De Hugenoten vluchtten uit Frankrijk in het jaar 1685.

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de provinciale en stedelijke muntslag. Duiten, stuiverstukken, rijders, schellingen, Stad Utrecht, Daventria, Overijssel, etc. En de Bataafse Republiek (1795-1801). Ook munten uit de zuidelijke Nederlanden kunnen hier geplaatst worden

Moderator: Robin

Gebruikersavatar
C.vanderLey Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 399
Lid geworden op: 30 jun 2010, 11:17

De Hugenoten vluchtten uit Frankrijk in het jaar 1685.

Bericht door C.vanderLey » 09 jun 2017, 16:40

De Hugenoten vluchtten uit Frankrijk in het jaar 1685.
De oorzaak was dat Lodewijk XIV vond dat al zijn onderdanen hetzelfde geloof als hem moesten hebben, dus moest iedereen katholiek zijn.
lodewijk-xiv-portret.jpg

Maar de Hugenoten waren franse protestanten, daarom vluchtte het grootste gedeelte naar een republiek, daar was geen koning en er woonde ook al veel protestanten.
Hoewel de godsdienstvrijheid formeel bleef bestaan tot 1685, het jaar waarin het Edict van Nantes werd herroepen, was het met de vreedzaamheid al snel gedaan.
Edict_van_Nantes.jpg

Bloedige incidenten volgden elkaar in snel tempo op en voor veel Hugenoten was de verovering van de protestantse stad La Rochelle door katholieke troepen in 1628 het sein geweest Frankrijk alsnog te verlaten.
De Hugenoten die toen waren achterbleven, verlieten ten slotte allemaal na 1685 het land.
Veel van deze religieuze vluchtelingen, minstens 50.000, trokken naar de Noordelijke Nederlanden.
Gezien het feit dat daar al vanaf het begin van de 17de eeuw de protestanten aan de macht waren, was dat een logische plaats om hun heil te zoeken.
Maar ook trokken grote groepen Hugenoten naar Engeland, Zwitserland, Duitsland en de Nieuwe Wereld op zoek naar religieuze vrijheid.

Uit 1685 deze Leeuwendaalder geslagen te Kampen.
Campenleeuwendaalder1685..jpg
Groeten, Cor.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3437
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: De Hugenoten vluchtten uit Frankrijk in het jaar 1685.

Bericht door Jan W » 09 jun 2017, 17:03

Interessant verhaal weer (en een hele mooie leeuwendaalder!).

50.000 vluchtelingen op een bevolking van slechts een paar miljoen, zouden daar in die tijd ook allerlei populisten mee aan de haal zijn geweest? Of werden ze toen gewoon hartelijk ontvangen?

In ieder geval toonde het maar weer eens aan dat de zonnekoning van Frankrijk niet echt een homo universalis was. :knipoog:

Nog twee andere munten uit 1685:
Florijn Nijmegen 1685 met klop HOL.jpg
Florijn Overijssel 1685 met klop UTR.jpg
En een ecu uit 1690 met het portret van de zonnekoning (deze is over een ouder type geslagen):
Ecu 1690A vk.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
sgtravel Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 1450
Lid geworden op: 17 jan 2010, 15:45

Re: De Hugenoten vluchtten uit Frankrijk in het jaar 1685.

Bericht door sgtravel » 09 jun 2017, 18:02

volledige met Jan eens, schitterende kwaliteits-munt laat je weer zien :thumb up:
Verzamelaar koninkrijk vanaf 1817 tot heden in FDC & Proof
Zilveren & gouden wereldmunten in BU en Proof

Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 516
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Re: De Hugenoten vluchtten uit Frankrijk in het jaar 1685.

Bericht door George_III » 12 jun 2017, 15:40

Mooi stukje geschiedenis weer, ga zo door :thumb up: Ik weet het, dit topic staat eigenlijk in het Provinciale gedeelte van het forum, maar toch. Ik wil nog even iets vertellen over de combinatie Hugenoten – Numismatiek:

Aan de Hugenoten zou ook nog een ander soort type munt gelinkt kunnen worden. De voorganger van Lodewijk XIV, niet geheel verassend ook een Lodewijk, was logischerwijs ook Katholiek, en ook hij had een hekel aan de Hugenoten. Het edict van Nantes werd al even genoemd, en ook ten tijde van deze Lodewijk, moest hij hier zich aan houden. Theoretisch gezien was er godsdienstvrijheid, maar in de praktijk was er niets minder waar, en de spanning tussen de protestanten en katholieken nam toe. Als Louis in 1622 actief probeert het Katholicisme in het voornamelijk protestantse Zuiden en Westen van Frankrijk te herintroduceren, barst de bom. Verschillende protestantse opstanden veroveren een aantal steden, waarvan de meeste gelijk weer door het koninklijke leger terug ingenomen worden. De vestingsteden La Rochelle, Montpellier en Montauban bleven echter van de Hugenoten. En Hugenoten die betalen met geld waarop de afbeelding van een Katholieke Koning staat? Dat gaat logischerwijs niet. Dus worden er in illegale en ondergrondse munthuizen, in op z’n minst deze drie steden, munten geslagen, of beter gezegd over-geslagen.

Het gros van de munten geslagen in het zeventiende-eeuwse Frankrijk waren Double Tournois; een klein koper muntje vergelijkbaar met de Nederlandse Duit, zo’n 2 à 3 gram in gewicht. Voorop staat de gelauwerde buste van de koning, een drietal fleur-de-lis siert de achterzijde. Zeldzaam zijn ze niet, al zijn er, net als met duiten, bepaalde jaartallen of munthuizen die behoorlijk prijzig kunnen zijn. Even ter visuele ondersteuning:

Afbeelding
©MA-SHOPS CDMA

Deze double tournois (hoewel er ook overslagen op andere munten bekend zijn) werden dus overgeslagen door de Hugenoten. Maar waarmee? Men zou waarschijnlijk een protestants design verwachten, of een simpele afbeelding zoals op vele contemporaine noodmunten. De munten die er daadwerkelijk geslagen zijn konden daar niet verder van afwijken:

Afbeelding
©Monnaies D'Antan

Ze imiteren namelijk een Royale munt van de eerdere (Katholieke) Franse Koning Hendrik III, welke dikwijls tegen de Hugenoten vocht. In plaats van 'Henricus', zoals op een Douzain van Hendrik III staat er echter 'LVDOVICVS XIII ', verwijzend naar de toenmalige koning Lodewijk XIII. Zelf sloeg hij echter geen douzains. Even een afbeelding van zo’n Douzain van Hendrik III:

Afbeelding
©Monnaies D'Antan

Er valt waarschijnlijk gelijk een groot verschil op: De originele douzain is geslagen op een zilver muntplaatje, terwijl een double tournois van koper is. Dit is gelijk een van redenen waarom de hugenoten dit type imiteerde. Hoewel Douzains als sinds begin zestiende eeuw werden geslagen, waren zij in deze periode nog steeds in omloop. Tegen een hogere koers dan een dubbele tournois natuurlijk. Deze koperen munten werden dus overgeslagen, vervolgens verzilverd, en langzaam de circulatie ingebracht. Een andere reden was dat zij geen afbeelding van de Katholieke koning lieten zien, terwijl ze nog wel buiten deze hugenoten-steden zouden worden geaccepteerd, hetgeen voor de handel wel handig was.

Omdat deze munthuizen geheel illegaal waren, hebben we er weinig informatie over. Ik zelf ben niet bepaald een expert op het gebied van zestiende-eeuwse Franse munten, maar er zijn verschillende publicaties op dit gebied (allen in het Frans natuurlijk ;) ). Hoewel ik zelf geen van deze Douzains heb, vond ik het toch even een leuke toevoeging.

Mika

Gebruikersavatar
C.vanderLey Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 399
Lid geworden op: 30 jun 2010, 11:17

Re: De Hugenoten vluchtten uit Frankrijk in het jaar 1685.

Bericht door C.vanderLey » 12 jun 2017, 17:15

Erg mooie aanvulling Mika :thumb up:
Het verhaal over deze illegale munthuizen was mij nog niet bekend, fijn dat je dit wilde delen.

Groeten, Cor.

Gebruikersavatar
Stephan O Nederland
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2535
Lid geworden op: 16 mar 2012, 10:57
Locatie: Onder Rotterdam

Re: De Hugenoten vluchtten uit Frankrijk in het jaar 1685.

Bericht door Stephan O » 16 jun 2017, 14:07

Mooie munten heren en een interessant stukje geschiedenis!
Iets wat door de stroom religieuze vluchtelingen ook invloed heeft gehad in Nederland. In verscheidene protestantse kerken zijn nog wel symbolen van de hugenoten terug te vinden, zoals het hugenotenkruis:
Afbeelding

Ook zijn er veel achternamen terug te vinden die vernederlandst zijn uit het Frans:
Wikipedia schreef: Namen
Dat sommige Nederlanders een hugenootse achtergrond hebben, is soms alleen bekend door de Nederlandse schrijfwijze van de Franse achternaam: Filippo (Philipeau), Plessius (du Plessis), Pieket (Picquet) Remerij (Remery) Blansjaar (Blanchard), Prooper (Propre), Dusseljee (in plaats van Du Cellier), de Jeu (Dieu of du Jeu), Fremouw (Fremaux), Morre Morée (Morré), Fransooijs (François), Labrijn (La Brit), Lenoble (Le Noble), Kanaar (Canard), Bedijn (Boidin), Zuurmond (Sur Mont), de Kool (de Gaulle), Allijn (Alain), Kwant (Quant), Benoist (Benoit) en De Koff (Le Cauf). Ook werd de Franse achternaam wel vertaald: de Liefde (l'Amoureau) of afgekort: Odé (Odde La Valée).
Gr, Stephan
Verzameling 2 euromunten uit de circulatie: 193/368 CC (52,4%) + 176/337 'Normaal' (51,9%) Totaal: 369/705 stuks (52,3%)
ForumLid: #1080
3e in de EK 2016 voetalpool
5e in de Vrouwen EK 2017 voetbalpool
7e in de WK 2018 voetbalpool

Terug naar “Provinciale en stedelijke muntslag en Bataafse Republiek”