Cook Islands Serie "12 Wonders of Ukraine"

In deze rubriek vindt je meer informatie over de steeds meer in trek zijnde belegging, of investeringsmunten in goud, zilver en platina

Moderator: euromunter

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Cook Islands Serie "12 Wonders of Ukraine"

Bericht door euromunter » 12 nov 2010, 12:34

Cook Islands heeft in 2009 een serie 1 ounce zilveren munten uitgebracht met als thema "12 Wonders of Ukraine". Het is een zeer exclusieve serie!

Op de waardezijde staat een afbeelding van Koningin Elizabeth II.

Afbeelding


Op de beeldzijde staat één van de 12 "wonderen" van Oekraïne. Hieronder een overzicht van de 12 munten.

Specificaties van de 1 ounce zilveren munt:
Nominale waarde: 5 dollars
Zilvergehalte: 999/1000
Doorsnee: 38,61 mm
Oplage: van elke munt zijn er 500 geslagen in de kwaliteit proof.


Thema: Dendrologische Park Sofiyivka

Sofiyivsky Park (Oekraïens: Софіївський парк; Pools: Zofiówka) is een dendrologisch park (arboretum) en een wetenschappelijk-onderzoek instituut van de Nationale Academie in de Wetenschappen van Oekraïne. Het park is gelegen in het noordelijke deel van de stad Uman, Tsjerkasy Oblast (Centraal Oekraïne), in de buurt van de rivier Kamianka. Sommige van de gebieden van het park doen denken aan een Engels tuin.

Soviyivka is een mooie soort 'landmark' van wereldtuinen en designs aan het begin van de 19e eeuw. Het park heeft meer dan 2.000 soorten bomen en struiken (lokale en exotische) waaronder de Taxodium (moeras cypres), Weymouth Pine, tulpenboom, Platanus, ginkgo en vele anderen.


AfbeeldingThema: Khotyn Fortress

De Khotyn Fortress is een ford gelegen aan de oever van de Dnjestr-rivier in Khotyn, in de provincie Chernivtsi (provincie) in West-Oekraïne. De bouw van de huidige vesting werd begonnen in 1325, terwijl de belangrijke en grote verbeteringen werden gemaakt in het jaar 1380 en 1460.

Het fort is een grote toeristische trekpleister voor het gebied en Oekraïne. In 2007 werd het fort uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van Oekraïne.

AfbeeldingThema: Nationaal reservaat Khortytsia

Khortytsia is een groot eiland in de Dnjepr rivier, in Oekraïne. Het eiland heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Oekraïne, met name in de geschiedenis van de Zaporozje Kozakken. Khortytsia is gelegen binnen de stadsgrenzen van Zaporizja. Het strekt zich uit van noordwest naar zuidoost in een lengte van meer dan 12 km met een gemiddelde breedte van ongeveer 2,5 km. Het eiland heeft een unieke flora en fauna, waaronder eikenbossen, sparren bossen, weiden en steppen. Het noordelijke deel van het eiland is erg rotsachtig en hoog in vergelijking met het zuidelijk deel, dat is laag, en dat wordt vaak overspoeld door het water van de Dnjepr. Dit gebied heet de "рlavni" en staat bekend om haar vele meren en beken (lokale mensen noemen ze "zatoky").

Afbeelding


Thema: Nationale Theater van Odessa

Het Odessa National Academic Theater van Opera en Ballet is het oudste theater in Odessa, Oekraïne. Het theater en de Potemkin trap zijn de meest bekende bouwwerken in Odessa.

De eerste opera werd geopend in 1810 en verwoest door een brand in 1873. Het moderne gebouw werd gebouwd door Fellner en Helmer in neo-barok stijl en geopend in 1887. De luxueuze zaal volgt de rococo stijl. Zijn unieke akoestiek maakt het mogelijk om zelfs gefluister op het podium te horen in een deel van de hal. De meest recente renovatie van het theater werd voltooid in 2007.

AfbeeldingThema: Khersones in Tavriisk

Kherson is een stad in het zuiden van Oekraïne. Het is het administratieve centrum van de Kherson oblast (provincie), en is aangewezen als haar eigen aparte Raion (wijk) binnen de provincie. Kherson is een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee en Dnjepr en tevens het thuis van de belangrijke scheepsbouwindustrie.

Tot 1774 behoorde de regio tot de Krim Kanaat. Kherson werd in 1778 gesticht door Petsjorin Potemkin, op bevel van Catharina de Grote. De stad werd gebouwd onder leiding van generaal Ivan Gannibal op de plaats van een klein fort genaamd Aleksanderschanz. De naam Kherson is een samentrekking van Chersonesos, een oude Griekse kolonie welke ongeveer 2500 jaar geleden werd opgericht in het zuidwestelijke deel van de Krim. Een van de eerste gebouwen in de Kherson Fort was de kerk van St. Catharina, waar Potemkin uiteindelijk werd begraven. De laatste tarpan werd gevangen in de buurt van Kherson in 1866. De tarpan (Equus ferus ferus) was een wild paard dat in oostelijk Europa voorkwam. Het laatste exemplaar van deze paardenondersoort stierf in 1887.

AfbeeldingThema: Kasteel van Lutsk

Lutsk High Castle, ook wel bekend als Lubart's Castle, werd in gebruik genomen in het midden van de 14e eeuw als de regeerstoel van de zoon van Gedymin's Lubart, de laatste heerser van de verenigde Galicië-Volhynië. Het is het meest prominente oriëntatiepunt van Lutsk. Een andere stad kasteel, gebouwd door de familie Czartoryski vanaf de 14e eeuw, is nu een ruïne.

Het huidige kasteel, hoog boven de rivier de Styr, werd grotendeels gebouwd in de 14e eeuw (rond 1340), hoewel sommige delen van de vroegere muren werden gebruikt. Hier werd ook de Lutsk Conferentie van 1429 gehouden, welke werd bijgewoond door keizer Sigismund, Jogaila, Vytautas de Grote, en de Vojvode van Walachije. Vojvode, van het Slavische (Kroatisch en Servische) vojvoda (Војвода), was een Slavische adellijke rang beneden die van een vorst (knjaz), die momenteel als bestuurstitel alleen nog in Polen wordt gebruikt.

Tijdens de lange regeerperiode van Vytautas, werd Lutsk kasteel verder versterkt om te beschermen tegen artillerie en geweervuur. De hoofdingang, nu ingemetseld, is gesitueerd op het westen en grenst aan een brug over de gracht. Drie torens, vernoemd naar Lubart, Švitrigaila en de bisschop, werden gebouwd in de loop van de 16de en 17de eeuw.

De muren van het kasteel, werden vroeger omringd door St. John's Cathedral (de residentie van de Groothertog van Litouwen) en een bisschoppelijke paleis. Van deze gebouwen, staat alleen het neoklassieke paleis van de bisschoppen nog steeds.

AfbeeldingThema: Kamyanets

Kamianets-Podilskyi is een stad gelegen op de Smotrych rivier in het westen van Oekraïne, in het noord-oosten van Chernivtsi. Voorheen was Kamyanets het administratieve centrum van de Khmelnytskyi Oblast (Een oblast is een bestuurlijke regio/provincie binnen de Russische federatie, Oekraïne, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Bulgarije, Slowakije en andere landen.), de stad is nu het administratieve centrum van de Kamianets-Podilskyi Raion (wijk) binnen de Khmelnytsky oblast, nadat het administratieve centrum van de oblast werd verplaatst van de stad Kamianets-Podilskyi naar de stad Khmelnytskyi in 1941. De stad zelf is ook aangewezen als een aparte Raion binnen de oblast.

Kamianets-Podilskyi is gelegen in het zuidelijke deel van de Khmelnytskyi oblast, gelegen in de westelijke regio van Oekraïense Podillia. De Smotrych River, een zijrivier van de Dnjestr, stroomt door de stad. De totale oppervlakte van de stad bestaat uit 27,84 vierkante kilometer. De stad ligt ongeveer 101 kilometer van het bestuursorgaan van het oblast centrum, Khmelnytskyi. Verschillende historici zijn van mening dat de stad op deze plek werd gesticht door de oude Daciërs, die leefden in wat nu het huidige Roemenië, Moldavië, en delen van Oekraïne is.

De verschillende volkeren en culturen die hebben geleefd in de stad, hebben elk hun eigen cultuur en architectuur gebracht. Voorbeelden zijn de Poolse, Oekraïense en Armeense markten. Bekende toeristische attracties zijn onder andere het oude kasteel, en de talloze architecturale bezienswaardigheden in het centrum van de stad, waaronder de kathedraal van St. Peter en Paul, het stadshuis en de talrijke forten.

AfbeeldingThema: Kasteel Olesko

Het Olesko Kasteel bevindt zich momenteel binnen de grenzen van de hedendaagse Busk Raion in Oekraïne. De eerste historische documenten van het kasteel dateren uit 1390, toen paus Bonifatius IX dit kasteel als een geschenk gaf aan bisschop Halytsj (een katholieke bisschop). Het kasteel ligt ongeveer vijfenzeventig kilometer van Lviv, de grootste stad in het westen van Oekraïne. Het Olesko Kasteel, ovaal van vorm, staat op de top van een kleine heuvel, zo'n vijftig meter hoog. Om het kasteel staan een gracht en een muur, die fungeren als verdediging van het kasteel. Het kasteel is omringd door een dicht moeras.

AfbeeldingThema: Holy Dormition Pochayiv Lavra

Heilige Abdij Pochayiv Lavra was eeuwenlang het belangrijkste geestelijke en ideologische centrum van de verschillende orthodoxe denominaties in West-Oekraïne. Het klooster staat op een 60 meter hoge heuvel in de stad Pochayiv, Ternopil Oblast, 18 km ten zuidwesten van Kremenets en 50 km ten noorden van Ternopil.

AfbeeldingThema: Holy Dormition Kiev Pechersk Lavra

Het Holenklooster van Kiev of Kiev-Petsjersk Lavra is de zetel van de Russisch-orthodoxe Kerk in Oekraïne. Het werd in 1051 in de heuvels bij Kiev gesticht door de monniken Antonius en Theodosius. In 1990 werd het klooster tot werelderfgoed van de UNESCO uitgeroepen.

Het klooster draagt de titel lavra, wat aangeeft dat het één van de vier belangrijkste religieuze centra van de Russisch-orthodoxe Kerk is. Het Oekraïense woord печери (petsjeri) betekent grot.

In een ondergronds gangenstelsel met een lengte van ongeveer 30 km bevinden zich kapellen en gebedsruimtes. De gangen dienen ook als begraafplaats voor de monniken van de lavra. Gezien de constante (lage) temperatuur gaan deze niet over tot ontbinding (een soort mummificatieproces) waarbij zeer oude overledenen er uitzien als waren ze gisteren begraven. Een deel is open voor bezichtiging.

AfbeeldingThema: Kasteel Palanok in Mukachevo

Het Palanok Kasteel (of Mukachevo Castle) is een historisch kasteel in de stad van Mukachevo in de westerse Oekraïense oblast (provincie) Zakarpattia. Het Palanok Kasteel is delicaat bewaard gebleven en is gelegen op een voormalige 68 meter hoge vulkanische heuvel. Het kasteel bestaat uit drie delen: een hoog, een midden en een laag kasteel.

De eerste steen van het kasteel werd gelegd in de 14e eeuw. Het kasteel werd later omgevormd tot een onneembare vesting door Franse ingenieurs. Na de bestorming van de Bastille, een beroemde Franse gevangenis, werd het Palanok Kasteel gebruikt als een Europese politieke gevangenis. Door de eeuwen heen, deinde het kasteel als een verblijfsvergunning voor veel mensen onder wie de familie Koriatovych (bijna 200 jaar), de Servische prins Đurađ Brankovic, Regent van Hongarije János Hunyadi en de echtgenote van een Hongaarse koning, Laiosh Maria.

Ten tijde dat het kasteel eigendom was van Prins Fedir Koriatovych, werd het kasteel een van de meest beschermde kastelen in de regio. De prins en zijn familie woonden in het hoogste deel van het kasteel, welke rijkelijk versierd was van binnen. Francis II Rákóczi gebruikte later het kasteel als het centrum van een oorlog voor onafhankelijkheid onder leiding van zichzelf. Van 1796 tot 1897 werd het kasteel gebruikt als een gevangenis. Tijdens 1805-1806, werd de Kroon van St. Stephen gehouden in het kasteel ter bescherming tegen Napoleon I's troepen. In 1926 werd het kasteel gebruikt als kazerne, en later als een agrarische hogeschool.

De totale oppervlakte van het kasteel is 14.000 m². Het kasteel bestaat uit 130 verschillende kamers met een complex systeem van ondergrondse gangen die met elkaar verbonden zijn. Het kasteel herbergt momenteel een museum gewijd aan de geschiedenis van Mukachevo en het kasteel.

AfbeeldingThema: Holy Dormition Sviatohirsk Lavra

Het Sviatohirsk Klooster(of Sviatohirsk Hol Klooster) is een historisch orthodox christelijke klooster in de buurt van de stad Sviatohirsk in Donetsk Oblast (provincie) in het oosten van Oekraïne. Het Klooster is gelegen op de rechteroever van het Seversky Donets rivier. De naam komt van de heuvel waarop het ligt op - Sviatohirsk of Heilige Heuvel.

De eerste monniken werden in de 14de-15de eeuw naar het gebied gestuurd. De eerste schriftelijke vermelding van het klooster dateert uit 1526. In 1624 werd het klooster officieel erkend als de Sviatohirsk Uspensky klooster. Ten tijde van de Krim Kanaat, werd het klooster een paar keer binnengevallen . Het klooster was van groot belang in het Russische Rijk, welke soms werd beschouwd als de Troitse-Sergieva Klooster van het zuidwesten.

In 1787, had de regering van Catharina II betaald voor de restauratie van het klooster. In 1844 werd het opnieuw gerestaureerd, betaald door de monetaire donaties van Aleksander Michajlovitsj Potemkin en zijn vrouw Tatiana Borisovna. Tijdens de daarop volgende zeventig jaar tot 1914, was het klooster een van de belangrijkste kloosters van het Russische Rijk. In 1922 werd het klooster verbouwd en omgezet in een verblijfsoord.

Vóór de vernietiging, bestond het Sviatohirsk Lavra complex uit: een winkel, molens, verschillende soorten van reparatie winkels en de handel in gebouwen. Het belangrijkste deel van het klooster (waaronder een traditionele Byzantijnse toren), het Dormitionkathedraal werd ontworpen door Alexey Gornostaev.

Voor de Eerste Wereldoorlog, werd het klooster bewoond door ca. 600 monniken. Tijdens de jaren '30 van de vorige eeuw werd het klooster vernietigd door de Sovjets, samen met tal van andere religieuze trekpleisters in de hele Sovjet-Unie.

Na de val van de Sovjet-Unie en het herwinnen van de Oekraïense onafhankelijkheid in 1991 werd het klooster een jaar later hersteld. In 2004 kreeg het klooster officieel de status van een Oekraïens-orthodoxe Kerk Lavra. Vandaag, het klooster-gemeenschap bestaat uit meer dan 100 mensen, welke elk jaar verder stijgt.

Afbeeldinggroeten Paul

grivnagozer Nederland
Moderator
Moderator
Berichten: 2676
Lid geworden op: 28 jul 2009, 01:47
Locatie: rotterdam

Re: Cook Islands Serie "12 Wonders of Ukraine"

Bericht door grivnagozer » 18 feb 2013, 16:57

:klap: hele goede uitwerking, Paul, klasse. MAar als Grivna moet ik toch even kwijt dat deze munten nooit zullen rouleren op de Cook-eilanden, en zodoende is dit een product waar ik een ieder zou ontraden te investeren.

Terug naar “Investering / beleggingsmunten in goud, zilver en platina”