Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Plaats hier alle berichten, vragen, weetjes, nieuwtjes, etc, over de speciale 2 euro herdenkingsmunten, ook wel de zogenaamde 2 euro commemoratief.

Moderators: numisfreund, euromunter

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Bericht door euromunter » 08 aug 2009, 20:27

In 2005 hebben 8 landen een 2 euro herdenkingsmunt uitgegeven.

Voor 2005 was de eerste gemeenschappelijke euromunt die twee staten samen slaan aangekondigd en ook daadwerkelijk in omloop gebracht: de herdenkingsmunt van 2 euro, met de portretten van koning Albert II van België en groothertog Hendrik van Luxemburg. Deze herinnert aan de voor de invoering van de euro bestaande muntunie tussen beide landen.

Hieronder een overzicht van de 2 euro herdenkingsmunten die in 2008 zijn uitgegeven.

België en Luxemburg
Thema: Belgisch-Luxemburgse Economische Unie
Uitgifte: 20 mei 2005
Ontwerp: Luc Luycx
Oplage: 6.000.000 stuks

Afbeelding
Omschrijving: In het midden van de munt, boven het jaartal “2005”, zijn de beeltenissen van groothertog Hendrik van Luxemburg en van koning Albert II van België in profiel (van links naar rechts) weergegeven. De initialen van de graveur, “LL”, staan rechts onderaan. Beide beeltenissen en het jaartal zijn omringd door de twaalf sterren van de EU en door het monogram van Groothertog Hendrik aan de linkerzijde en het monogram van koning Albert II aan de rechterzijde. De munttekens staan tussen twee sterren aan de onderkant van de munt.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 007:NL:PDF


Finland
Thema: 60-jarig bestaan van de Verenigde Naties en 10-jarig jubileum Fins lidmaatschap van de EU
Uitgifte: 25 oktober 2005
Ontwerp: Tapio Kettunen
Oplage: 2.000.000 stuks

Afbeelding
Omschrijving: Op het binnenste gedeelte is een uit puzzelstukken bestaande vredesduif afgebeeld. Onder de duif, langs de rand van de onderste helft van de binnenste cirkel, staan aan de linkerzijde de woorden „FINLAND — UN” en aan de rechterzijde het jaar van uitgifte. Boven dit jaartal, dicht tegen een puzzelstuk aan, staat de letter „K”, de initiaal van de graveur. Het muntmerk „M” bevindt zich onder de afbeelding van de vredesduif. In de buitenste rand zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 004:NL:PDF


Italië
Thema: 1-jarig jubileum van de Europese Grondwet
uitgifte: 29 oktober 2005
Ontwerp: Maria Carmela Colaneri
Oplage: 18.000.000 stuks

Afbeelding
Omschrijving: In het midden van de munt staan Europa en de stier afgebeeld. Europa houdt een pen en de tekst van de Europese grondwet vast. Links boven is het muntteken „R” te zien. De initialen van de graveur Maria Carmela Colaneri, „MCC”, staan links onder aan de rand van het middengedeelte van de munt. Het jaar van uitgifte staat rechts bovenaan boven het hoofd van de stier. In het onderste deel van de afbeelding net naast het midden is het monogram van de Italiaanse Republiek, „RI”, te zien. In het deel van de buitenrand onder de centrale afbeelding staat in een boog het opschrift „COSTITUZIONE EUROPEA”, en in het resterende deel van de buitenrand zijn twaalf sterren afgebeeld.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 017:NL:PDF


Luxemburg
Thema: 50e verjaardag en 5e troonsjaar van groothertog Hendrik en 100e sterfjaar van groothertog Adolf
Uitgifte: 15 februari 2005
Ontwerp: Patrice Bernabei (modelontwerp: Thomas Jules Vincotte en Yvette Vastauer Claire)
Oplage: 2.771.500 stuks

Afbeelding
Omschrijving: In het midden van de munt staat de beeltenis van groothertog Hendrik, naar rechts kijkend, bovenop de beeltenis van groothertog Adolf. Boven de beeltenissen staat de legende ‘GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG’. Onder hun respectieve beeltenissen staat ‘HENRI’, boven ‘* 1955’, en ‘ADOLPHE’, boven ‘† 1905”. Op de rand staan de twaalf sterren van de EU rondom het ontwerp tussen de letters van het woord ‘LËTZEBUERG’ en het jaar van uitgifte, 2005, waarbij het jaartal in het midden onder de beeltenissen staat en wordt geflankeerd door de letter ‘S’ aan de linkerzijde en het logo van Munt aan de rechterzijde.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 003:NL:PDF


Oostenrijk
Thema: 50 jaar Oostenrijkse Staatsverdrag
Uitgifte: 11 mei 2005
Ontwerp: Helmut Andexlinger
Oplage: 7.000.000 stuks

Afbeelding
Omschrijving: In het midden van de munt staat een reproductie afgebeeld van de handtekeningen en zegels in het Oostenrijkse Staatsverdrag, dat in mei 1955 is ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken en de Ambassadeurs van de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk, alsook door de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Leopold Figl. Boven de zegels staat het opschrift „50 JAHRE STAATSVERTRAG”, en eronder staat het jaar van uitgifte, 2005. De verticale strepen op de achtergrond stellen de Oostenrijkse nationale kleuren voor (rood-wit-rood). Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de EU.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 006:NL:PDF


San Marino
Thema: Wereld Natuurkunde Jaar 2005
Uitgifte: 14 oktober 2005
Ontwerp: Luciana de Simoni
Oplage: 130.000 stuks in BU-kwaliteit

Afbeelding
Omschrijving: Het binnenste gedeelte bestaat uit een vrije interpretatie van het allegorische schilderij „La fisica antica” of “De studie van de planeten” met daarin de beeltenis van Galileo Galilei. Het jaartal wordt weergegeven onder een wereldbol op een werktafel. Links van de afbeelding staat het muntmerk „R”. De initialen van de graveur „LDS” bevinden zich aan de rechterzijde. De woorden „SAN MARINO” vormen een halve cirkel boven de afbeelding, terwijl langs de onderzijde van het binnenste gedeelte de woorden „ANNO MONDIALE DELLA FISICA” staan. In de buitenste rand staan afgebeeld de twaalf sterren van de Europese unie, die van elkaar worden gescheiden door de buitenste randen van een afbeelding van een gestileerd atoom, die op de achtergrond in de gehele munt is verwerkt.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 003:NL:PDF


Spanje
Thema: 400-jarig bestaan van Don Quixote
Uitgifte: 30 juni 2005
Ontwerp: Begona Castellanos García
Oplage: 8.000.000 stuks

Afbeelding
Omschrijving: In het midden van de munt staat de beeltenis van Don Quijote met een lans in de hand en met windmolens op de achtergrond. Aan de linkerzijde staat het ingestempelde woord „ESPAÑA” en daaronder het muntteken „M”. Aan de rand zijn de 12 sterren van de Europese Unie afgebeeld, waarvan er vier zijn ingestempeld. Onderaan staat het jaar van uitgifte.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 009:NL:PDF


Vaticaanstad
Thema: 20e Wereldjongerendagen, gehouden in Keulen
Uitgifte: 6 december 2005
Ontwerp: Daniela Longo (Graveur: Ettore Lorenzo Frapiccini)
Oplage: 100.000 stuks (85.000 in BU-blister, 15.000 in numisbrief)

Afbeelding
Omschrijving: In het midden van de munt staat de kathedraal van Keulen afgebeeld, met daarboven een komeet. Langs de bovenkant van het middengedeelte staat in een boog het opschrift ”XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTÙ”, onderbroken door de staart van de komeet en twee van de torenspitsen, waarvan er een in de buitenrand van de munt reikt. In het bovenste deel van de buitenrand staan twaalf sterren afgebeeld in een boog, bovenaan onderbroken door het jaar van uitgifte (2005) en het muntteken „R”. Onder de centrale afbeelding van de kathedraal staat in de buitenrand in een halve cirkel het opschrift „CITTÀ DEL VATICANO”.

Publicatieblad Europese Unie: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 018:NL:PDF


Bron: http://ec.europa.eu/economy_finance/eur ... 005_en.htm
Laatst gewijzigd door euromunter op 01 aug 2010, 11:11, 4 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 15 sep 2009, 12:57

Ook bij 2005 zijn nu de ontwerpers van de munten toegevoegd.

De BU-blisters van Vaticaanstad en San Marino.


Afbeelding


Afbeelding

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6588
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 15 sep 2009, 13:01

Ik heb de 2 Euro CC 2005 van San Marino sinds zaterdag (eindelijk) in mijn bezit. Werkelijk een prachtige munt in een mooie blister en een welkome aanvulling in mijn verzameling. Nu alleen San Marino 2004 nog. klappertje

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 15 sep 2009, 13:20

Het is zeer zeker een hele mooie munt en destijds voor mij de aanleiding om mijn 2 euro herdenkingsmunten verzameling ook uit te breiden met de San Marinese en Vaticaanse 2 euro herdenkingsmunten.

Ook die van het Vaticaan is in 2005 echt een wonderlijk mooie munt.

Ik haal de munten wel uit de verpakking om deze vervolgens in een muntcapsule in mijn 2 euromunten box te doen.

groeten Paul

Gebruikersavatar
Munthunter Nederland
Webmaster
Webmaster
Berichten: 6588
Lid geworden op: 26 jul 2009, 16:39
Locatie: Beek en Donk

Bericht door Munthunter » 15 sep 2009, 15:03

Tsja dat is een keuze die je maakt. Lijkt mij wel een rotgevoel om de San Marinomunten uit hun 'jasje' te knippen. Mijn San Marinomunten zitten in insteekhoezen van Importa voor ansichtkaarten. Er kunnen zo 2 jaargangen op 1 bladzijde. Links de verpakking, rechts de plastic blister met de munt.

Het Vaticaan haal ik wel uit hun verpakking, maar hier hoef je niets te beschadigen, ze kunnen er gewoon weer in gedrukt worden. Bij zij zitten ze nu veilig opgeborgen in een munthouder.

Gr. Jeroen
Welkom op hét forum voor de munten en bankbiljettenverzamelaar!

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 15 sep 2009, 15:06

Valt wel mee hoor. Ondanks de mooie blisters gaat het mij om de munt.

En met een scherp mes maak je een kleine inkeeping en de munt gaat er makkelijk uit.

Ik heb alle verpakkingen/blisters nog wel. En het gaat mij toch o mde munt.

groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Bericht door euromunter » 20 sep 2009, 15:09

Numisbrief Vaticaanstad 2005 (oplage 15.000)


Afbeelding

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Bericht door euromunter » 19 dec 2010, 11:46

Spanje 2 euro herdenkingsmunt 2005 in blister.

Afbeelding

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Bericht door euromunter » 11 mar 2011, 17:06

Coincard 2 euro Italië 2005 "1 jaar Europese Grondwet".

Afbeelding Afbeelding

Dit is géén officiële uitgifte van de IPZS.

Groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Bericht door euromunter » 25 mar 2011, 15:47

Oostenrijk 2 euro herdenkingsmunt in coincard. Dit is géén officiële uitgifte.

Afbeelding Afbeelding


groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Bericht door euromunter » 25 mar 2011, 15:49

België 2 euro herdenkingsmunt in blister (uitgifte van de KBM).

Afbeelding


Proofcassette (uitgifte van de KBM).

Afbeelding


Coincard, dit is geen officiële uitgifte.

Afbeelding Afbeelding


groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Bericht door euromunter » 25 mar 2011, 15:52

Spanje 2 euro herdenkingsmunt in blister met de 12 euromunt (officiële uitgifte).

Afbeelding Afbeelding


Coincard, dit is geen officiële uitgifte.

Afbeelding Afbeelding


groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Bericht door euromunter » 25 mar 2011, 15:55

Finland, 2 euro herdenkingsmunt 2005 in coincard (geen officiële uitgifte).

Afbeelding Afbeelding

groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Bericht door euromunter » 25 mar 2011, 15:56

Luxemburg, 2 euro herdenkingsmunt 2005 in coincard, officiële uitgifte van de BCL.

Afbeelding


groeten Paul

Gebruikersavatar
euromunter
Globale moderator
Globale moderator
Berichten: 7457
Lid geworden op: 07 aug 2009, 20:52
Locatie: Hengelo

Re: Overzicht 2 euro herdenkingsmunten 2005

Bericht door euromunter » 25 mar 2011, 16:08

BU-set Spanje 2005 met daarin de 2 euro herdenkingsmunt van 2005. Dit is geen officiële uitgifte.

Afbeelding Afbeelding

groeten Paul

Terug naar “2 Euromunten commemoratief CC”