Penning geboorte prinses Irene

Plaats hier berichten over penningen die nog niet in de andere onderdelen zijn benoemd.
hierm
Donateur
Donateur
Berichten: 878
Lid geworden op: 20 dec 2010, 21:59
Locatie: Nieuwegein

Penning geboorte prinses Irene

Bericht door hierm » 09 mar 2013, 12:29

Het voorjaar staat vaak in het teken van opruimen. Zo was ik ook begonnen mijn albums eens op te ruimen en kwam deze penning tegen.
Op de achterzijde staat vermeld Het Nationaal Fonds voor Bijzondere Nooden.
Ik had hier nog nooit van gehoord, dus ging ik op zoek.
Op Wikipedia vond ik het volgende :

Het Nederlandse Nationaal Fonds voor Bijzondere Noden (NFBN) werd in 1936 opgericht. Het fond verleent hulp aan mensen die in moeilijkheden zijn geraakt door bijzondere omstandigheden. Dit gebeurt via noodhulpbureaus.
In 1914 werd in Amsterdam het Algemeen Steuncomité Amsterdam (ASA) opgericht. Aanleiding tot het oprichten van het ASA was het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, dat had werkloosheid en de daaruit volgende verpaupering tot gevolg. Weinigen waren verzekerd tegen werkloosheid, wie geen inkomsten meer had viel al snel onder de armenzorg. De gemeente Amsterdam had in die tijd al een speciale wethouder voor het armenwezen, dr. N.M. Josephus Jitta. Op initiatief van koningin Wilhelmina werd in hetzelfde jaar door Willem Treub, de minister van Financiën, het Koninklijk Nationaal Steuncomité in het leven geroepen. In 1931 kwam er een Nationaal Crisis Comité, gesteund onder meer door prinses Juliana. De drie comités werden in 1936 opgeheven en vervangen door het Nationaal Fonds voor Bijzondere Noden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette het NFBN haar werkzaamheden voort, zoals aan mensen die getroffen waren door het bombardement op Rotterdam. In 1943 werd het bestuur door de Duitse bezetter ontslagen. Het archief werd in veiligheid gebracht, maar later vernield door het geallieerde bombardement op het Bezuidenhout. Na de oorlog, in 1947, werden de werkzaamheden van het fonds hervat. Langzamerhand nam de overheid steeds meer de sociale zorg over en na de inwerkingtreding van de Algemene bijstandswet stopten in 1967 de financiële bijdragen aan het fonds door het Ministerie van Sociale Zaken.
Het NFBN bleef bestaan. Daarnaast werd in 2006 de Stichting Samenwerking voor Urgente Noden.nl (SSUN.nl) opgericht. Doel van de organisaties is om noodhulpbureaus lokaal en regionaal te stimuleren aanvullende hulp te verlenen. Vanaf 2008 werken NFBN en SSUN.nl samen.


Onderstaande penning werd uitgegeven ter ere van de geboorte van Prinses Irene op 5 augustus 1939. Op de voorzijde staat die datum vermeld en de volgende tekst : d'Oranje stam bloeit weer.
Afbeelding Afbeelding

Als iemand belangstelling heeft voor deze penning, stuur een PB, aangezien penningen niet tot mijn verzamelgebied behoort.
Wie wat bewaart (of verzamelt) , heeft wat

Terug naar “Overige penningen”