braemse uit zutphen gevonden

Kom je ergens een leuk verhaal of opmerkelijk bericht tegen over munten of bankbiljetten? Plaats hier de link naar het bericht, een scan of afbeelding. Denk aan berichten in de krant, op TV, of op het internet.
neozion
Donateur
Donateur
Berichten: 1389
Lid geworden op: 02 okt 2010, 18:42

braemse uit zutphen gevonden

Bericht door neozion » 15 aug 2012, 18:06

kijk voor de foto op deze link hieronder.

http://www.destentor.nl/regio/zutphen/1 ... utphen.ece


ZUTPHEN - Bij proefopgravingen achter het koor van de Zutphense Broederenkerk hebben archeologen van de gemeente Zutphen een tot nog toe onbekend muntje opgegraven.
Het gaat om een zogenaamde braemse, ook wel Brabantse penning, holpenning of bracteaat genoemd.

De munten werden tussen circa 1457 en 1572 geslagen door de kerk, in dit geval waarschijnlijk de Sint Walburgiskerk. Op het Zutphense exemplaar staat het stadswapen van Zutphen afgebeeld.

Deze penningen hadden vooral een symbolische waarde. Het stelde ook de allerarmsten in staat om te betalen voor bijvoorbeeld kerkelijke diensten of bijdragen aan een van de vele religieuze gilden.

Kunst- en cultuurwethouder Hans la Rose is opgetogen over de vondst: "Juist dit kleine, destijds bijna waardeloze muntje is door zijn zeldzaamheid een uitzonderlijke verrijking van de toch al zo fraaie archeologische schatten van Zutphen."

In de Sint Walburgiskerk werd in 1997 een grote hoeveelheid braemsen gevonden, maar daar was geen Zutphens exemplaar bij.

Tot nu toe waren alleen braemsen bekend uit Deventer, Groningen, Utrecht en Nijmegen.

De braemse kan nu aan de Zutphense muntcatalogus worden toegevoegd.

Gebruikersavatar
Robin
Moderator
Moderator
Berichten: 1541
Lid geworden op: 09 jun 2010, 23:32
Locatie: de liemers

Re: braemse uit zutphen gevonden

Bericht door Robin » 20 aug 2012, 23:52

Na wat milde pressie op zowel de stadsarcheoloog als de museumconservator :knipoog: is de braemse binnenkort te aanschouwen in het stedelijk museum van Zutphen.
Fijn dat er in Zutphen naar de muntenman wordt geluisterd.. :klap:

Groet, Robin
1 "Pallas"guldens verzamelaar.
Was altijd op jacht naar dat ene jaar van die ene provincie of stad.. of naar elke anomalie van de 1 gulden met de beeltenis van Pallas Athena..

Terug naar “Munten en bankbiljetten in het nieuws”