Oproep in verband met onderzoek naar bracteaten

Plaats hier berichten over munten uit de late middeleeuwen. Dit is de periode van het jaar 1050 tot 1500.

Moderator: George_III

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6586
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Oproep in verband met onderzoek naar bracteaten

Bericht door Munthunter » 19 sep 2009, 16:50

Oproep in verband met onderzoek naar bracteaten

In het kader van een nationaal wetenschappelijk/numismatisch onderzoek naar bracteaten ben ik op zoek naar alle vondstmeldingen en literatuurgegevens van deze bijzondere muntjes.

Bracteaten?

Met bracteaten wordt hier bedoeld; dunne koperen (of biljoen) muntjes uit de periode ca. 1475-1575, die eenzijdig geslagen zijn, bijna altijd voorzien zijn van een adelaar en vaak met een bijteken als een wapenschild. Ze hebben (meestal) een opstaande rand en de keerzijde drukt in cursief door aan de voorzijde. De muntjes zijn overgewaaid uit Duitsland en in enkele steden, vermoedelijk via de kerk, geslagen/uitgegeven als armenpenningen/offerpenningen en mogelijk gebruikt als wisselgeld in het dagelijks, lokale geldverkeer.
AfbeeldingAfbeelding


Doel onderzoek

Met het onderzoek wordt geprobeerd meer informatie over deze opmerkelijke, eenzijdig geslagen, muntjes naar boven te halen. Hierbij valt te denken aan: nieuwe exemplaren, verspreidingsgebied, nieuwe steden die aan de munten gekoppeld kunnen worden (naast bijvoorbeeld Groningen, Deventer en Nijmegen), functie, datering, vondstcontext, etc. Ook wordt een zo volledig mogelijke literatuurlijst over deze muntjes samengesteld.

Melden!

Graag een bericht naar de onderzoeker: cruysheer@gmail.com . Hierna wordt in antwoord een aantal vragen gesteld (zoals vondstcontext als akkervondst, stadsafval, etc., naam vinder/eigenaar collectie, wel/niet bij Numis aangemeld, etc.). Tegelijk kunnen de munten ook geplaatst worden op het Munt en Bodemvondstenforum, waar actuele discussies plaatsvindt en informatie kan worden uitgewisseld: Klik hier

Insturen kan tot 1 juli 2010, dan wordt de balans opgemaakt en worden de gegevens verwerkt tot een publicatie. Alle in een Excel bestand bijgehouden informatie wordt nadien overgedragen aan specialisten van het Geldmuseum te Utrecht (Numis).


Bij voorbaat dank,
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Terug naar “Late middeleeuwen 1050 - 1500”