Forumreglement en algemene afspraken

Speciaal voor de nieuwe leden. In deze rubriek vind je uitleg over de verschillende onderdelen van het forum. Spelregels, plaatsen van berichten, afbeeldingen, etc.
Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6586
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Forumreglement en algemene afspraken

Bericht door Munthunter » 08 okt 2010, 20:27

[anchor]Terug naar inhoudsopgave[/anchor]
Forumreglement en algemene afspraken
Voor vragen en opmerkingen aangaande dit forumreglement ► info@munthunter.nl
InhoudsopgaveEen korte inleiding
[anchor]een korte inleiding[/anchor]Hét Munten en Bankbiljetten Forum is leuk, interessant, gezellig en natuurlijk een aanwinst voor iedere verzamelaar van munten, bankbiljetten, penningen en alles daaromheen. Het is gebleken dat het forum een groot succes is, het ledenaantal stijgt, de berichten blijven binnenstromen en inmiddels is het forum bekend bij een groot publiek.

Redenen genoeg om het forum te voorzien van enkele serieuze zaken om vervelende dingen buiten de deur te houden. Zo ook dit topic met een aantal gedragscode’s, en regels.

Het ligt absoluut niet in mijn bedoeling om betuttelend over te komen, maar een actief forum is ten alle tijden gebaat bij duidelijke en makkelijk terug te vinden afspraken.

Het geheel is in een makkelijk en leesbaar geschreven jasje gestoken, zodat het voor iedereen te begrijpen zal zijn. Ik heb niet gekozen voor de bekende notariële schrijfwijze om het wat luchtig te houden. Derhalve kan dit reglement ook gezien worden als een makkelijke handleiding welke nieuwe leden kunnen gebruiken om wegwijs te geraken op Hét interessantste Munten en Bankbiljetten Forum van Nederland, België en ver daarbuiten.
Terug naar inhoudsopgave

1. Forumlid
[anchor]forumlid[/anchor]Het gebruik van het forum is gratis en voor iedereen met internet toegankelijk. Om zelf een onderwerp (topic) of bericht te kunnen schrijven dien je jezelf eerst te registreren. Dit registreren is zo gebeurt en kent vele voordelen. Na registratie krijg je een account en ben je forumlid Je kunt nu persoonlijke berichten en e-mailberichten versturen, reacties in een topic plaatsen, nieuwe topics aanmaken etc. Kortom de moeite van het registreren waard dus!

Tijdens je registratie geef je een aantal zaken door, zodat alles goed werkt. Denk hierbij aan je e-mailadres, woonplaats (niet verplicht) en gebruikersnaam. Mocht je dit wensen dan kun je je e-mailadres onzichtbaar maken in je profiel. Niemand kan dan je e-mailadres zien, wel kan men via het forum een e-mail sturen. Let op, de ontvanger krijgt in zijn of haar e-mailbox wél jou e-mail te zien. Wil je dit niet stuur dan een persoonlijk bericht.

Je gegevens worden alleen voor het forum gebruikt en niet doorgegeven aan derden.
Terug naar inhoudsopgave

2. Gebruikersnaam
[anchor]gebruikersnaam[/anchor]Bij het registreren dient men een gebruikersnaam op te gegeven. Deze gebruikersnaam mag maar 1 keer voorkomen in de lijst met gebruikersnamen. Er kan dus niet voor een tweede keermet de naam ‘Jan’ geregistreerd worden. Je wordt dan verzocht een andere gebruikersnaam te verzinnen.

Het is niet toegestaan om een URL (websitevermelding of link) als gebruikersnaam te gebruiken. Je kunt in je profiel of onderschrift of in de rubriek 'Website's' verwijzen naar jouw website. Het gebruik van een e-mailadres in je gebruikersnaam is ook niet toegestaan, denk ook aan de hoeveelheid SPAM die je hierdoor zult gaan ontvangen.

Je bent vrij in het verzinnen van een gebruikersnaam, maar houdt je wel aan de voorwaarden van het forum, wat betreft ‘Gewenste schrijftaal’. Beledigende, racistische, seksistische of andere choquerende gebruikersnamen zijn niet gewenst. Indien van dien aard zal de beheerder direct de registratie ongedaan maken en het forumlid van het forum verwijderen. In andere gevallen zal de beheerder het forumlid verzoeken een andere gebruikersnaam door te geven, waarna hij deze naam wijzigt in de nieuwe, gewenste, gebruikersnaam.
Terug naar inhoudsopgave

3. Gasten
[anchor]gasten[/anchor]Ook zonder registratie is het mogelijk om het forum te bezoeken. Men kan in vele rubrieken lezen wat er wordt geschreven. Een reactie plaatsen of een nieuw topic (onderwerp) openen is dus niet mogelijk, hiervoor dient men zichzelf te registreren. Er zijn verschillende onderdelen die niet vrij toegankelijk zijn voor gasten. Om deze rubrieken te kunnen lezen en gebruiken dien je, je eerst te registreren.

Een gast is van harte welkom op het forum, maar hopelijk vinden zij het forum zo interessant dat zij zichzelf te zijner tijd toch registreren. Het verspreiden van materiaal wat op het forum wordt getoond en/of geschreven op andere fora of website’s is niet gewenst. Vraag hiervoor de beheerder van het forum of auteur van het bericht altijd om toestemming.
Terug naar inhoudsopgave

4. Beheerder
[anchor]beheerder[/anchor]Het is goed om te weten dat je ten alle tijden met problemen en vragen terecht kunt bij de beheerder van het forum, dat is Munthunter. Munthunter, die ook luistert naar de naam ‘Jeroen’, is regelmatig op het forum te vinden en probeert, zo goed als mogelijk, de zaken op een juiste wijze te laten verlopen. Ontstaat er een probleem die hem niet is opgevallen, bijvoorbeeld omdat het binnen mailverkeer is ontstaan, dan kun je contact met hem opnemen.

Ook voor alle andere forumgerelateerde problemen kun je contact met hem opnemen. Denk hierbij aan zaken die niet lukken bij het wijzigen van je profiel, het niet kunnen plaatsen of ontvangen van berichten, het plaatsen van een avatarafbeelding, etc.

info@munthunter.nl

De beheerder is net als de meeste andere forumleden een verzamelaar en behert het forum als verlengstuk van zijn hobby. Op een forum met zo veel verschillende mensen en meningen kan het voorkomen dat men een actie van de beheerder niet begrijpt of onderschrijft. Het is goed om te weten dat ten alle tijden contact mag worden opgenomen met de beheerder om zaken te bespreken. Dit kan per mail of via een Persoonlijk Bericht. Mocht de situatie het niet toe laten om direct met de beheerder in overleg te gaan dan kan er ook met een globaal moderator contact worden opgenomen, hopende op die wijze het probleem of de vraag te beantwoorden en op te lossen.

Verbanningen en verwijderen van een gebruikersaccount
Alleen de forumbeheerder en globaal moderator kan een forumlid een verbanning op leggen. In praktijk houdt dit in dat de gebruiker voor een bepaalde periode het forum niet kan bezoeken. Een verbanning wordt toegekend aan leden die zich openlijk, of via mail of Persoonlijk Bericht, op het forum misdragen, het reglement niet naleven en de regels schenden. Wanneer na verloop van tijd blijkt dat het lid zich niet kan gedragen op het forum dan zal de beheerder over gaan tot verwijderen van het account. Voor de goede orde heb ik hieronder de route uitgewerkt van een verbanning, hopende hiermee duidelijkheid te verschaffen in onze visie op het misbruiken van het forum en de acties vanuit het beheer hier op.
  • Wanneer blijkt dat een forumlid de regels uit dit reglement niet naleeft wordt hij/zij gewezen op het reglement en wordt er middels een Persoonlijk Bericht en/of het waarschuwingssyteem een melding gemaakt van de feiten. Hopende dat de gebruiker zijn forumgebruik wijzigt en zich zal houden aan de geldende regels, zal het hier bij blijven.
  • Wanneer een forumlid na bovenstaande verzoek geen verandering in zijn/haar gedrag vertoont, zal het beheer overgaan tot een verbanning van 3 dagen (72 uur). Voorafgaand zal er een e-mail naar de gebruiker verzonden worden. Na deze drie dagen zal het lid weer in kunnen loggen op het forum en als vanouds gebruik kunnen maken van alle functies op het forum.
  • Als blijkt dat de gebruiker na de verbanning van 3 dagen nog steeds het forum niet naar wens gebruikt, zal hij zij verbannen worden voor de duur van 14 dagen. Na deze drie dagen zal het lid weer in kunnen loggen op het forum, maar kan het zijn dat bepaalde functies niet meer te gebruiken zijn. Dit kan betekenen dat het lid geen Persoonlijke Berichten meer kan verzenden en/of ontvangen, of dat bepaalde gedeeltes van het forum (tijdelijk) niet bereikbaar zijn. Dit hangt af van de reden van de verbanning.
  • Na de tweede verbanning zal het beheer na berichtgeving via e-mail het account van de gebruiker blokkeren en zal er een permanente verbanning actief worden. Deze verbanning zal niet meer worden teruggedraaid en het ex-lid zal verder ook geen antwoord meer krijgen op eventuele vragen via e-mail.
  • Als blijkt dat het permanent verbannen lid via omwegen alsnog een account op het forum aanmaakt, dan zal dit account onherroepelijk en zonder enig bericht verwijderd worden.
Terug naar inhoudsopgave

5. Moderators
[anchor]moderators[/anchor]Wanneer een forum groter groeit is het voor de beheerder onbegonnen werk om alle rubrieken op het forum onder zijn hoede te nemen. Hiervoor krijgt hij hulp van zogenaamde moderators. Een moderator heeft meer mogelijkheden op het forum dan een gewoon forumlid. Zo kan hij/zij bijvoorbeeld berichten van anderen verplaatsen, wijzigen of verwijderen in de rubrieken waarvoor hij/zij is aangesteld als moderator. Op de indexpagina van het forum zie je bij de rubrieknaam en omschrijving wie moderator is in deze rubriek. In sommige gevallen zijn er meerdere moderators actief in een bepaalde rubriek. Dit heeft te maken met de hoeveelheid werkzaamheden die er plaats moeten vinden in deze rubriek. Een drukke, actieve rubriek kent meestal meerdere moderators, waar in een rustige rubriek wellicht 1 moderator al voldoende is

Voor specifieke vragen over de rubriek kun je terecht bij de moderator(s) van de rubriek. Een moderator heeft altijd kennis van zaken over de inhoudelijke kant van de rubriek. Kort gezegd de moderator is bekend in het onderwerp van de betreffende rubriek.

Een moderator heeft de permissie om berichten te verplaatsen of te verwijderen. Een moderator zal ten alle tijden de gebruiker op de hoogte brengen dat zijn/haar bericht is gewijzigd, verplaatst of verwijderd, dit gebeurd middels een kort Persoonlijk Bericht. Mocht het voorkomen dat een melding uitblijft dan stellen we het zeer op prijs dat dit gemeldt wordt bij de desbetreffende moderator van de rubriek en/of bij de beheerder. Wanneer een bericht dubbel geplaatst is en 1 van beide berichten blijft staan op het forum, dan zal hier geen melding van gemaakt worden. Reclametopics, topics die enkel bedoeld zijn om reclame te maken voor een webshop, item op een veilingsite, of ander soortgelijke inhoud, worden niet geaccepteerd op het forum en zullen zonder enig bericht naar de plaatser toe worden verwijderd. Wanneer een topic wordt geplaatst in een verkeerde rubriek dan zal de moderator of beheerder deze in de juiste rubriek plaatsen, het is niet perse noodzakelijk dat van deze verplaatsing een Persoonlijk Bericht naar de plaatser wordt gestuurd, maar we proberen dit in de meeste gevallen wel te doen. Het zal duidelijk zijn dat berichten die niet aan de eisen, beschreven onder deel 6., voldoen zonder enig bericht worden verwijderd.

Wanneer een forumlid niet tevreden is over de actie van een moderator dan verzoeken we je om een bericht naar de moderator te sturen en/of de beheerder. Dergelijke zaken mogen op het forum besproken worden, maar veelal levert dit enkel onvrede op en zoeken we liever naar een oplossuing achter de schermen om zo naar ieders tevredenheid een oplossing te vinden.

Moderatoren zijn ook gebruikers die hun taak vrijwillig uitvoeren, maar hebben verder evenveel rechten en plichten als iedere andere gebruiker. een moderator is dus niet onschendbaar en kan bij herhaaldelijk falen of het niet naleven van de reglementen uit zijn/haar functie ontheven worden.

Terug naar inhoudsopgave

6. Berichten en gewenste schrijftaal
[anchor]berichten en gewenste schrijftaal[/anchor]Om het forum voor iedereen toegankelijk te maken en de sfeer optimaal te houden stellen we een aantal eisen aan de schrijftaal van onze forumleden. Woorden of uitspraken die anderen kunnen kwetsen, op welke wijze dan ook, zijn verboden en worden indien geplaatst onmiddellijk, zonder enig overleg, door de moderator of beheerder verwijderd. Bij herhaaldelijke of ernstige plaatsing van ongewenste schrijftaal, wordt de desbetreffende plaatser benaderd door de beheerder van het forum. Hij zal het forumlid dan terechtwijzen en verzoeken te stoppen met het plaatsen van dergelijke berichten. Indien hieraan geen gehoor wordt gegeven dan ziet de beheerder zich genoodzaakt om het betreffende forumlid van het forum te verwijderen.

Schrijftaal welke niet gewenst is op Hét Munten en Bankbiljetten Forum:
• Racistische opmerkingen of verwijzingen.
• Seksistische opmerkingen of verwijzingen
• Denigrerende opmerkingen of verwijzingen
• Vervelende opmerkingen of verwijzingen

Natuurlijk is het ‘geschreven woord’ persoonlijk, maar kan het dusdanig ook door anderen verkeerd worden opgepikt. Denk bijvoorbeeld aan onze jeugdige (minderjarige) leden. Dit vraagt enig inlevingsvermogen van de schrijver, maar zeer zeker ook van de lezer. Voel je niet direct aangevallen en probeer zaken ook vanuit de andere kant te bekijken. Een schrijver hoeft niet direct de intentie te hebben om mensen te choqueren, maar kan in zijn enthousiasme wel eens wat schrijven wat bij een ander, onbedoeld, anders over kan komen. Spreek elkaar er op aan, maar ga geen ellenlange discussies aan. Kom je er niet uit, geef dan even een seintje aan de beheerder of moderator van de desbetreffende rubriek.

Citeren/quoten
Het is niet toegestaan om in een quote van iemand anders de tekst te wijzigen. Wel mag een quote ingekort worden om de essentie te benadrukken waarop je reageert. Quote ALLEEN als het niet duidelijk is waarop je reageert. Als je reageert op het vorige berichtje is quoten niet nodig en niet gewenst. Niet correct met deze regel om gaan levert moderators veel extra werk op, aangezien onnodige en onjuiste quotes rigoureus verwijderd worden, waardoor het resultaat is dat er geen quote zichtbaar is. Het scheelt de moderatoren dus veel werk als ieder forumlid deze regel hanteert. In de forumconfiguratie is ingesteld dat er maximaal 3 quotes in elkaar kunnen worden geplaatst (genesteld), meer is niet nodig en werkt enkel onduidelijk, men kan beter even de berichten teruglezen. Het quoten van afbeeldingen is niet toegestaan, het is een kleine moeite om uit een quote de afbeeldingen te verwijderen.

Verwijder de gehele URL inclusief de image-tags uit de quote, bijvoorbeeld:

Code: Selecteer alles

[img]http://munthunter.nl/images/smilies/icon_thumbup.gif[/img]
Dit voorkomt dat we ontzettend vaak dezelfde afbeelding te zien krijgen, iets wat geheel nutteloos is. Mochten afbeeldingen toch gequote worden, dan zullen de moderatoren, of beheerder, deze direct en zonder melding verwijderen uit de quote.
Terug naar inhoudsopgave

7. Afbeeldingen, teksten en websitevermeldingen
[anchor]afbeeldingen, teksten en websitevermeldingen[/anchor]Op het forum is men vrij om afbeeldingen te plaatsen in berichten. Laat op deze wijze je nieuwe aanwinsten zien aan andere leden, of toon een afbeelding als voorbeeld bij je verhaal.

Het plaatsen van afbeeldingen is geheel op eigen verantwoordelijkheid. Afbeeldingen (maar ook tekst) die auteursrechtelijk beveiligd of copyrightgevoelig is, kan de plaatser problemen opleveren. In het merendeel van de gevallen zal men er geen probleem mee hebben als een afbeelding op een forum wordt geplaatst. Dit forum maakt immers geen winst aan met behulp van deze afbeeldingen, zoals een webwinkel bijvoorbeeld wel doet. Kom je een plaatje tegen welke copyrightgevoelig is, vraag dan even aan de eigenaar of je het plaatje mag gebruiken. Meestal is dit geen enkel probleem. Plaats je ongevraagd afbeeldingen van andere site’s op het forum dan ben je als plaatser zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Bedenk je dat het forum inmiddels een groot aantal bezoekers heeft en vaak bezocht wordt.

Het plaatsen van een URL oftewel een websitevermelding is ook toegestaan. Het is echter niet mogelijk om in je eerste drie berichten een URL of afbeelding te plaatsen, dit om de zogenaamde spammers (zie uitleg hieronder) te weren. Na het plaatsen van de drie berichten is het dus wel toegestaan om afbeeldingen en URL’s te plaatsen. Het Munten en Bankbiljetten Forum helpt je graag je website te promoten. Dit kan in de daarvoor bestemde rubriek ‘Website’s’. Het is ook toegestaan om in je onderschrift een URL op te nemen. Een afbeelding met enkel een webadres in je avatar (dat is een gebruikeromschrijving die bij ieder bericht wordt getoond) is niet toegestaan.

Het gebruiken van een afbeelding in het onderschrift is niet toegstaan. Dit omdat we het forum overzichtelijk willen houden en er geen bonte kermis van willen maken. Mochten er toch afbeeldingen in een onderschrift getoond worden, dan zullen deze zonder overleg worden verwijderd.

Het kopiëren van teksten om deze te plaatsen op een andere site, forum, of in literatuur, is verboden zonder schriftelijke toestemming van de auteur en forumbeheerder.
Terug naar inhoudsopgave

8. Persoonlijke gegevens
[anchor]persoonlijke gegevens[/anchor]Door middel van een geslaagde veiling of aankoop/verkoop in de marktrubrieken kom je al snel aan een aantal persoonlijke gegevens van een betreffende forumlid. Zo zal een adres, voor en achternaam en wellicht een telefoonnummer worden uitgewisseld. Bedenk je dat deze gegevens privé zijn en dat de tegenpartij er zeker niet van gediend zal zijn als deze aan derden worden verstrekt. Het is dus ook ten strengste verboden om deze gegevens aan derden te verstrekken of op het forum te plaatsen. Het ongevraagd verstrekken van deze persoonlijke gegevens aan andere leden of derden kan een verwijdering van het forum ten gevolge hebben. Indien men het idee heeft dat zijn/haar persoonlijke gegevens door een forumlid worden verspreidt dan wordt hij/zij vriendelijk verzocht direct contact op te nemen met de beheerder van het forum (Munthunter)
Terug naar inhoudsopgave

9. SPAM
[anchor]spam[/anchor]Een spammer op het forum registreert zich enkel om reclame te maken. Zo kan hij/zij via een URL of afbeelding (met een eventuele URL) mensen naar een bepaalde website lokken. Ook kan een spammer met behulp van de gebruikerslijst aan alle forumleden een bericht sturen, met hetzelfde doel, zoveel mogelijk mensen naar een bepaalde site te lokken.

Het registreren met het oog op het behalen van bovenstaande doelen is derhalve niet toegestaan. Leden die tegen dergelijke zaken aanlopen worden vriendelijk verzocht dit te melden bij de beheerder van het forum (Munthunter).
Terug naar inhoudsopgave

10. Respect
[anchor]respect[/anchor]Een geslaagd forum is gebaat bij prettige onderlinge contacten. Het is immers geweldig om met andere verzamelaars in aanraking te komen. Gegevens uitwisselen, bij een ander in ‘de keuken’ kijken naar zijn/haar verzameling, iets laten zien of reageren op dat wat een ander lid laat zien. Alles is mogelijk en juist dat maakt Hét Munten en Bankbiljetten Forum tot een groot succes.

Toch heeft dit alles ook te maken met het onderlinge respect wat we hier voor elkaar opbrengen. Men heeft respect voor de mening van een ander. Probeer jezelf in nette bewoording uit te drukken (zie ook het onderdeel ‘Gewenste schrijftaal’) en bedenk je dat je anderen kunt kwetsen met je geschreven berichten.

Val een ander niet zomaar aan over zijn of haar uitspraken, maar probeer het op een nette manier op te lossen, vaak blijkt het om een misvatting te gaan. Lukt dit echter niet, of eindigt het in een uitzichtloze discussie, roep dan de hulp in van een moderator of de beheerder. Niemand is gebaat bij een ordinaire scheldpartij, welke de sfeer zou bederven, laat je er dan ook niet toe overhalen en haak op tijd af.

De gezelligheid staat in een hoog vaandel op Hét Munten en Bankbiljetten Forum. Juist hierin onderscheidt dit forum zich van andere fora. Door de sfeer die in het teken staan van wederzijds respect, gezelligheid en interesse in de numismatiek is dit forum een geliefde plek voor vele verzamelaars. Laten we dat zo houden, samen maken we er een succes van.

Ik ben er van overtuigd dat we, wanneer we de weg blijven volgen die we in zijn geslagen, een heel gezellig, informatief en actief Munten en Bankbiljetten Forum zullen creëren en behouden.

Vriendelijke groeten,

Jeroen/Munthunter
Oprichter en beheerder van Hét Munten en Bankbiljetten Forum
Mail: info@munthunter.nl
Terug naar inhoudsopgave
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Terug naar “Introductie van Hét Munten en Bankbiljetten Forum”