Costa Rica : geschiedenis van de Colones, expo-collectie

Plaats hier alle informatie, weetjes, nieuwtjes, vragen, etc. over de wereldmunten.

Moderator: koenmunten

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Costa Rica : geschiedenis van de Colones, expo-collectie

Bericht door grivnagozer » 20 jan 2011, 19:20

De opzet van een landenverzameling op tentoonstellingsniveau, ooit door mij gehouden in het consulaat van Costa Rica. Een paar platen met landengeschiedenis, en dan een tweede katern met numismatische geschiedenis. Ik wilde aan de hand van dit artikel laten zien hoe je een munten of bankbiljettenverzameling sprekend kan maken naar een bezoekend publiek dat geen interesse heeft in het geldwezen als zodanig.

Toen Christoffel Columbus (Christobal Colon) op 18 september 1502 landde, verbleef hij 17 dagen aan de oostkust wat nu Puerto Limon heet als stad. Deze laatste en vierde reis bracht niet veel goeds van de naar schatting 400.000 afstammelingen van Aztheek en Maya-indianen, aangeduidt als Ticos.

In 1506 stuurde koning Ferdinand van Spanje ter kolonisatie en katholieke bekering zijn legers welke uitgeroeid werden door ziekten, de ondoordringbare jungle en de Indiaan Garabito, die de baas was over het Golfo de Nicaya en de centrale vallei.
Het Spaanse hof en Recht zetelde in Guatemala en probeerde Garabito in 1560 te arresteren, maar vingen alleen diens echtgenote Biriteka. Eén van Garabito's gezellen offerde zichzelf op en gaf zichzelf aan als zijnde Garabito, zodat de echte zijn vrouw kon bevrijden uit het Spaanse kampement. De stad Carara ligt in Garabito's land, welk volk uiteindelijk uitstierf door meegebrachte Europese ziekten.

1522 was het jaar ven de meest winstgevende expeditie onder de Conquistadore Capitan Gil Gonzalez Davila, die op rooftocht naar goud de hele bevolking uitmoordde en martelde, om vervolgens zijn leger te zien bezwijken aan inheemse ziekten en junglepatrouilles. Het "gevonden" goud werd met alle lof naar Spanje vervoerd door Davila met de leugen dat 100.000-en nieuwe Katholieke zielen voor het geloof waren gewonnen. Hij sprak over de rijke kust (Costa Rica) en dien overdrijving hield stand voor een periode van 60 jaar, toen bleek dat er geen waardevolle mineralen naast coca-bladeren in de grond zaten.

1564 was het jaar dat een zieke Conquistador, juan Vasquez de Coronade de vulcanische bodem bereikte en alhier een nederzetting stichtte, Cartago geheten.

Het land was er niet meer dan een provinncie van Guatamala en gaf winst over de rug der slavernij.
Heredia (1707), San José (1737) en Alajuella (1782) werden gesticht door de Spanjolen, Cartago werd getroffen in 1723 door een vulkaanuitbarsting van de Irazu-vulkaan.

Op 15 september 1821 is Guatamala de eerste Latijns-Amerikaanse kolonie die onafhankelijk probeert te worden van de Spaanse Kroon. Naast Guatamala was Nicaragua en Mexico constant aan het proberen om Costa Rica als provincie te annexeren. 2 jaar later werd Costa Rica lid van de Centraal Amerikaanse Raad en het Costaricaanse huurlingenlegertje annexeert Nicaraguaans grondgebied, de Guanacastle Nicaya, en dit bepaalt de huidige noordgrens van vandaag de dag.

De Spaanse kolonie Cuba werd een grote concurrent van Costa Rica sinds de koffieboon daar was aangeplant. Brunillo Carillo (1835-1842), de tweede president gaf de koffieteelt boven alles de absolute voorrang, en de elite werd er één der middelmatige koffiebaronnen, welke een president leverde in de koffiehandelaar Juan Rafael Mora (1849-1851).

De Verenigde Staten van Noord-Amerika wilde de invloed in Centraal amerika vergroten, daar zij Zuid-Amerika en de landengte van Panama als hun achtertuin beschouwden. In buurnatie Nicaragua wilde ene William Walker een kanaal graven met slaven en gevangen inidanen uit de omringende jungle, en deze maffe militair komt in juni 1855 op Costaricaans grondgebied de legers van Juan Rafael Mora tegen, en overwint deze gemakkelijk na eerst de Nicaraguaanse strijdkrachten te hebben verslagen. Nu was Nicaragua aangewezen om een verbinding te vormen tussen de Stille- en Atalantische Oceaan.
Walke sloeg zijn kamp op in Santa Rosa, en Mora ronselde hierop 9000 burgers met wapens en marcheerde met deze Vrijwilligers (Militia) Walker tegemoet, om uiteindelijk in februari 1856 bij Santa Rosa Walker terug te drijven in de richting van Rosa Nicaragua, alwaar de Amerikaanse militairen zich omsingeld zagen in hun houten fort.

Juan Sanatamaria was een trommelslager en stak het fort met Amerikanen in de brand, doch werd tijdens diens vlucht door Walker doodgeschoten en werd aldus de eerste grote Vrijheidsheld van Costa Rica. Walker was wraakzuchtig en bleef continu proberen het kanaal te graven én keer op keer aan te vallen, om uiteindelijk doodgeschoten te worden voor een vuurpeloton in Honduras te 1860.

Mora kreeg een kado van Walker: Cholera, en de epidemie welke volgde in 1859, ontsloeg Mora als president, en tijdens de daaropvolgende staatsgreep in 1860 belandde Mora evenaals Walker voor een vuurpeloton.

Der Cafetaleros (koffiebaronnen), de Kerk en de Staat vochten na de dood van Mora 30 jaar lang een bloedige oorlog uit over de vraag wie er nu eigenlijk de macht in Costa Rica had. In 1869 werd een onderwijssysteem opgezet voor de elite, en in 1889 was het jaar van de eerste democratische verkiezingen waaraan vrouwen en negers niet mochten deelnemen, onder de bepaling dat indianen gelijk waren aan dieren.

De Bananenman van United Fruits, de 23-jarige Minor Keith, was een telg uit een treinbaronnengeslacht uit de VS en in 1871 legt hij een spoorlijn aan tussen de Costaricaanse hoofdstad San José en de plaats Limon om zijn koffie naar de zee te vervoeren. Twee van zijn eigen broers en 5000 slaven stierven over een traject van 40 kilometer rails, en om de veroordeelde Jamaicaanse slaven te eten te geven, verschenen aan weerszijden van die rails bananenbomen. Tegen de tijd dat de spoorlijn klaar was, wilde niemand meer koffie afnemen van Keith, en wat doe je dan?

De USA was volgens Keith klaar voor de banaan, en naast zijn banaan had hij miljoenen vruchten, en zodoende werd Keith de eerste bananenverkoper in de USA.

1900 was een jaar dat zijn bananenplantages Guatemala en Colombia als grondgebied kende, en hij trouwde de dochter van de toekomstige president Leon Cortes Castro, en verwierf op deze wijze het opperbevelhebberschap over Centraal Amerika. In 1909 werd United Fruit officieel opgericht en de term Bananenrepubliek werd geboren, daar de economie van Costa Rica draaide op bananen en Keith zijn eigen historie en toekomst kon dicteren van zijn nazaten én alle staten welke plantagegebied waren.

De Octopus (El Pulpo) werd de bijnaam van Keith en zijn nazaten waren niet fris als fruit. De eerste multinational ter wereld bemoeide zich overal mee, met regeringen, gebouwen, legers, het eerste communicatienetwerk van Centraal Amerika (United Tropical Radio Telegraph Company) en de C.I.A. coup van 1954 tegen de Guatemalese president Jacobo Arbenz.

Ondanks de grote multinationale belangen was verassend genoeg Costa Rica een schoolvoorbeeld van een stabiele democratie, tot in 1917 de minister van Oorlog federico Tinoco een mislukte greep naar de macht doet, een kortstondige dictatuur vormt, en naar europa verjaagd wordt door de Verenigde Staten én de lokale bevolking!

1940 was het jaar voor president Rafael Angel Caldéron Guardia, welke zijn sporen sociaal naliet door stakingsrecht, een achturige werkdag en een minimumloon bij wet te regelen. Hij wist een bondgenootschap door te drukken tussen de Communisten en de Katrholieke Kerk (2 aartsvijanden), die verder ging onder de term Christelijk-socialist.

De corruptie in de gegoede klasse deed Caldéron in 1944 verliezen van tegenstander Teodoro Picardo, die echter de politieke denkbeelden van Caldéron voortzette, tegen de zin der conservatieve rijken. Caldéron probeerde in 1948 weer te winnen, maar moet otilio Ulate voor laten gaan, en dus probeert Caldéron door frauduleuze omkoping alsnog president te worden.

Caldéron veroorzaakte geen verkiezingsfraude alleen, maar een bloedige burgeroorlog, welke in een paar weken tijd 2000 doden kostte, eer Don Pépé (José Figueras Ferrer) Caldéron op het slagveld wist te verslaan. Na 18 maanden interim te hebben geregeerd wordt in 1949 Ferrer president die Ulate zelf beëdigd als nieuwe president, waartoe ook een eigen grondwet van kracht wordt. Stemrecht voor iedereen van 18 jaar en ouder, een Verkiezibgstribunaal als onafhankelijk toezichthouder, en het leger wordt compleet afgeschaft.

Costa rica heeft splinterpartijtjes en sinds 1949 is 1 der grootste de PLN van Figueras Ferrer, die in 1953 en 1970 herverkozen wordt tot president. Ferrer stierf in 1990, tijdens de regering van PLN-er Oscar Arias Sanchez (1986-1990), die de USA van George Bush sr. zo dwars zat toen hij Costa Rica weigerde te laten fungeren als Amerikaanse uitvalbasis voor Contraguerilla-acties tegen Nicaragua, alhoewel diens voorganger, Luis alberto Monge, de Amerikanen geen strobreed in de weg had gelegd om vanuit Costa rica de militairen van Nicaragua aan te vallen.

Arias wist Costa rica te protretteren als neutrale staat, werd bemiddelaar tussen Nicaragua en de USA, en ontving hiervoor als enige Costaricaan de Nobelprijs van de Vrede in 1987.

De PUSC is de partij ontstaan uit bondgenoten van weleer toen Caldéron nog in 1940 een goede president was. De zoon van de onttroonde koning, Rafael Angel Caldéron Fournier, volgt Nobelprijswinnaar Arias op in 1990 als president, om zelf weer opgevolgd te worden door de zoon van don Pépé, José Maria Figueras Ferrer voor de PLN. De zoon was niet als de vader: inflatie, stakingen, prijzenoorlog en belastingaanslagen...

De vader en de zoon situatie welke kenmerkend is voor president worden van Costa rica is een familiegebeuren dat zijn gelijke in de wereld niet kent. Met de laatste termijn van Ferrer is van alle 44 presidenten sinds 1824 75 % genealogisch afkomstig met identiek dna van de 3 koloniale Conquistadores.

Miguel Angel Rodriguez wint in 1998 voor PUSC met de hakken over de sloot met het voordeel van de twijfel: hij krijgt een exhorbitant slalaris terwijl de rest van de bevolking moet bezuinigen, de munt devalueert, en ondanks het stijgend bananen- en koffie-export, toerisme en techniek, zijn stakingen aan de orde van de dag. De privatisering van voormalige staatsbedrijvenbleiden tot een gigantische economische crisis in 2000.

De volgende president van de PUSC is tv-presentator en psychiater Abel Pacheco, die in april 2002, won met een absolute meerderheid van 40 % van de stemmen de verkiezingen. Goede bedoelingen ten spijt (amendement op gezond leven voor iedere burger in de Grondwet, geen olieboringen meer en geen nieuwe mijnbouw) wordt Pacheco gefinancierd door buitenlande investeringsmaatschappijen, en dit gegeven wordt niet verteld aan de bevolking.. dus dat volk komt er achter en dwingt Pacheco op te stappen... maar wordt onder toezicht gesteld van het Ministerie van Financiën en blijft dus als president zitten.

De USA krijgt van Pacheco een Vrijhandelsverdrag, waardoor staatsbedrijven als telecommunicatie en verzekeringen onderhevig worden aan buitenlandse concurrentie (=liberalisering). In 1990 probeerde voorganger Rodriquez hetzelfde, en de stakingen waren het gevolg.

Oscar Arias zit niet stil en in 2004 wil hij opnieuw aan de verkiezingen van 2006 voor PLN deelnemen. Wordt vervolgd..
tja..

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Re: Costa Rica : geschiedenis van de Colones

Bericht door grivnagozer » 20 jan 2011, 20:15

1897. De rekeneenheid van de laatste hervorming van 1897 stelt 1 Colon gelijk aan 100 Centimos. In 1902 wordt een munt van 50 Centimos aan de muntreeks toegevoegd op basis van 10 gram zilver; 1903 laat ons wederom een 50 Centimos zilver alsmede een 2 Centimos cupronikkel zien.

In 1905 wordt een zilveren 5 en 10 Centimos in circulatie gebracht, alsmede in de jaren 1910-1912 en 1914. Al deze munten werden aangemunt in de hoofdstad San José.

De geldhervorming van 1917 stelt 100 Centavos op 1 Colon.

Veroorzaakt door de staatsgreep van Ticino werden er munten van 5 en 10 Centavos van zilver en eveneens in koper uitgegeven. De koperen munten dragen de letters GCR voor de muntplaats San José. Tevens werden er in 1918 en 1919 koperen muntstukken van 5 en 10 Centavos toegevoegd met een iets gewijzigde layout.

In 1920 vind er wederom een geldherziening plaats, waarbij de rekeneenheid 100 Centimos= 1 Colon wordt gesteld. Er verschijnen koperen munten van 5 en 10 Centimos, welke regulier tot en met de Tweede Wereldoorlog zullen verschijnen:

5 Centimos 1921, 1922, 1936,1938, 1940 en 1941
10 Centimos 1921 en 1922

In 1923 worden 50 Centimos 1917 en 1918 uit de kluizen van san José gehaald en ingestempeld met 1923 aan de reverse en 1 Colon aan de avers. Deze munten zullen lang dienst doen, voordat in 1935 uiteindelijk de eerste cupronikkelen exemplaren de roulatie worden ingezet, voorzien van de letters BCIR, welke afkomstig zijn uit de muntplaats Philadelphia USA.

1924 is het jaar dat een 25 Centimos het licht ziet, de letters GCR duidden op de aanmunting van San José.

Het gebrek aan pasmunt en metaal zorgt ervoor dat in 1929 een 5 en 10 Centimos wordt bijgemunt in Philadelphia voorzien van de letters GCR!

Toch blijft de vraag naar pasmunt groeien en in 1935 besluit de Costaricaanse regering om Philadelphia wederom een muntorder te geven en wel voor een 25 Centimos, een 50 Centimos en een 1 Colonmunt van cupronikkel, voorzien van de leters BCIR. Al het aanwezige koper wordt gebruikt om de 5 en10 Centimosmunten van 1936 te voorzien van de letters GCR in 1936.

1937 wordt uitbesteedt aan Londen, Engeland en de 25 Centimos, 50 Centimos alsmede de 1 Colon worden verscheept. Al het geld wordt vernieuwd en de oude ingevoerde munten dienen als grondstof vooor modernere exemplaren op een al of niet knullige manier vervaardigt.

De 2 Centimos 1903 dient als ondergrond voor de 5 Centimos nikkel van 1942, en wordt in een oplaag van 274.000 exemplaren de roulatie ingezet.
Bij lange na onvoldoende, vind in hetzelfde jaar 1942 aanmunting plaats op koper in San José met letters GCR 1943, 1946 en 1947.
Ditzelfde principe geldt voor de 10 Centimos met de letters BNCR, die voor Sann José staan in 1942. 1943, 1946 en 1947.

Wanneer Caldéron de verkiezingen in 1944 verliest, komt er een geelkoperen 25 Centimos in de circulatie, gevolgd door 1945 en 1946. Door kopergebrek wordt in 1945 eveneens in roodkoper aangemunt! In 1948 wordt de muntslag wederom uitbesteedt aan Londen en aldaar voorzien van BNCR, wat een munt van 50 Centimos, 1 Colon en 2 Colones oplevert.

Philadelphia slaat daarentegen de munten van 5 en 10 Centimos van de jaren 1951, waarbij de letters BCCR al of niet met spatie tussen twee groepen letters BC CR danwel BCCR in het cupronikkelen muntbeeld wordt afgebeeld, in 1953 gevolgd door staal, eveneens 1958 en 1967 volgend.

1954 geeft een 2 Colonesmunt , alsmede een 1961 versie.

1965 is het jaar dat een cupronikkelen 50 Centimos gaat rouleren, aangemunt in Phiiladelphia met BCCR en een klein getal, welke in 1968 tot en met 1978 een stuk groter oogt. De 1970 en 1976 komt in verschillende cijfergroottes voor.. Tevens geeft het wapenschild ineens 7 sterren in plaats van de gebruikelijke 5.

1968 wordt er wederom gesaneerd en 50 Centimos en 1 Colon zullen regelmatig verschijnen (1970, 1976, 1978), tezamen met de 2 Colones.

Colon 1968, 1970,1974,1978
2 Colones 1968, 1970, 1972, 1976, 1978.

1969 is het jaar dat de stalen 5 Centimos terugkeert naar cupronikkel, en dit blijft voor de jaren 1976 en 1978. Tevens varieert het wapen met kleine schepen voor voornoemde jaren, en grote schepen met betrekking tot 1972, 1973 en 1976.

1969 en 1976 geeft voor de 10 Centimos een kleine boot, de grote boot zien we in 1972 en 1975.

De 25 Centimos 1972 heeft een grote boot, alsmede de 50 Centimos van 1972 en 1975 dit heeft, maar hierbij variëren in hetzelfde jaar de grootte van de cijfers in de jaartalaanduiding.

De 1 Colon 1972 en 1975 vergroot eveneens de schepen, maar de @ Colones houdt weer kleine schepen aan in 1972.

De zilveren 2 Colones met bankgebouw rouleert beperkt in de circulatie. in 1970 wordt het 450 jarig bestaan gevierd van de stad Cartago, en de eerste zilveren gelegenheidsmunt geeft een portret weer van de stichter Juan Vasquez de Coronado. Een zilveren 10 Colones met boom volgt, en een 20 Colones met de Venus van Milo. Deze 20 Colones rouleert niet, evenals de 25 Colones met sculptuur van Zuniga "Moederschap". De gouden Colonesmunten hebben nooit gerouleerd.

In 1950 werd de Nationale Bank opgericht, en men herdenkt dat in 1975 met een 5 Colones gelegenheidsmunt voorzien van een lokale plant. Eveneens verschijnt er een nikkelen 10 Colones met boom en een 25 Colones met Orchidee, welke zelden rouleren.

Mijn persoonlijke favoriete zilveren Costaricaaanse verzamelaarsmunten zijn de 25 Colones Schildpadden en de 50 Colones Zeekoe.

Het Internationale Unicefjaar 1979 wordt opgefleurd met een zilveren 100 Colones voorzien van vogelnest; hiervan is bekend dat deze circuleerde onder de bevolking. tevens schrijdt de inflaatie voort en de laatste koperen 5 Centimosmunten circuleren kortstondig, waarbij opvalt dat de zon uit het wapen is verdwenen; hetgeen ook geschiedt op de 10 Centimos..

1980 is het jaar dat de munt van 25 Centimos de laagste munteenheid wordt van de muntreeks van Costa Rica. De letters BCCR hebben nu geen muntplaatsbetekenis meer, daar uitsluitend in San José aangemunt wordt. Wordt 1980 nog in staal uitgevoerd, 1982 is dit aluminium geworden. tot 1989 (met jaren 1983 en 1986) wordt een verkleinde variant van 25 Centimos in circulatie gezet, maar in 1990 was deze munt totaal overbodig geworden door het inflatiespook.

1982 ziet nog de geboorte van een aluminium 10 Centimosmunt, welke eigenlijk evensnel weer uit de omloop verdween als deze gekomen was..

De stalen munten van 1982 van 50 Centimos, 1 Colon en 2 Colones voorzien in een behoefte van pasmunt, waarbij opvalt dat de letters op het lint rond het staatswapen in het metaal verzonken liggen.. in 1984 liggen de letters er bovenop.

1983 voorziet munten van staal 50 Centimos, 1 Colon, 2 Colones, 5 Colones, 10 Colones, 20 Colones, waarbij de 3 laatste denominaties achthoekig ogen. Letters op de linten liggen bovenop danwel midden in het lint om het staatswapen heen, en de 5 Colones van 1985 geeft de allergrootste boten in de muntreeks..

50 Centimos 1982, 1983, 1984, 1990
1 Colon grote boot 1982, 1983, 1984, 1991
1 Colon kleine boot 1984, 1989, 1993, 1994
2 Colones grote boot 1982, 1983
2 Colones kleine boot 1984
5 Colones grote boot 1985
5 Colones kleine boot 1983, 1989, 1990
10 Colones grote boot 1985
10 Colones kleine boot 1983, 1992
20 Colones letters op lint 1983, 1989, 1994
20 Colones letters in lint 1985, 1994 en 1996
De waardevermindering van de Colones zorgt ervoor dat de Centimos verdwijnt uit de roulatie. De 5 Colones wordt verkleind en rond gemaakt in de jaren 1995, 1997 en 1999, aqlsmede de 10 Colones voor 1995, 1996 en 1997, alsmede de 25 Colones van 1995, de enige 25 Colones voorlopig aangemunt en de stalen 100 Colones van 1995.
In 1997 wordt een munt van 50 Colones van koper toegevoegd (evenzo 1999), alsmede een koperen 100 Colones van 1997, 1998 en 1999.

Mocht u munten bezitten van 5 Centimos tot en met 1 Colon uit de jaren 1935-1942, waarbij een rond gat in het midden van de munt is uitgestanst, dan zijn dit munten van de Leprozenkolonie voor de Costaricaanse kust, welke als enig Leprozengeld in het gehele land wettig betaalmiddel waren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Colombiaanse Lazareto/Leprozengeld, welke alleen in de leprozenkolonie wettig betaalmiddel was.

Hierbij sluit de tentoonstelling welke er ooit is gehouden door mij. Wanneer er een nieuwe uitnodiging komt, kan ik desgewenst de nieuwe aanvullingen maken van de politieke geschiedenis van Costa Rica enerzijds en de numismatische geschiedenis anderszijds. De bankbiljetten van deze natie kwamen destijds niet aan bod door vitrinegebrek..
tja..

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2903
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Costa Rica : geschiedenis van de Colones, expo-collecti

Bericht door koenmunten » 21 jan 2011, 10:10

He Eric,

Ik heb de verhalen met plezier gelezen zowel de landenhistorie als de numismatische info. Heb je nog wat van de afbeeldingen die toen bij de tentoonstelling zaten? Kun je daar dan wat van toevoegen. Ik ben er benieuwd naar en het maakt het geheel nog wat aantrekkelijker om het te gaan lezen...
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
JHG Coins Nederland
Senior lid
Senior lid
Berichten: 448
Lid geworden op: 05 sep 2009, 22:47
Locatie: Delden

Re: Costa Rica : geschiedenis van de Colones, expo-collecti

Bericht door JHG Coins » 21 jan 2011, 13:37

Bedankt maar weer Eric!

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Re: Costa Rica : geschiedenis van de Colones, expo-collecti

Bericht door grivnagozer » 22 jan 2011, 16:38

koenmunten schreef:He Eric,

Ik heb de verhalen met plezier gelezen zowel de landenhistorie als de numismatische info. Heb je nog wat van de afbeeldingen die toen bij de tentoonstelling zaten? Kun je daar dan wat van toevoegen. Ik ben er benieuwd naar en het maakt het geheel nog wat aantrekkelijker om het te gaan lezen...

Vanwege vigerende veiligheidsredenen zijn destijds geen afbeeldingen ontstaan van de panelen, daar ook het inloopgedeelte voor het publiek een fotoverbod heeft.
tja..

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2903
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Costa Rica : geschiedenis van de Colones, expo-collecti

Bericht door koenmunten » 23 jan 2011, 22:05

grivnagozer schreef:
Vanwege vigerende veiligheidsredenen zijn destijds geen afbeeldingen ontstaan van de panelen, daar ook het inloopgedeelte voor het publiek een fotoverbod heeft.
Ja dat begrijp ik heel goed... maar je hebt zelf toen afbeeldingen aangeleverd en misschien heb je die nog (net als deze teksten). En je hebt veel van de genoemde munten in je verzameling, dus mogelijkheden te over om het wat aan te kleden toch :wink:
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Re: Costa Rica : geschiedenis van de Colones, expo-collecti

Bericht door grivnagozer » 24 jan 2011, 14:05

Hoi Koen,

heb nog zoveel te scannen.. en de toko gaat toch voor..
tja..

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2903
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Costa Rica : geschiedenis van de Colones, expo-collecti

Bericht door koenmunten » 24 jan 2011, 15:50

grivnagozer schreef:Hoi Koen,

heb nog zoveel te scannen.. en de toko gaat toch voor..
hoi Eric

Ik weet het en begrijp het... We hebben het er al eens eerder over gehad dacht ik...
Tuurlijk gaat de toko voor, ik hoop alleen dat als je tijd hebt/vindt/vrijmaakt om een interessant verhaal te maken dat je er ook een plaatje bijdoet, dan is het verhaal completer en nog interessanter...

groeten Koen
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
Kingz
Senior lid
Senior lid
Berichten: 420
Lid geworden op: 29 aug 2010, 01:02

Re: Costa Rica : geschiedenis van de Colones

Bericht door Kingz » 24 jan 2011, 18:56

koenmunten schreef:
hoi Eric
Ik weet het en begrijp het... We hebben het er al eens eerder over gehad dacht ik...
Tuurlijk gaat de toko voor, ik hoop alleen dat als je tijd hebt/vindt/vrijmaakt om een interessant verhaal te maken dat je er ook een plaatje bijdoet, dan is het verhaal completer en nog interessanter...

groeten Koen
grivnagozer schreef: De waardevermindering van de Colones zorgt ervoor dat de Centimos verdwijnt uit de roulatie. De 5 Colones wordt verkleind en rond gemaakt in de jaren 1995, 1997 en 1999, aqlsmede de 10 Colones voor 1995, 1996 en 1997, alsmede de 25 Colones van 1995, de enige 25 Colones voorlopig aangemunt en de stalen 100 Colones van 1995.
In 1997 wordt een munt van 50 Colones van koper toegevoegd (evenzo 1999), alsmede een koperen 100 Colones van 1997, 1998 en 1999.

Sla je slag.... :lach: 8)
> http://forum.munthunter.nl/viewtopic.php?f=148&t=5598 <
Afbeelding
Afbeelding

Verder heb ik alleen nog de 25 Colones 1995 en nog verschillende 2 Colonnes jaren '80...

Maar even alle gekheid en Spam op een stokje, het zijn wel echt mooie munten die van Costa Rica... Dus ben zeker ook benieuwd naar de foto's van die expo, mocht je tijd hebben! :silent: :knipoog:
Society is like a cup of coffee, you gotta keep it stirred... otherwise the scum ends on top!

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 2903
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Costa Rica : geschiedenis van de Colones

Bericht door koenmunten » 26 jan 2011, 13:13

grivnagozer schreef:In 1923 worden 50 Centimos 1917 en 1918 uit de kluizen van san José gehaald en ingestempeld met 1923 aan de reverse en 1 Colon aan de avers. Deze munten zullen lang dienst doen, voordat in 1935 uiteindelijk de eerste cupronikkelen exemplaren de roulatie worden ingezet, voorzien van de letters BCIR, welke afkomstig zijn uit de muntplaats Philadelphia USA...
Ook 25 centimos werden zo omgevormd tot 50 centimos. Ook werden er munten met oudere jaartallen gestempeld.
Ik heb er hiervan al eens een paar laten zien:

http://forum.munthunter.nl/viewtopic.php?f=7&t=3430
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoule EK 2016

Ik ben op zoek naar plantagegeld !!!
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Terug naar “Wereldmunten”