kushan keizerrijk

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de wereldmunten.

Moderator: koenmunten

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

kushan keizerrijk

Bericht door grivnagozer » 31 jul 2009, 02:03

Noord- India, Pakistan en Afghanistan was ooit een keizerrijk tussen grofweg 100 en 300 na Christus. Langs de oevers van de Indus en de Zijderoute verzamelde het keizerrijk Chinese, Romeinse, Griekse, Perzische en Indiaase invloeden welke op de munten terug te zien zijn.

De Kushans hanteerden een op een Grieks gelijkend handschrift wat nergens op slaat als versiering om de hoofdfiguur heen.

We onderscheiden 3 hoofdtypen:

1)tot het jaar 30 AD: de vereniging van een aantal stammen tot 1 keizerrijk door vorst Kujula Kadhpises. Alle munten dragen een soort van Grieks vrouwenhoofd op de avers (Tyche), en meestal een Hercules met knuppel op de andere zijde. Er kunnen ook andere goden afgebeeld zijn zonder knuppel.

2) Soter Megas, de Grote redder. Een koningsportret met tiara kijkend naar rechts op de avers, op de revers een koning te paard. Hij vond zichzelf zo groot, dat hij de enige vorst is die zijn naam overbodig vond omop de munt te vermelden. Wetenschappers vermoeden dat het draait om de opvolger van Kujula Kadhpises, zijnde Vima Takha, die regeerde tussen 80 en 150 AD.
Vima Takha was een veroveraar die huidig Pakistan aan het gebied toevoegde.

3) Een koning bij het altaar, naar links of rechts staand, meestal met een lang gewaad aan op de avers, op de reverse kan een godheid staan uit de Romeins-Griekse, Perzische, Indiaase of Chinese Mythologie.. Deze munten zijn geslagen van 105 tot en met 225 AD.

De Kushans vermeldden geen jaartallen op de munten, en met de buitenlandse aanwezigheid in Afghanistan, duiken steeds vaker de bronzen drachmen en tetradrachmen op!
Afbeelding

Afbeelding

Taxila Mint, Kushan drachmai 166-230 AD.

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Re: kushan keizerrijk

Bericht door grivnagozer » 18 feb 2011, 15:26

Het forum was 3 dagen actief toen ik dit artikeltje neerzette, en sindsdien geen enkele reactie gehad... alle begin is moeilijk.. :hahaha:
tja..

Terug naar “Wereldmunten”