikaanse universiteit van Indiana, is van plan de deelstaat Northern Territory te bezoeken. Daar werden de koperen muntjes gevonden, die zo'n 1000 jaar oud zijn. Hierdoor ligt de mogelijkheid open dat zeevarende lieden het Australische continent honderden jaren eerder ontdekten dan tot nu toe werd aangenomen.
Tot op heden staat in de geschiedenisboeken dat het gebied voor het eerst in 1606 werd bezocht door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de Australische soldaat Maurie Isenberg de muntjes vlak bij zijn radarpost op een van de eilanden aan de noordkust. Op een landkaart gaf hij met een X de vindplaats aan. Pas in 1979 bracht hij zijn vondst naar een museum, dat de muntjes onderzocht.
Aangenomen wordt nu dat de muntjes, die tussen 900 en 1300 gemaakt moeten zijn, afkomstig zijn van het voormalige Afrikaanse sultanaat Kilwa, een eiland vlak bij Tanzania. Daar lag ooit een bloeiende havenstad, met handelsroutes naar India.

Gebruikersavatar
Lotus07
Superlid
Superlid
Berichten: 1083
Lid geworden op: 05 jun 2011, 12:49
Locatie: In het hoekje van onze centraalste provincie! ;)

Re: hoe een muntenvondst de geschiedenis kan verandere

Bericht door Lotus07 » 20 mei 2013, 16:50

Bedankt voor het delen!
Verzamelt: wereldmunten en -bankbiljetten; is vooral op zoek naar DDR, Oostblok en NL munten/biljetten!

Gebruikersavatar
matthijs11 Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 120
Lid geworden op: 21 feb 2012, 21:44

Re: hoe een muntenvondst de geschiedenis kan verandere

Bericht door matthijs11 » 20 mei 2013, 22:24

Als hij er 5 op zicht heeft gevonden moeten er met een metaaldetector vast meer te vinden zijn! (Tenzij ze aan elkaar vast zaten,maar dat verteld het verhaal niet)

Ik ben benieuwd of we hier ooit nog iets van lezen!

Terug naar “Munten en bankbiljetten in het nieuws”