Een Koreaans Avontuur

Plaats hier berichten en informatie over munten uit Azië.

Moderator: koenmunten

Forumregels
Kijk eerst even goed of je, je bericht in de juiste rubriek plaatst!
Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 543
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Een Koreaans Avontuur

Bericht door George_III » 10 sep 2017, 23:24

Mijn munten-week eindigde leuk met een paar kleine (lees: goedkope) aanwinsten. Zoals velen van jullie weten specialiseer ik mij (onder andere) op het vroege China. Deze zijn eigenlijk niet Chinees, maar toch.

De voorzijde van allen is hetzelfde; 常平通寶 (boven-beneden-rechts-links) Sang Pyong Tong Bo, een type dat tussen 1633 en 1892 is gegoten, een periode van meer dan 250 jaar(!). En hoewel deze karakters Hanzi (Hanja) karakters zijn, komen deze munten niet echt uit China. Korea, onder de Joseon dynastie, betaalde technisch gezien immers tribuut aan de Qing-Chinezen, en werd vaak als protectoraat van China gezien. De facto bestuurde Korea zichzelf echter totaal onafhankelijk. De voorzijde:

Afbeelding
Over de bureaucratische structuur van het toenmalige Korea is veel bewaard gebleven, en deze muntjes zijn leuk aan deze informatie te koppelen. De karakters achterop staan immers voor de verschillende bureaus, kantoren, forten, stations, departementen en marinebasissen die deze munten hebben uitgegeven (61 in totaal). Meestal is dit slechts één karakter, welke dan bovenaan staat, zo ook bij al mijn munten, maar bij een enkel aantal munten zijn dit twee karakters. Het karakter onderaan geeft dan het ' fornuis-nummer' aan, de exacte plek van waar binnen de mint deze gegoten is, meestal tussen de 1 en de 10, maar daarboven zijn er ook een aantal bekend. Voeg daar nog eens aan toe dat er vier verschillende denominaties waren (1,2,5 en 100 mun), welke door bijna elk van deze mints werd uitgegeven, en dan heb je een gigantisch aantal varianten. Maar genoeg, we willen foto's! Allereerst de achterzijde van de munt hierboven:

Afbeelding
Het gaat hier om een twee Mun, geslagen tussen 1679 en 1752, en is een van de oudere in dit rijtje. Bovenaan staat het mintmarkje 開 Kae, voor het "Kaesong Township Military Office". Kaesong was altijd al een belangrijke stad, met name in de handel met China, en was tot iets voor deze tijd de hoofstad van Korea. Tegenwoordig is het een belangrijk industrieel gebied, gelegen in het "pittoreske" Noord Korea. Reisje iemand? :sarcasm2: Leuk om te vermelden is dat het fornuis nummer twee is. Alle munten uit Kaesong met de waarde twee Mun hebben ditzelfde fornuisnummer. Tegelijk werden er ook één mun muntjes gegoten in Kaesong, waar fornuis nummer één waarschijnlijk voor was ingericht. Nummer twee goot dus waarschijnlijk alleen maar munten met waarde twee.

Afbeelding
Een zestal cashmuntjes met de waarde één mun. Van links-boven naar rechts-onder;

惠 (hye) voor de Sonhyech'ong, het departement voor Rijst & stoffen. Fornuisnummer drie. Uitgegeven in 1806.

营 (Yong), een van mijn favorieten. Het karakter staat namelijk voor Oyongch'ong, hetgeen vertaald kan worden als "Special" of "royal army unit", zoals de naam al zegt een belangrijk deel van het Koreaanse leger. Zij waren gelegerd in de hoofdstad, Seoul, waar in 1750 deze munten waarschijnlijk ook gegoten zijn. We zien op de achterzijde het cijfer vier, evenals een halve maan naar links. Het eerste is het fornuisnummer, het laatste heeft eigenlijk nauwelijks enige toegevoegde informatie.

平 (Pyong) voor Pyongan Kamyong, het Pyongan provincial office. Pyongan was een noordwestelijke provincie van Korea, en de hoofdstad ervan, Pyongyang, is nu dan ook de hoofdstad van Noord-Korea. Het fornuisnummer is tien, en deze is gegoten in 1727.

Linksonder zien we 户 (Ho), veruit het meest voorkomend mintmark. Het staat voor de Hojo, een van de zes Koreaanse ministeries, hetgeen ongeveer gelijkstaat aan ons Ministerie van Financiën. Deze heeft van alle mints het meeste uitgegeven, en munten hiervan zijn dan ook alles behalve zeldzaam. Dit type, met het fornuisnummer, in dit geval 1, rechts, is geslagen tussen 1778 en 1800.

De munt in het midden, met het karakter 松 (Song), voor Songdo komt net als het allereerste muntje, uit Kaesong. Songdo (letterlijk; "de Stad van de dennenbomen") is namelijk een oude bijnaam voor deze stad. Dit type is redelijk laat uitgegeven, 1882, en is ook het enige type met het "song" karakter op de achterzijde. Het fornuisnummer is niet heel makkelijk te zien, maar het is het Han-karakter voor vijf.

De laatste munt is exact hetzelfde als de munt links-boven; 惠 (hye) voor de Sonhyech'ong, het departement voor Rijst & stoffen. Het fornuisnummer is hier echter zes in plaats van drie.

Vervolgens nog twee munten van 5 mun:

Afbeelding Afbeelding
De hele oplettend lezer zal het bovenste karakter al herkend hebben, hij staat hierboven immers al vermeld. 户 (Ho), het Koreaanse Ministerie van Financiën. De vijf mun, evenals de honderd mun, is veel later (1882) geïntroduceerd dan de 1 en 2 mun. De waarde, 5 Mun, staat dan ook nog expliciet vermeld op de munt; de karakters links en rechts van het gat betekenen "gelijk aan vijf". Beide zijn geslagen in 1883. De linkermunt is gegoten in het vijfde fornuis, de rechte in het derde. Let op de halve maan onder het getal op de linkermunt!

Al deze munten zijn via een recente aankoop mijn verzameling binnen gekomen. Ik had er echter al een, welke eigenlijk niet in dit topic mag ontbreken:
Korean.JPG
Waarde twee Mun, gegoten in 1742, met fornuisnummer twee. De kwaliteit laat wat te wensen over, maar het is toch een redelijk zeldzame mint. Het karakter op de achterzijde, 備 (Pi), staat immers voor 備邊司 Pibyonsa, het nationale bureau van Defensie. Echt heel veel munten hebben ze niet uitgegeven, al is het nog lang niet de zeldzaamste mint. Ook hier geld weer dat er met fornuis één alleen munten van één Mun zijn gegoten, en met nummer twee alleen twee Mun. Hogere nummers zijn ons van deze mint niet bekend, hetgeen ook wel onderstreept dat dit geen gigantische mint was.

Ik had eigenlijk nog iets over de geschiedenis van Korea in deze periode willen schrijven, en hoe deze verschillende series daarin passen, maar helaas, met zo'n nieuwe studie is er niet bepaald oneindig tijd. Jullie zullen het hier maar mee moeten doen....

Groet,

Mika
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Jan W Nederland
Donateur
Donateur
Berichten: 3702
Lid geworden op: 29 dec 2011, 00:05

Re: Een Koreaans Avontuur

Bericht door Jan W » 11 sep 2017, 15:55

Ik verzamel dit soort munten niet maar ik vind het wel heel erg leuke informatie want die muntjes zijn voor mij altijd wel intrigerend geweest. :thumb up:

En de verdere geschiedenis horen we vast nog wel eens. :knipoog:

CorioCoins

Re: Een Koreaans Avontuur

Bericht door CorioCoins » 11 sep 2017, 17:30

Steeds als er een reactie van George_III staat neem ik de tijd om alles te lezen of ik laat het zelf voorlezen als ik aan het rijden ben :-)

Had ik maar het talent om alles zoals jij te kunnen beschrijven.
Ik ben fan en mocht je ooit een muntenboek uitgeven dan wil ik nu al de bestelling plaatsen met handtekening en betaal daar ook nog extra voor ;-)

Gebruikersavatar
koenmunten Indonesia
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 3193
Lid geworden op: 16 aug 2009, 21:23

Re: Een Koreaans Avontuur

Bericht door koenmunten » 12 sep 2017, 14:43

Goed om te horen dat je je specialiseert op oud-Chinese munten George_III.
Bij mij is het juist het zwakke punt binnen mijn wereldmuntenverzameling. Vooral omdat ik de munten zo ontoegankelijk vind. door de Chinese symbolen die ik niet goed kan plaatsen is het voor mij meestal een enorme klus om Chinese munten thuis te brengen. Eigenlijk ben ik dus eigenlijk een hele luie verzamelaar, die graag op munten goed wil kunnen lezen wat het is. Ook met de cashmunten kan ik dus niet zoveel, ik heb er wel een aantal maar meestal geen idee welke.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een paar Romeinse munten die ik heb. En vind het altijd wel bijzonder als mensen zich daar wel zo op storten
Vrijheid kun je vermenigvuldigen door het te delen.

Winnaar van de munthunter-voetbalpoules EK 2016 en EK 2020.

Ik ben op zoek naar plantagegeld en numismatische rariteiten (misslagen, vervalsingen, bewerkte munten etc.) van Indonesie en Nederlands Indie.
Kijk eens op http://www.plantagegeld.nl

Gebruikersavatar
sjors-sjors Nederland
Superlid
Superlid
Berichten: 1053
Lid geworden op: 05 mar 2016, 14:06

Re: Een Koreaans Avontuur

Bericht door sjors-sjors » 13 sep 2017, 00:40

Heerlijk om te lezen, erg interssant. Hoewel ik eigelijk niets heb met buitenlands geld krijg ik hier zin van om van alle mints een muntje te scoren :klap:
Laatst gewijzigd door sjors-sjors op 16 sep 2017, 15:24, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
George_III Great Britain
Moderator
Moderator
Berichten: 543
Lid geworden op: 03 dec 2014, 16:02
Locatie: Vianen

Re: Een Koreaans Avontuur

Bericht door George_III » 15 sep 2017, 22:22

Bedankt voor de complimentjes weer, heren! Ze worden erg gewaardeerd!

En ja Sjors, die neiging heb ik inmiddels ook. Al moet ik er nog wel een vijftigtal….

Terug naar “Azië”